Ordan Burdan

Ahmet Mümtaz Taylan Kimdir?

Oyunculuk kariyeri boyunca birçok başarılı projede yer alan usta oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan Kimdir?

Ahmet Mümtaz Taylan

12 Eylül 1965, yılında Ankara’da dünyaya gelen Ahmet Mümtaz; eğitimi de Ankara’da almıştır. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun olan oyuncu; 1989-1993 yılları arasında Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda çalışmıştır. Ahmet Mümtaz devlet tiyatrolarında; sanat yönetmeni yardımcısı, sanat yönetmenliği, genel müdür danışmanlığı gibi görevler üstlenmiştir. 1996 yılından sonra kamera karşına geçen usta oyuncu birçok dizi ve filmde rol almıştır.

Kurşun Yarası, Çapkın, Ezo Gelin gibi onlarca dizide yer alsa da, Leyla ile Mecnun dizisindeki “İskender” rolü ile TV seyircileri arasında büyük bir ün kazanmıştır. Kariyeri boyunca bir çok dizi ve filmde rol alan oyuncu; rol aldığı filmler sayesinde birçok ödüle laik görülmüştür. Bunlardan bir tanesi de; Nuri Bilge Ceylan’ın 2011 yapımı Bir Zamanlar Anadolu’da filmidir. Film, 64. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışacak filmler arasına girdi ve ikinci büyük ödül olan Cannes Film Festivali Büyük Ödülü’nü kazandı. Ayrıca, Ömer Vargı’nın İnşaat (2004) filmindeki rolüyle; 36. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü adaylığı vardır. Son olarak ise 2020 yılında Gelincik filmi ile Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır.

Ahmet Mümtaz 2020 yılında BluTV dizisi olan ve başrollerini Kenan İmirzalıoğlu ile paylaştığı Alef dizisinde rol almıştır. Ardından TV’ye geçen oyuncu Show TV’de yayınlanan Arıza dizisinde rol almış ve son olarak da 2021 yılında EXXEN‘de yayınlanan Ölüm Zamanı adlı internet dizisinde rol almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu