Dizi / FilmOrdan Burdan

Sahra Nedir ? Vuslat’ta Satranc-ı Urefa’da Geçen Sahra Nedir ?

Trt1'in heyecanla devam eden Vuslat dizisinde bu hafta Satranc-ı Urefa'da çıkan Sahra ne anlama gelmektedir?

Vuslat dizisinin de oynanan oyun Satranc-ı Urefa, Büyük Tasavvuf Alimi Muhyiddin İbn-i Arabi tarafından tasavvuf yolunu öğrencilerine öğretmek üzere geliştirilmiş bir oyundur. Halk arasında ‘Yılanlı Dama’ olarak bilinir. ‘Urefa’ arifler demektir. Arif ise bilen demektir. Bilenlerin satrancı…

Bu Hafta Satranc-ı Urefa’da Çıkan “Sahra” Ne Anlama Gelmektedir ?

Sahra ilk sözlük anlamı olarak kumluk, susuz ve ıssız arazi, çöl anlamına gelmektedir.

Dizide ise Salih hoca Sahrayı” kişinin kendini her şeyden  herkesten çekmesidir “olarak anlatmıştır. Devamında..

“Sahra uzlete çekilmektir. İnsanın kendini herkesten ,her şeyden çekmesidir. Ama yalnızlıktan dem vuralım. İnsan anlayamadığını ona en yakın olanla anlamaya başlar. Yani ömründe hiç deniz görmemiş birine denizi nasıl anlatırsın? Ona en yakın olanla yani su ve çukur ile.. Yalnız kalmak değildir, yanlız bırakılmak değildir yalnızlığı tercih etmektir. Kendi yalnızlığını kendi yalnızlığında aramaktır kendini bulabilmek. Onu duyabilmek dinleyebilmek çabasıdır. Kendi varlığının sesini sevdiklerine zarar verdiğini düşünmektir. Onlarında sana.. Kendince onları varlığından korumaktır. Öyle bir yanlızlıktır ki bu çağırsalarda duymazsın, çekselerde çıkmazsın, çünkü bile isteye girmişsindir oraya. Acıdan, ağlamaktan, özlemekten,sevilmemekten kaçıp kendi yanlızlığına saklanmak ona sığınmak kapıları sımsıkı kapatmaktır ki o kapının dışarda bir kolu yok. Yalnızlığın kapısı sadece içerden açılır. Senin ordaki varlığını oranın müdavimleri bilir sahipleri seni görür hisseder aynı yerden gelmiş geçmiş ve gitmişlerdir. Senin yürüdüğün o yolları onlar binlerce kere yürümüşlerdir. ”

Oyun hakkında Necip Fazıl Kısakürek’in müthiş anlatımına kulak verelim:

Şeyh-i Ekber Muhiddin-i Arabi Hazretleri’nin Satranc-ı Urefa isimli meşhur mağfiret yolu tablosunda birtakım küçük yılanlar vardır ki, kötü huyları temsil eder ve insanı mütemadiyen aşağı kademelere düşürür. Yılanlı mıntıka geçildikten sonra da birtakım oklar vardır ki, iyi huyları temsil eder ve insanı mütemadiyen üstün kademelere uçurur. Fakat gurur, bu tabloda, her tehlike bittikten ve en üstün derece elde edildikten sonra kalan muazzam bir yılandır ki, başı kemalin taa yanında, kuyruğu da zevalin taa dibindedir. Bu yılanın başına basan, göğün yedinci katından yerin yedinci katına düşer ve mahvolur.”

Vuslat Dizi Konusu :

Vuslat dizisinde İbn Arabi’nin Alimler Satranç’ı isimli oyunu konu alınacak. Vuslat dizisinde ailesinin geçimi için savaş veren Feride isimli bir genç ile dev bir holdingin patronu olan Aziz’in engellerle sınanan aşkını ve geçmişlerindeki büyük sırrı ekrana taşıyacak.

 

 

Araf Nedir? Vuslat’da Satranc-ı Urefa’da Geçen Araf Nedir?

 

Vuslat Dizisinde Sözleriyle Yol Gösteren “Meczup Abdullah” Kimdir? Abdullah Efendinin Sırrı Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu