Seyahat

Akdamar Adası – Van

Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içinde bulunan ve Van gölünün ikinci büyük adası olan Akdamar adası, en çok ziyaretçi alan yerlerdendir.

Eski kaynaklarda Rştunik Adası olarak geçen ve günümüzdeki adıyla Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesinde yer almaktadır. Van gölünde bulunan dört adadan ikinci en büyük adası olarak kabul edilen Akdamar adasında şu anda hiçbir yerleşim bulunmamaktadır.

Akdamar Adası – Van

705 yılında Vard Rştuni’nin adada öldürülerek Rştuni beyliğine son verilmesinden sonra adanın adı, Rştunik Adası olarak anılmıştır ve eski kaynaklarda da böyle geçmektedir. Adanın bugünkü adı ise Akdamar olarak değiştirilmiştir ve adanın en büyük sembollerinden biri ise içerisinde bulunan Ermeni kilisesidir. Adanın içerisinde bulunan tarihi Ermeni kilisesi sayesinde, ada önemli bir turizme sahiptir.

Bin yıldan fazladır adada bulunan kilise, Ermeni bir krallık olan Vaspurakanlar tarafından 915 yılında yaptırılmıştır. Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Kutsal Haç adına Keşiş Manuel’e yaptırılan kilise, adanın güneydoğusuna bulunmaktadır. Kilisenin kuzeydoğusundaki şapel ise 1296-1336 tarihlerinde; batısındaki jamaton 1763 tarihinde; güneyindeki çan kulesi 18. yüzyıl sonlarında ilave edilmiştir. Kuzeyindeki şapelin ise, tarihi bilinmemektedir. İlk yapıldığında saray kilisesi olan yapı, sonradan manastır kilisesine dönüştürülmüştür.

"<yoastmark

Kilise, rivayete göre, MS 815 yılında yapılmaya başlanmış, yapım işi yüz yıldan fazla sürmüştür. Kilise Ermeni tapınağıdır. İçinde kutsal kitaplardaki hikâyelerden alınmış konuları işleyen kabartmalar vardır; Âdem ile Hava’nın cennetten kovuluşu, Yunus Peygamber’in balık karnına düşüşü gibi.

Akdamar Adası içersinde bulunan çeşitli çiçekleri, badem ağaçları ve büyüleyici manzarasıyla ünlüdür. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon yaptırılmıştır ve turizme açılmıştır. Turizme açılan kilise de ayinlerde düzenlenmeye başlanmıştır.

"<yoastmark

Akdamar Adasına Ulaşım

Anakaradan 3 kilometre uzaklıkta yer alan Akdamar adasına gidilmesi için; otogardan Gevaş otobüslerine binilmesi gerekmektedir. Otobüs sizleri Vapur Akdamar İskelesine götürecektir. Deniz otobüslerini kullanarak, 12 TL ücret karşılığında Akdamar adasına ulaşabilirsiniz. Ziyaretçilerin adaya 10 TL ücret karşılığında giriş yaptığı bilinmektedir.

Van Gölü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu