Sağlık

Kleptomani (Hırsızlık Hastalığı) Nedir?

Kleptomani (Hırsızlık Hastalığı) Nedir? Hırsızlık hastalığı yada çalma deliliği olarak bildiğimiz kleptomani hastalığı, gerçekte gerek duyulmayan şeyleri çalma dürtüsüdür. Genellikle gizli tutulan bu hastalık, yasal problemler yaşandıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Psikolojik bir tedavi gerektiren kleptomani hastalığı, öz kontrol ile ilgili problemler içeren karakterize bir bozukluktur.

Kleptomani (Hırsızlık Hastalığı) Nedir?

Toplumda hırsızlık hastalığı olarak bilinen kleptomani psikoloji bir dürtü bozukluğudur. öz kontrol sağlanamayan kleptomani hastalığı ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur. Genelde maddi değeri olmayan ve hatta gerçekte gerek duyulmayan nesneleri çalma dürtüsü olarak açıklanmaktadır. Ergenlik döneminde başlayan bu rahatsızlık, kişinin kendini kontrol edemediği, geç erişkinliğe kadar süren, hatta bazı hastalarda ömür boyu sürebilen psikolojik bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişiler genelde gizli bir tedavi arayışında oldukları için halk arasındaki yaygınlığı saptanamamaktadır.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

  • İhtiyaç duyulmayan nesnelere karşı çalma dürtüsü ve bu dürtüyü kontrol etmede yetersizlik.
  • Dürtüler oluştuğunda hissedilen gerginlik ve endişe.
  • Çalarken zevk alma, rahatlama duygusu.
  • Çaldıktan sonra pişmanlık, kendini suçlama ve aşağılama, yakalanma korkusu ve utanma.
  • Sürekli bu durumların ve duyguların tekrarlanması.

Kleptomani (Hırsızlık Hastalığı) Nedir?

Hırsızlık Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Kontrol edilemeyen bir çama eylemi olan kleptomani hastalığının nedenleri tam olarak saptanamamaktadır. Ancak bu konuyla ilgili birçok teoride bulunmaktadır. Bu teorilerden bazıları ise şunlardır;

Öğrenilmiş Alışkanlık: Çalma dürtüleri geldiğinde kişi rahatsızlık hissi duyar. Ardından kişi eylemi gerçekleştirir ve kısa süreli bir rahatla hissi yaşar. Bu da kişiyi bu dürtüden kurtarır. Bu döngüde sürekli tekrar etmektedir ve kırılması zor bir alışkanlık haline dönmektedir.

Beynin Opioid Sistemi: Dürtülerin düzenlendiği sistem opioid sistemdeki bir dengesizlik, dürtülere direnç göstermeye engel olabilir.ruh halini ve duyguları düzenlemeye yardım ede

Bağımlılık: Bir nörotransmitter olan  ve zevk duygusuna sağlayan dopamin, çalma eyleminden sonra salgılanmaktadır. Bu da bazı kişiler için tekrar isteği yaratmatadır.

Serotonin: Ruh halini ve duyguları düzenlemeye yardım eden serotonin, dürtüsel davranışlara meyilli kişilerde düşük seviyede görülmektedir.

Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Psikolojik bir rahatsızlık olan kleptomani hastaları, psikiyatrist ve psikologlar tarafından tedavi edilmektedir. Kleptomani tedavisi tam olarak bir formülü bulunmasa da ilaçla tedavi veya dürtülerle başa çıkılması için beceri geliştirme terapisi uygulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu