Sağlık

Anne Sütünü Arttıran Galaktogog Besinler Nelerdir?

İlk olarak tüm annelerin şuna inanmaları gerekmektedir; her annenin sütü, bebeğine veya bebeklerine yeter. Yani “sütüm bebeğime yetiyor mu” ya da “sütümün bebeğe yetip yetmediğini nasıl anlarım” endişesine girmelerine gerek yoktur. Fakat anne sütü de zamanla, bebeğiniz 1-2 yaşlarına geldikçe azalabilir. Aynı zamanda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; Annenin yoğun stres altında olması, yanlış emzirme pozisyonu, yetersiz beslenme gibi sebeplerle anne sütünün azalabileceğidir.

Bebeğinize vereceğimiz en büyük hediye olan sütünüzü arttırmak için, ilk olarak doğru beslenmek gerekmektedir. Ancak süt üretimi sadece yiyecekler ve içecekleri tüketmekle artmaz. Aynı zamanda sakin olmak, huzurlu olmak, dinlenmiş olmak ve uyumuş olmak da çok mühimdir.

Bizde bugün sizlere anne sütünün artmasını ve daha fazla salgılanmasını sağlayan galaktogog besinlerden bahsedeceğiz. Peki nedir bu galaktogog besinler? Nasıl tüketilmelidirler? Anne sütünü arttıran galaktogog besinler nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Anne Sütünü Arttıran Galaktogog Besinler Nelerdir?

Emzirme döneminde eğer anne sütü yetersiz geliyorsa, annelerin emzirmeyi sonlandırması ya da bebeği direk ek gıdaya başlatması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Anneler bu sonuca varmamak için süt artırıcıları (galakatogog) kullanmak isterler. Öyle ki doktorlar bile anne sütünü artırmak için süt artırıcıları (galaktogo) önerirler. Peki süt artırıcılar nelerdir? İşte cevabı

Galaktogog (Süt Artırıcılar) Nedir?

Galaktogoglar, anne sütünün artmasını ve daha fazla salgılanmasını sağlayan besinler ve ilaçlardır. Bunlar bitkiler, yiyecekler ve ilaçlar olarak sınıflandırılır. Ancak bu maddelerin bir kısmı süt yapan hormonu (prolaktin) artırarak etki gösterse de pek çoğunun etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir.

Galaktogoglar, süt artırmak için pek çok anne tarafından tercih edilse de, normal şartlarda bebeğini emziren çoğu annenin zaten yeterli miktarda sütü olur ve galaktagoglara ihtiyacı olmaz. Çünkü süt miktarı istek yani emme oranı mekanizmasına bağlı salgılanır.

Bebeğiniz ne kadar çok ister ve emerse, memeniz ne kadar çok boşalırsa süt o kadar çok olur. Normalde bebeğinizi memenize doğru yerleştirmeniz, ten teması yapmanız, sık emzirmeniz, yeterli sıvı alımı, göğüs masajı ve pompa gibi pek çok yöntem süt yapımını artırır.

Anne Sütünü Arttıran Galaktogog Besinler Nelerdir?
Anne Sütü

Anne Sütünü Arttıran Galaktogog Besinler Ne Zaman Kullanılır?

  1. Tüm desteğe rağmen süt artışı olmayan anneler,
  2. Prematür ve çoğul bebeği olan anneler,
  3. Relaktasyon dönemindeki (kesilen anne sütünün geri getirilmesi) anneler,
  4. Evlat edinmiş anneler galaktogogları kullanabilir.

Anne Sütünü Arttıran Galaktogog Besinler Nelerdir?

1. Galaktogog, Süt Arttırıcı Bitkiler

  1. Çemen otu
  2. Keçisedefi otu
  3. Boğa dikeni
  4. Isırgan otu
  5. Rezene
  6. Hatmi
  7. Anason

2. Galaktogog, Süt Arttırıcı Yiyecekler

  1. Yulaf
  2. Arpa
  3. Darı
  4. Pirinç
  5. Yeşil yapraklı Sebzeler
  6. Dereotu
  7. Susam
  8. Badem
  9. Somon
  10. Nohut
  11. Zencefil

3. Galaktogog, Süt Arttırıcı İlaçlar

  • Domperidon
  • Metoklopromid

Not: Günümüzde henüz sütü artıran ruhsatlı bir ilaç yoktur. Ama bazı ilaçlar yan etki olarak süt yapan hormonları uyarır. 

Not: Galaktogogları başlamadan önce mutlaka bir emzirme danışmanı veya doktorunuzdan destek almanız en iyisidir. Çünkü hiçbir galaktogog tek başına sütü artırmaz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu