Seyahat

Lefkoşa “Barbarlık Müzesi”

Barbarlık Müzesi, Kıbrıs'ın Lefkoşa ilçesinde bulunan tarihin utanç anlarından birine şahitlik yapmış içerisinde katliamın izlerini barındıran bir müzedir.

Barbarlık Müzesi, Kıbrıs’ın Lefkoşa ilçesinde bulunan tarihin utanç anlarından birine şahitlik yapmış içerisinde katliamın izlerini barındıran bir müzedir. Barbarlık Müzesi nedir? İçerisinde neler olmuştur?

Lefkoşa “Barbarlık Müzesi”

Barbarlık Müzesi, Kıbrıs’ın 20 Aralık 1963 yılı Kanlı Noel olaylarında 1 anne ve 3 çocuğuna mezar olmuş bir evdir. Yakın tarihimizde gerçekleşen katliamın sembolü haline gelmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta başlayan Kanlı Noel’de Rumların Türkleri katletmeye başlamasıyla Lefkoşa’da bulunan Binbaşı Nihat İlhan’ın evi de Rum işgalciler tarafından işgal edildi. O sırada evde bulunan Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet İlhan üç çocuğunu alıp banyoda küvetin içine saklandı. Fakat Rum işgalciler onları acımadan bu küvetin içinde katletti. Bu olaylardan sonra 1 Ocak 1966 tarihinde bu ev Barbarlık Müzesi olarak ziyarete açıldı.

Lefkoşa "Barbarlık Müzesi"
Barbarlık Müzesi “Mürüvvet İlhan ve 3 çocuğunun katledildiği o küvet.”

Kanlı Noel olayları, 20 Aralık 1963 yılında Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarının Kıbrıs Türklerine karşı başlattığı saldırılardır. Bu saldırılarda 364 Kıbrıs Türkü yaşamını yitirmiştir.

Barbarlık Müzesinde Katliamın sembolü olan bu küvetin yanında kanlı bornozlar ve eve sıkılan kurşunların izleri hala durmaktadır. Müzede bulunan fotoğraflar katliamın izlerini ve Kıbrıs Türklerinin şehit edilişlerini gözler önüne sermektedir.

Kıbrıs’ta Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu