Sağlık

Diyet Yaparken Yememeniz Gereken 5 Yiyecek

Diyetisyen Andaç Yeşilyurt, diyet sürecinizde tüketmemeniz gereken 5 yiyeceği açıkladı. Diyet sürecinin başarıyla sonuçlanabilmesi için bu 5 besinden uzak durmanız ve ya azaltmanız gerekmektedir. Peki diyet yaparken yememeniz gereken 5 yiyecek nedir?

Diyet Yaparken Yememeniz Gereken 5 Yiyecek

1. Şekerli İçecekler

Diyet Yaparken Yememeniz Gereken 5 Yiyecek
Şekerli ya da asitli içecekler

Şekerli içecekler kalorisi çok yüksek ve sizin kan şekerinizi çok hızlı bir şekilde yükselten içeceklerdir. Kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükselttiği için vücudunuz buna çabuk bir cevap olarak, hızla insülin salgılanmaya başlıyor. İnsülin ise kanınızdaki şekerin yağ olarak depolanmasını sağlayan bir hormon. Biz yağ yakmaya çalışırken diğer taraftan yağ depolanmasının tetikleyen bir gıda, kesinlikle kilo verme sürecinde yer almamalıdır.

Şekerli gıdalardan bahsederken, sadece marketten aldığınız hazır gazlı veya diğer şekerli içeceklerden bahsetmiyoruz. Bu kategoriye hazır aldığınız veya evde yaptığınız meyve sularını da katabilirsiniz. Çünkü meyve suyu yaptığınız zaman meyvenin bütün posasını geride bırakıp, sadece şekerli su kısmını alıyoruz. Her ne kadar içerisinde vitaminler ve mineraller yer alsa kalori yüksek ve şekerli bir sıvı içerisinde bunu tüketmiş oluyoruz. Dolayısıyla bütün şekerli içeceklerden, kilo verme sürecinde uzak durulması gerekmektedir.

2. Pasta, Börek ve Hamur İşleri

Diyet Yaparken Yememeniz Gereken 5 Yiyecek
Pasta, börek ve hamur işleri

Özellikle bunlarda karbonhidrat açısından oldukça zengin gıdalar ve sizin çabuk acıkmanıza sebep olmaktadırlar. Çabuk acıkmanız daha fazla yemek yemeniz anlamına gelir, bu da kilo verme sürecinde hiç istenilen bir şey değildir. Dolayısıyla hamur işlerinde, pastada, börekten ve beyaz undan bu süreçte uzak durmakta fayda vardır.

3. Pilav ve Makarna

Diyet Yaparken Yememeniz Gereken 5 Yiyecek
Makarna

Pilav ve makarna kilo verme sürecinde dikkatli yaklaşılması gereken gıdalardır. Eğer koca bir tabak makarna yerseniz, çok iyi bir enerji kaynağı almış olursunuz. Ardından maraton koşacaksınız çok doğru bir yemek seçimi olabilir. Ancak kilo vermeye çalışıyorsanız sizin yemeğiniz, pilav ya da makarna olmamalı. Bu süreçte uzak durmanız gerekmektedir.

4. Tatlılar

Diyet Yaparken Yememeniz Gereken 5 Yiyecek
Tatlılar

Kilo verme sürecinizi baltalaya en önemli yiyeceklerden bir tanesi tabii ki de tatlılar. Tatlılar, şekerlemeler, şekerler, evde yaptığınız tatlılar, hazır aldığınız tatlılar ve hamurlu tatlılar. Ana başlık olarak aslında şekeri düşünebiliriz. Yani şekerden uzak durulması gerekmektedir. Şeker günümüzde kilo alınmasının en önemli sebeplerinden bir tanesidir.

Tabii ki canınız tatlı isteyebilir, tabii ki arada sırada tatlı tüketebiliriz. O zaman bunu haftada bir olarak sınırlandırmakta fayda var. Eğer canınız çok tatlı istiyorsa şekersiz yapılmış tatlılardan faydalanabilirsiniz.

5. Kızartmalar

Diyet Yaparken Yememeniz Gereken 5 Yiyecek
Kızartmalar

Kızartma yapma, en sağlıksız pişirme yöntemlerinden biridir. Hem yemeğinizin yağ içeriğini ve kalorisini çok yukarıya taşıyor, aynı zamanda yüksek ısılarda yapılan bir pişirme yöntemi olduğu için. Trans yağ asitlerinin yani vücudunuza zararlı maddelerin de ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Bu nedenle kızartmalardan hem sağlığımız için, hem de daha hızlı bir şekilde kilo verebilmemiz için uza durmamız gerekiyor. Ancak şunu da açıklamak gerekiyor ki; yağ tüketimi kötüdür demiyoruz, beslenmemizde mutlaka belirli oranda yağ yer almalı. Sağlıklı yağları özellikle yer vermemiz gerekiyor ki zeytinyağı bunların başında yer alıyor. Ama tereyağı da yerine göre oldukça sağlıklı bir yağ olabilir. Ancak kızartma yapmak yani yemeğinizi derin yağda kızartmak, çok yüksek ısıda yağa boğarak pişirmek çok sağlıksız bir yöntemdir. O yüzden yağlardan değil ,kızarmalardan uzak durulması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu