Kişisel BakımOrdan Burdan

Cilt Tipine Göre Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde cilt bakımı yapmak zorlu ve yorucu değildir aslında. Doğru bakımı uygulamak için ise hiç şüphesiz ki cilt tipinizi bilmeniz gerekiyor.

Cilt sağlığınıza önem veriyorsanız cildinizin parlaklığını ve yumuşaklığını korumak için gerekli bakımların yapılması gerektiğini de biliyor olmalısınız. Fakat pek çok kişi cilt bakımında yanlış yöntemlere başvurabiliyor, bu nedenle de cildinde birtakım sorunlar yaşıyor. Doğru bakımı uygulamak için ise hiç şüphesiz ki cilt tipinizi bilmeniz gerekiyor. Üstelik cilt türünün zamanla değişebileceği gerçeğinin bilincinde olarak zaman zaman cildinizin ihtiyaçlarına kulak vermenizde de fayda var. Diğer yandan cilt bakımı için her zaman endüstriyel kozmetik ürünlerine başvurmanıza gerek yok. “Peki ama evde cilt bakımı nasıl yapılır?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.

Pratik Yöntemlerle Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde cilt bakımı aslında düşünülenin aksine zorlu ve yorucu değildir. Hatta rutin halini aldığında cildinizdeki olumlu etkilerini görecek ve cilt bakım prosedürünüzden daha fazla keyif almaya başlayacaksınız. Bu doğrultuda öncelikle cilt türünüzü bilmeniz ve buna göre doğru cilt bakım uygulamalarını yapmanızda büyük yarar var. Esneklik, nem dengesi ve hassasiyet gibi faktörlere göre değişkenlik gösteren başlıca 6 cilt türünden söz etmek mümkün. O halde gelin, sizin cilt tipiniz hangi kategoriye giriyor ve buna göre evde cilt bakımı nasıl yapılır, birlikte inceleyelim.

Normal Ciltler İçin Cilt Bakımı

Cildinizdeki yağ ve nem oranı dengeliyse ve pürüzsüz, eşit bir dokuya sahipse tebrik ederiz; normal bir cildiniz var. Peki bu ne anlama geliyor? Herkesin sahip olmak istediği, ancak ne yazık ki olamadığı normal ciltler ne çok kuru ne de çok yağlıdır. Ayrıca şiddetli hassasiyetler görülmez ve gözenekler de çok belirgin değildir.

Cildinizin sağlığını korumak ve rahat bir şekilde nefes almasını sağlamak için ise cilt bakımınızı ihmal etmemenizi tavsiye ederiz. Bu anlamda, sabah uyandığınızda ve akşam uyumadan önce cildinizi uygun temizleyici ürün ile iyice temizlemeniz sizin için en uygun bakım olacaktır. Ek olarak, alkol içeren toniklerden ve ağır kimyasallar bulunan kozmetik ürünlerden uzak durmanızda da yarar var. Aksi halde cildinizin dengesini bozmanız söz konusu olabilir.

Ayrıca cildinizi temizledikten sonra normal ciltler için uygun olan nemlendiriciler uygulamalısınız. Sabah ve akşam yüzünüze ve boynunuza uygulayacağınız nemlendiricileri gün içinde ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğinizde de kullanabilirsiniz. Diğer yandan cildinize ihtiyaç duyduğu elementleri kazandırmak üzere düzenli aralıklarla antioksidan serumlardan da kullanmanız, cildinizi canlandırmanıza yardımcı olabilir.

Karma Cilt Tipi İçin Cilt Bakımı

En yaygın rastlanan cilt türü olan karma ciltlerde genellikle T bölgesi olarak adlandırdığımız burun, alın ve çene diğer bölgelerden daha yağlı olup yanak bölgeleri kuru veya normal olabiliyor. Normal ciltlere kıyasla daha büyük gözeneklerin söz konusu olduğu karma cilt tipinde siyah noktalar ve yağlı yapıdan kaynaklanan parlak bir görüntü gözlemlemek de mümkün. Dolayısıyla cildin farklı noktalarında farklı bakım yöntemlerine ihtiyaç duyulduğu bariz olan karma ciltler için yapılacak uygulamalarda dikkatli olmak gerekiyor. Cildi kurutabilecek sabunlardan kaçınmak ve cilt bakım ürünlerini gelişigüzel tüm cilt üzerinde uygulamamak, bu anlamda önem verilmesi gerekenlerin başında geliyor.

Normal ciltlere benzer şekilde karma cilde sahip olan kişilerin de sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 defa ciltlerini arındırmaları gerekiyor. Bu doğrultuda nemlendirme işlevi olan bir temizleme losyonuna başvurmak işinizi kolaylaştırabilir. Cildinizi iyice temizledikten sonra ise karma ciltler için geliştirilen toniklerden kullanarak gözeneklerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ardından hafif yapılı bir nemlendirici kullanarak cildinizin ihtiyaç duyduğu yağ ve nem dengesini sağlayabilmeniz de mümkün. Ayrıca düzenli aralıklarla detaylı yüz temizliği yapmanın da işinize yarayacağını söylemeden geçmeyelim. Bu anlamda karma ciltlere özel maske ve peeling ürünlerine başvurabilirsiniz.

Kuru Ciltler İçin Cilt Bakımı

Kuru cilde sahip olanlar; donuk ve mat bir ten rengi, çok küçük gözenekler, esnekliğini kaybetmiş bir cilt ve çatlama, soyulma, pul pul dökülme, kaşınma gibi sorunlardan yakınırlar. Kuru ciltlere uygun cilt bakımı yapılmadığında şikayetler daha da artabilir. Ayrıca cildinizin hassasiyetine uygun bir yaşam tarzı benimsemeniz hayatınızı daha da kolaylaştıracaktır. Bu nedenle çok sıcak suyla duş almaktan, ağır kimyasallar içeren kozmetik ürünlerden, ani hava değişikliklerinden kaçınmanızda büyük fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Kuru ciltler için evde cilt bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bu konuda öncelikle cildinizi nemlendirecek ürünler kullanmaya dikkat etmenizi öneririz. Bu anlamda, nemlendirici ürünlerinizin hyalüronik asit içermesi cildinizin uzun süre nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Fakat cildinizi yıkadıktan sonra hemen nemlendirici kullanmak yerine birkaç dakika beklemelisiniz. Böylece nemi cildinize daha iyi hapsedebilirsiniz. Öte yandan cildinizin doğal yağını kaybetmemek adına alkol ve parfüm içeren ürünlerden kaçınmanız gerekiyor.

En Kuru Ciltleri Bile Nemlendiren “Avokado Maskesi”

Yağlı Cilt Tipi İçin Cilt Bakımı

Yağlı bir cildiniz olduğunu, büyümüş gözenekler, parlak bir ten rengi, belirgin aknelerden anlayabilirsiniz. Cildinizdeki yağ dengesizliği, hava durumuna, strese ve hormonal değişikliklere göre farklılık gösterebilir. Cildinizi temiz tutabilmek için günde birkaç kez temizlemenizi, aknelerinizi sıkmamanızı ve gözenekleri tıkamayacak özellikteki kozmetik ürünleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Burada amaç, hücrelerinizi nemli tutarak fazla yağlanma aktivitesinin azalmasını sağlamaktır. Bu nedenle fazla yağ üretimini kontrol altına almaya yardımcı olacak şekilde cilt bakımı yapmanız gerekiyor.

Dolayısıyla yağ bazlı temizleyici ürünlerden uzak durmanız faydalı olacaktır. Bu doğrultuda yağlı ciltler için cildi kurutmayacak ve yağ dengesini koruyacak jel veya köpük formdaki sülfatsız bakım ürünleri tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Ek olarak, cildinizi arındırma işleminden sonra nemlendirici kullanmak için en az 30 dakika beklemeniz, yağ bezlerinin kısa sürede yağ salgılamaya başlamasını önlemek için etkili bir çözüm olabilir.

Yağlı Ciltler İçin Muz Maskesi

Hassas Ciltler İçin Cilt Bakımı

Hassas ciltler kuruluğa, kızarmaya ve tahriş olmaya eğilimlidir. Eğer hassas cilt tipine sahipseniz, öncelikle cildinizde hassasiyet yaratan tetikleyicilerin ne olduğunu bulmaya çalışarak doğru cilt bakımı uygulamaları için önemli bir adım atabilirsiniz. Bu anlamda, güneş ışınları ve sigara kullanımının ciltte hassasiyet yaratan başlıca nedenler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Güneşe çıkarken cildinize UVA ve UVB ışınlarının etkilerini önleyen geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanarak ve kötü alışkanlıkları bırakarak, cildinizin sağlığını korumaya yardımcı olabilirsiniz.

Hassas ciltler için evde cilt bakımı nasıl yapılır sorusuna ise sabah ve akşam olmak üzere rutine bindirmeniz gereken bir cilt bakımı serisi ile yanıt verebiliriz. Bunun için de sülfatsız bir temizleme losyonu kullanabilir, alkolsüz toniklerle cildinizi yatıştırmayı sağlayabilir, parfümsüz nemlendiriciler seçerek hassasiyet oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca içeriğinde alkol ve sentetik boya bulunan nemlendiricilerden de uzak durmalısınız.

Olgun Ciltler İçin Cilt Bakımı

Yaşa bağlı olarak gelişen kırışıklıkların görünümünü azaltmak, leke oluşumunu önlemek ve ciltteki sarkmaların önüne geçmek, olgun ciltler için cilt bakımının esas amaçlarındandır. Bu cilt türü için uygun olan bakım uygulamaları, genel olarak kuru cilt tipi için yapılan bakımlarla benzerlik gösterir. Bu nedenle kullanacağınız temizleme losyonları, tonikler ve nemlendiricilerin kuru ciltler için geliştirilmiş içeriğe sahip olduğundan emin olmalısınız. Fakat olgun ciltlerde özellikle boyun bölgesine yoğunlaşmak ve temizleyici, nemlendirici, koruyucu ürünleri bu bölgede de kullanmak gerektiğini söyleyebiliriz.

Diğer yandan kırışıklıkların sıklığına da bağlı olarak retinol serumdan da faydalanabilirsiniz. Cildinizde yenilenmiş bir görünüm elde etmek adına hafta 1 defa peeling yapmalı, renk eşitsizliklerini önlemek için aydınlatıcı serum kullanmalı ve cildi besleyici maske ve yağlara başvurmalısınız.

Cilt Kırışıklıklarına Son Verecek “Korugi Masajı” Nedir?

Kaynak: ergulkeskin.com.tr

Siyah Nokta Temizleme Rehberi ile Kusursuz Bir Cilde Kavuşun!

Evde Doğal Peeling Hazırlamanın Püf Noktaları

Dermaroller Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu