Seyahat

Buhara’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Buhara, Özbekistan sınırları içinde yer alan ve Orta Asya'nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Arkeolojik bulgular, Buhara şehri tarihinin en az 2 bin 500 yıl civarında olduğunu göstermiştir.

Buhara, Özbekistan sınırları içinde yer alan ve Orta Asya’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Arkeolojik bulgular, Buhara şehri tarihinin en az 2 bin 500 yıl civarında olduğunu göstermiştir. Karahanlılara, Sasanilere ve Moğollara başkentlik yapmış önemli şehirlerdendir. Nüfusunda bir çok millete ev sahipliği yapmaktadır. Buhara’nın tarihi şehir merkezi UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Özbekistan’ın en önemli şehirlerinden Buhara’yı daha yakından tanımak için mutlaka görülmesi gereken yerlerini sizler için derledik.

Mir-i Arap Medresesi

Ubeydullah Hanın 1530-1536 yılları arasında “Mir-i Arap” olarak anılan Şeyh Abdullah Yemeni adına yaptırdığı söylenmektedir. Medrese avlulu, iki katlı ve 114 sureyi temsil eden 114 odadan oluşmaktadır. Mir-i Arap Medresesi, 5 asırdır Orta Asya’nın din alimlerini yetiştirmektedir. Medrese hala alim yetiştirmeye devam etmektedir.

Buhara'da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Mir-i Arap Medresesi

Samanid Türbesi

Buhara’nın dışında Kuzeybatı kesiminde yer almaktadır. Milattan sonra 10. yüzyılda İslam Samanid hanedanının dinlenme yeri olarak inşa edilmiştir. İçerisinde 3 gönü bulunan Samanid türbesi İslam mimarisinin en eski örneklerinden ve en eski mezar binası olarak bilinmektedir.

Buhara'da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Samanid Türbesi

Poi-Kalyan Mimari Topluluğu

Poi-Kalyan minare topluluğu Registan meydanında Klayan minaresinin çevresini kapsamaktadır. Poi- Kalyan 12 ve 16. yüzyıllarda inşa edilmiştir. İçerisinde Kalyan Minare, Kalyan Camii ve Miri Arap Medresesi bulunmaktadır.

Buhara'da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Poi-Kalyan Mimari Topluluğu

Ark Kalesi

Buhara’nın Gemisi olarak da bilinen Ark Kalesi milattan sonra 5. yüzyılda inşa edilmiştir. Askeri yapı olan büyük bir kaledir. 1920 yılında Rusya tarafından ele geçirilene kadar kale olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde bir müze olarak kullanılmaktadır.

Buhara'da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Ark Kalesi

Akdamar Adası – Van

Lefkoşa “Barbarlık Müzesi”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu