Sağlık

Sağlıklı Beslenme İşitme Kaybını Önlüyor!

Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre, sağlıklı beslenen bireylerin işitme kaybı riski azalabiliyor.

Yeterli ve dengeli beslenme sizi sadece hastalıklardan korumaz, mevcut sağlığınızı da iyileştirir. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, işitme sağlığı ve beslenme arasında ki ilişkiyi açıklıyor…

Sağlıklı Beslenme İşitme Kaybını Önlüyor!

Yeterli ve dengeli beslenme sizi sadece hastalıklardan korumaz, mevcut sağlığınızı da iyileştirir. Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre, sağlıklı bir diyet ile beslenen bireylerin işitme kaybı riski azalabiliyor.

İşitme Sağlığı ve Beslenme Arasındaki İlişki Nedir?

American Journal of Epidemiology’de yayımlanan Brigham ve Kadın Hastanesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre, sağlıklı bir diyet ile beslenen bireylerin işitme kaybı riski azalabiliyor. Hemşirelerin Sağlık Çalışması II İşitme Çalışmalarının Korunması (CHEARS) ‘dan elde edilen verilere göre, araştırmacılar işitme hassasiyetlerindeki üç yıllık değişiklikleri yeme alışkanlıkları ve diyet yaklaşımları gibi genel olarak önerilen sağlıklı beslenme alışkanlıklarına göre incelediler. Hipertansiyonu Durdurma (DASH) diyeti ve Akdeniz diyetinin işitme kaybı riskini önemli ölçüde düşürdüğü sonucuna ulaşılmış. Aynı zamanda bu diyetlerin, düşük kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, inme ve ölüm riski ve sağlıklı yaşlanma gibi birçok önemli sağlık sonucuyla ilişkili olduğu bulunmuş.

Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyetinin sağlık faydalarını eminim daha önce de benden sıkça duymuşsunuzdur. Akdeniz diyeti bilimsel çalışmalara göre son derece güvenilir ve sağlıklı olduğu düşünülen bir beslenme planı. Öyle ki 2019 U.S. News and World Report’ta yer alan bilgiye göre dünyanın önde gelen beslenme uzmanları tarafından 41 popüler diyet içerisinden birinci olarak seçildi. Her yaştaki birey için uygun olabilen bu beslenme düzeninin temelini, sebze-meyveler, tam tahıllar, kuruyemişler, kuru baklagiller, baharatlar oluşturuyor. Kırmızı ete az yer verilirken; zeytinyağı ise en önemli besindir. Diyette sınırlandırılması gerekenler arasında ise şeker ve şeker içeren besinler, işlenmiş et ve işlenmiş besinler yer alıyor. Bu beslenme türünü kalp damar hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk ile uzun ve kaliteli bir yaşamın temel anahtarı olarak düşünebilirsiniz.

DASH Diyeti

DASH diyeti, kalp ve damar sağlığını korumak, kan basıncını dengelemek için uygulanan bir diyettir. Bu beslenme düzeninde yüksek lif, düşük kalori yoğunluğu ve uygun porsiyonlarla dengeli bir diyet esastır. İçeriğinde posadan zengin tam taneli tahıl ve karbonhidratlar yer alır. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilir. Bu sebeple diyet potasyum, magnezyum, kalsiyum, protein ve liften zengindir. Düşük doymuş yağ, kolesterol ve yağı az içeren besinlerin tüketimi önerilir. Diyette; kırmızı et, şeker, şeker eklenmiş besinler, şekerli içeceklerin tüketimi sınırlandırılır. Diyetteki bir diğer amaç ise sodyum alımını kısıtlamaktır. Bu sebeple diyetin tuz içeriğine dikkat etmek gerekir.

Ocak Ayında Hangi Sebze Ve Meyveler Tüketilir!

Brüksel lahanasının Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu