Yaşam

Merak Etme! Kimse Fark Etmedi

Kusurlarımız, hatalarımız ve de yanlışlarımız diğer insanların ne kadar umurunda olabilir ki?

Kusurlarımız, hatalarımız ve de yanlışlarımız diğer insanların ne kadar umurunda olabilir ki? Sen Merak Etme! Kimse Fark Etmedi bile. Sahne Işığı Etkisi yani Spotlight Effect, görünüşümüzü veya hareketlerimizi, diğer insanların ne kadar fark ettiklerini tahmin etme eğilimini ifade eden bir terimdir. Günümüzde birçok insanın maruz kaldığı bu duygu, kimileri için çok can sıkıcı bir hale gelebilmektedir. Ancak bilinmesi gereken şey ise bu duygunun yalnızca Sahne Işığı Etkisinden kaynaklandığıdır. Çünkü bu duyguyu fark edip aştığınız anda gerçekten de diğer insanların sizi o kadar da çok fark etmediklerini anlayacaksınız.

Merak Etme! Kimse Fark Etmedi

Spotlight Effect, yani diğer adıyla sahne ışığı etkisi; hatalı ve yanlış davranışlarda herkesin ona baktığını, onu gördüğünü düşünme durumudur. Bu durum karşısında kişi çok utanç verici ve sıkılgan hisseder. Ancak bu sadece sahne ışığı etkisinden kaynaklanmaktadır.

1999 yılında Thomas Gilovich tarafından bulunmuş olan Spotlight Effect kavramı; hatalarımızı diğer insanların ne kadar fark ettiklerini  düşünme durumudur. Yani örnek verecek olursak; kalabalık bir ortama girdiğinizde ayağınız takıldı ve sendelediniz. O anda herkesin sanki size bakıyormuş gibi hissetmenize ve utanç duymanıza sebep olan duygudur. Ancak diğer insanlar sizin düşündüğünüz kadar da sizi fark etmiyorlar. Bu sadece sahne ışığı etkisinden kaynaklanan bir durumdur.

Siz de Pluviofil Misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu