Ordan BurdanSağlık

Pesketaryen Diyet Nedir? Nasıl Beslenilir?

Pesketaryen diyeti nedir ve pesketaryen diyeti nasıl yapılır? Pesketeryan beslenme nasıldır?

Gün geçtikçe farklı, yepyeni sağlıklı beslenme şekilleri öğreniyoruz. Son günler de adını sıkça duymaya başladığımız ama et severlerin de pek işine gelmeyen pesketeryan beslenme hakkında sizler için biraz araştırma yaptık. Bir pesketaryen diyeti yapmak için meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller ve deniz ürünlerini içeren yemekler tüketeceksiniz. Vejetaryenlikle benzerlik gösteren, 1993’lü yıllardan gelen ama daha yeni yeni duymaya başladığımız “Pesketaryenlik” beslenme şekli nedir?

Pesketaryen Ne Demek?

Bir beslenme biçimi olarak karşımıza çıkan ve bir bakıma vejetaryenliği andıran “pesketaryenlik”  son günlerde sıklıkla duyduğumuz ve merak edilen bir konu. Pesketaryenliğin kökeni 1993’lere dayanıyor ve kelime olarak ” beslenmesinde balık dışında ete yer vermeyen kişi” anlamına geliyor. Kısacası “ET YOK DENİZ ÜRÜNLERİ VAR”.

Pesketaryen Diyet Nedir?

Uzman Diyetisyen İlay Polat;

İlk 1993 senesinde kullanılmaya başlayan Pesketaryen beslenme şekli belki de daha önce ismine aşina olmadığınız bir zayıflama yöntemi ancak aslında da son zamanlarda uygulama sıklığı gittikçe artmaya başlamıştır. Pesketaryen diyet balık ve deniz (su) ürünleri haricindeki et çeşitleriyle beslenmeme esasına dayanır.

Kırmızı et ve beyaz tüketmiyorum sadece balık tüketiyorum ben vejetaryen miyim? diyorsanız yanıtı hemen vereyim siz pesketaryen bir beslenme şeklini tercih etmişsiniz.

Vejetaryen beslenmenin bir çeşidi olarak karşımıza çıkan bu beslenme metodu büyük baş ve küçük baş hayvan etlerinin tüketiminin olmadığı buna karşın balık ve deniz ürünlerinin kullanıldığı ve deniz ürünlerine ilaveten yumurta,bal ve süttünde tüketilebildiği bir beslenme şeklidir.

İtalyanca’da pesce yani balık sözcüğü ile İngilizce’deki vejetaryen sözcüklerinden türetilmiş olan pesketaryen diyetinde sebze, meyve, deniz ürünleri, süt, yumurta, kuruyemiş ve kurubaklagiller yer alıyor. İdeal bir pesketaryen menü, yeşilliklerin ve sebzelerin yüzde 50, deniz mahsullerini veya bitki proteinlerinin yüzde 25, tam tahılların veya diğer karbonhidratların ise yüzde 25 oranında beslenme listesine dahil edilmesinden meydana geliyor.

854725398

Pesketaryenler Nasıl Beslenirler?

Bazı kaynaklara göre, ideal bir peketaryen menü, yeşillikleri veya sebzeleri (yüzde 50 oranında), deniz mahsullerini veya bitki proteinlerini (yüzde 25 oranında) ve tam tahılları veya diğer karmaşık karbonhidratları (yüzde 25 oranında) içerir.

Sağlıklı bir pesketaryen diyet genellikle zeytin, tam tahıllar, baharatlı biberler, kabuklu yemişler, tohumlar, bitkisel yağları içerir. Bir pesketaryenin ne olduğunu belirleyen katı kurallar yoktur. Pesketar olmak için ne sıklıkta balık yemeniz gerektiğini belirleyen kurallar yoktur. Örneğin, bazen balık yiyen ve bazen ise her öğünde salata yiyen bir vejeteryan olabilirsiniz.

Pesketaryen Diyet Nasıl Yapılır?

Bu diyette, meyve, sebze, tahıl, baklagiller ve deniz ürünleri. Bunların dışında bazı pesketaryenler süt ürünleri ve yumurta tüketir fakat bazıları tüketmez. Genel itibari ile  alabalık, levrek gibi tatlı su balıkları ya da somon balığı veya ton balığı gibi tuzlu su balıkları en çok tüketilenlerdendir. Bunun yanı sıra karides, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri de  tercih edilir.

Not; Her türlü sağlık konusunda olduğu gibi bu konuda da bir uzmana danışmadan diyet programını uygulamayınız!

Leslie İle Yürü Ve Zayıfla! Leslie Nedir? Nasıl Çalışılır?

Mersin’in Saklı Cenneti “Kisecik Kanyonu”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu