Sağlık

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçın, oldukça aromatik, lezzetli ve şifalı bir baharattır. Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçın, oldukça aromatik, lezzetli ve şifalı bir baharattır; sağlık için kullanımı eski Mısır’a kadar gider. Cinnamon denilen ağaçların iç kabuklarından elde edilen bu şifalı bitki güçlü bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kolestrolü düşürme, kan dolaşımını düzenleme, vücut direncini arttırma, mantar enfeksiyonlarını tedavi etme gibi özellikleri bulunan tarçının ayrıca kilo vermeye de yardımcı olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Kullanım alanı çok geniş bir bitki ve baharat olan tarçın, çay olarak ta tüketilmekte ve pek çok kürü yapılmaktadır.

Tarçının içerdiği vitamin ve mineraller

100 gr tarçın 274 kaloriye sahiptir; ayrıca 4 gr protein, 53 gr. lif, 1 gr. doymuş yağ ve 2 gr şeker içerir. Bunun yanı sıra tarçının içerisinde, Manganez, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Çinko, Demir, B6, E, A, C ve K Vitaminleri bulunur.

Tarçın neye iyi gelir?

Mantar enfeksiyonları

Güncel bilimsel araştırmalara göre, Tarçın yağı, Candida gibi bazı mantar enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmaktadır.

Diyabet

Tarçın, tip 2 diyabetli hastalarda glikoz ve lipit seviyelerini düzenlemektedir. Yapılan bir araştırmada günde 6 gr. tarçın tüketen tip 2 diyabetli 60 kişide, serum glikoz, trigliserit, LDL kolesterol ve toplam kolesterol düzeyinde azalma tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmacılar, tarçının tip 2 diyabetli hastalarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.

Alzheimer hastalığı

Bazı bilimsel araştırmalar, tarçının Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabildiğini öne sürmektedir. Tarçın kabuğunda bulunan ve CEppt adı verilen bir ekstrakt, semptomların gelişimini engelleyebilecek özellikler içeriyor. Ekstraktı alan farelerde, amiloid plaklar gibi hastalık belirleyicilerinde bir azalma ve bilişsel davranışta iyileşme yaşandığı gözlemlendi.

HIV-AIDS

Yeni yapılan bir araştırma, tarçının HIV’e karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir laboratuarda test edilen 69 özüt içerisinde tarçın kabuğu, tarçın filizi ve meyvesinin, HIV aktivitesini azaltmada etkili olduğu gözlenmiştir. Bu, tarçın içeren yiyeceklerin HIV’i tedavi edebileceği veya önleyebileceği anlamına gelmez, ancak tarçın özleri bir gün tedavinin bir parçası olarak yararlı olabilir. Ayrıca bu bulgular tarçının güçlü virüslere karşı bile koruyucu olduğunu göstermektedir.

Kalp Hastalıkları

Tarçının kalp hastalığı riskini azalttığına dair çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Tip 2 diyabetli kişilerde, günde 1 gram (yarım çay kaşığı) tarçının kan değerleri üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. İyi kolesterol (HDL) sabit kalırken, toplam kolesterol, kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düzeyleri azalmıştır. Tarçın ayrıca yüksek tansiyonu da düşürmektedir.

Tarçın faydaları nelerdir?

Tarçının yukarıda sayılan hastalıkların tedavisinde kullanılması dışında sağlıklı yaşamak için de pek çok farklı faydası bulunmaktadır.

  • Sinir sistemini, tanıma, hafıza ve özellikle de görsel fonksiyonları güçlendirir
  • Ağrı kesici ve kas gevşetici etkisi vardır
  • Kilo vermeye yardımcı olur. Midedeki sindirim hızını düşürür. Bu yavaşlama tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar ve yemek yeme sıklığı azalır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle tokluk hissini arttırır
  • Adet kanamalarına ve sancılarına iyi gelir
  • Kolon kanseri riskini azaltır. Tarçının içerisindeki kalsiyum ve lif , kolon kanserine neden olan safra tuzunun vücuttan atılmasını sağlar
  • Kemikleri güçlendirir, kemik erimesini yavaşlatır ve artrit ağrılarını azaltır
  • Cilt sağlığına iyi gelir. Anti mikrobiyal, antibiyotik ve antioksidan özellikleri sayesinde akne ve siyah noktalara karşı etkilidir. 1 çay kaşığı toz tarçını 3 çay kaşığı bal ile karıştırıp yüzünüze sürün ve 10 dakika kadar bekletin. Ilık su ile durulayın.
  • Eşsiz aroması sayesinde ağız kokusunu giderir
  • Sindirim sistemini destekler ve mideyi rahatlatır. Bol lifli yapısı sayesinde bağırsakları çalıştırır. Bunun yanı sıra içerdiği yağlar sayesinde yağ yakımını hızlandırır
  • Yemeklerden önce ve yemek sırasında tüketilen tarçın mideyi rahatlatır
  • Böcek ısırıklarına iyi gelir. Bal ile karıştırılıp bölgeye uygulandığında tedavi edicidir
  • Zerdeçal ve bal ile karıştırıldığında soğuk algınlığına iyi gelir. Çayınıza ekleyip karıştırarak tüketebilirsiniz
  • Doğal bir besin koruyucu olan tarçın antibiyotik ve antimikrobiyal özelliği sayesinde yemeklerde bakterilerin üremesini engeller
  • Tarçın kabukları, bekletildikleri kapalı bölgelerde hoş bir koku bırakacaktır. Bu kokuyla tahta kurularını ve güveleri de uzaklaştırır

Sağlıklı Beslenme İşitme Kaybını Önlüyor!

Brüksel lahanasının Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu