Sağlık

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı enerji kısıtlaması olarak da bilinen aralıklı oruç (Intermittent Fasting), belirli bir süre boyunca oruç tutma ve oruç tutmama arasında geçiş yapılarak çeşitli yemek zamanlamaları için kullanılan genel bir terimdir. İnsanlar kilo vermek, yaşam tarzlarını basitleştirmek ve daha sağlıklı olabilmek için bu yöntemi kullanmaktadırlar. Peki Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir? Nasıl uygulanır?

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Beslenme saatlerini güneşin doğuş ve batış saatleriyle ilişkilendiren ve günde iki öğün olarak belirlenen bir beslenme düzenidir. Yani aralıklı oruç (Intermittent Fasting), aslında sadece beslenme saatlerini düzenlemek üzerine kurulu bir beslenme modelidir. Burada uygulanan öğün saatleri, metabolizmanın en işlevsel şekilde çalışmasını amaçlamaktadır.

Intermittent Fasting, beslenme sisteminde neyi ne kadar yediğin değil, ne zaman yediğin önemlidir. Uyguladığın diyet modeli ne olursa olsun, tüm öğünlerini gün doğumdan gün batımına kadarki bir 8 saatte tamamlarsan ve son öğününden sonra su, şekersiz çay/bitki çayı, sade kahve ya da sade soda hariç hiçbir şey tüketmezsen aslında intermittent fasting modeline uymuş olursun. Aralıklı oruç 3 – 10 hafta boyunca düzenli olarak uygulandığında ise kilo vermeye yardımcı olabilir.

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nasıl Uygulanır?

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting)
Intermittent Fasting

EN Çok uygulanan metodlar;

  • 16/8 Yöntem: Her gün 16 saat aç kalınabilir.
  • 5:2 Diyet: Haftada 2 gün aç kalınabilir.
  • Ye-Dur-Yeme: Haftada bir veya iki gün 24 saat aç kalınabilir.
  • Savaşçı Yöntemi: Gündüzleri aç, geceleri dengeli ve büyük porsiyon bir yemek yenilebilir.
  • Spontan Yemek Atlama: Uygunluğa göre öğün atlanır.

Aralıklı oruç farklı şekillerde uygulanabiliyor. Ancak en sık uygulanan aralıklı oruç diyeti 16:8 ve 5:2 diyetidir.

  • 16:8 aralıklı oruç diyeti: günün 16 saati oruç tutmak, yani hiçbir şey yememek demektir. Yemek yenebilen 8 saatlik aralık için genelde öğlen 12 ile akşam 8 arası tercih ediliyor.
  • 5:2 aralıklı oruç diyeti: 5/2 diyetinde haftanın arka arkaya olmayan iki günü, günlük alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25’i alınıyor.

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  1. Diyet programı ya da diyet listesi değildir.
  2. Herkesin uygulayacağı standart reçeteler ya da porsiyonlar içermez.
  3. Ne yiyip ne yemeyeceğin konusunda seni yönlendirmez.

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Ne Yenir?

Intermittent Fasting, beslenme sisteminde neyi ne kadar yediğin değil, ne zaman yediğin önemlidir. Belli saatlerin dışında yemek yememenin temelini oluşturduğu bu diyet boyunca karbonhidrat ve yağ tüketimi düşürülüp protein tüketimi artırılırsa daha sağlıklı bir beslenme sağlanabilir.

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Bitki Çayı veya Kahve İçilir mi?

Aralıklı oruç diyeti yapılırken beslenme döngüsünün içinde veya dışında, aşırıya kaçmamak kaydıyla, sütsüz ve şekersiz kahve ile bitki çayları tüketilebilir.

Ketofasting: Ketojenik Beslenme Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu