Sağlık

Paleo Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Taş Devri diyeti olarak da bilinen Paleo Diyeti‘nin Paleolitik Çağ’dan geldiği söyleniyor. Son yılların popüler diyetleri arasında olan Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl uygulanır?

Paleo Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Paleo Diyeti Nedir?

Paleo diyeti, Walter Voegtlin tarafından 1975 yılında ortaya çıkarılmıştır. Paleolitik Çağ’dan geldiği söylenmektedir. Paleo diyeti taş devri diyeti, av – avcı diyeti ve ilkel diyet olarak bir çok isimle adlandırılmıştır. Paleo diyeti, o çağlarda gruplar halinde yaşayan, geçimini avcılık yaparak sağlayan ve mevsiminde doğal yetişen besinleri tüketme şekline dayanmaktadır. O çağda yaşayan insanlar bu beslenme şeklini tabi ki diyet olarak yapmıyorlardı. Paleo diyeti günümüzde diyet modeli olarak benimsenmiştir. Paleo diyetinin sloganı ise “bir mağara adamı gibi yemek ye ve kilo ver”dir.

Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl uygulanır?
Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl uygulanır?

Paleo Diyeti Nasıl Uygulanır?

Taş Devrinde yaşayan insanların mevsimine ve yaşadığı yere göre beslenme biçimleri vardı. Yaşanılan çevreye göre bazıları balık, bazıları et bazıları ise sebze ve meyvelerle ağırlıklı olarak besleniyorlardı.

Paleo diyetine göre insanlar acıktıkça yemek yemelidirler. Yüksek lif alımı sağlamaları gerekir. Lif alımı günde 45-100gr arasında olmalıdır. Hastalıklara davetiye çıkaran işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Meyve ve sebzeler mevsiminde yenmelidir. mevsimi olmayan hiç bir besin tüketilmemelidir. Alınan karbonhidrat oranına sınır getirilmelidir. Unlu gıdalar yerine karbonhidrat meyve ve sebzelerden alınmalıdır. Vücuda alınan protein oranı arttırılmalıdır. Yemeklerde kaliteli yağlar yani işlenmemiş saf yağlar kullanmaya özen gösterilmelidir. Susam, Hindistan cevizi, somon, avokado ve zeytinyağı kaliteli yağlara örnektir. Günlük alınacak enerjinin %35’i karbonhidrat, %35’i yağ, %30’u ise proteinlerden sağlanması gerekmektedir.

Pesketaryen Diyet Nedir? Nasıl Beslenilir?

 

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu