Yaşam

Kış Olimpiyatları Artistik Patinajda Derece Yapan Kadın Sporcular

2018 Pyeongchang Kış Olimpiyatları Artistik Patinajda Derece Yapan Kadın Sporcular

Her dört yılda bir yapılan Kış Olimpiyatlarına dünyanın dört bir yanından yüzlerce sporcu gelmekte. Bu olimpiyatlarda birçok alanda müsabakaya katılan yarışmacılar ülkelerini büyük bir önem ve titizlikle temsil ediyor. Olimpiyatlara katılım sağlayabilmek ve derece kazanmak sporcular için büyük bir motivasyon ve azim gerektiriyor. Artistik patinaj sporcularını diğer sporculardan ayıran ise müsabakalarında yaptıkları sporla beraber sanatı da yansıtmalarıdır. Öyle ki ‘’ Buz Pateni spor mudur sanat mıdır? ‘’ sorusu hala tartışma konusudur. Artistik patinaja teknik olarak göz atacak olursak artistik patinaj/buz pateni/buz balesi dört ayrı disiplinde değerlendirilir: Solo Kadınlar/Erkekler, Çiftler, Buz Dansı ve Senkronize. Bu disiplinlerde yarışmacıların short dance ve free dance olarak adlandırılan iki partta almış oldukları puanların totali hesaplanarak yarışmacılar karşılaştırılır. 2018 Pyeongchang Kış Olimpiyatlarında Derece Yapmış Kadın Sporcular…

1. Alina Zagitova

Alina Zagitova
Alina Zagitova Kış Olimpiyatlarında

Tam adıyla Alina İlnazovna Zagitova; 18 Mayıs 2002 tarihinde Udmurtya, Rusya’da dünyaya geldi. Pyeongchang Olimpiyatları’na 15 yaşında katılmış olan Alina, Short Dance’te ‘’Black Swan’’ performansıyla 82,92, Free Dance’te ise ‘’Don Quixote’’ performansıyla 156,65 puan alarak totalde 239,57 puanla birinci olarak altın madalya kazanmaya hak kazandı. Kaymaya henüz altı yaşındayken bir buz hokeyi koçu olan babası tarafından başlatıldı. Alina, kariyerinin ilk meyvelerini 2016-2017 Junior Grand Prix Final ve Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (Artistik Patinaj)’da altın madalya kazanarak aldı. 2017 Dünya Gençler Şampiyonalarında altın, 2017-18-19 Grand Prix Final’da altın ve gümüş, Avrupa Şampiyonası’nda altın ve gümüş, 2019 Dünya Şampiyonası’nda da altın madalya kazanarak 18 yaşına kadar 6 altın 3 gümüş madalya sahibi olmuştur. Ayrıca 2016-17 Junior Grand Prix Final’da 200 puan üzerinde alan ilk genç kadın seçilmiştir ve kariyeri boyunca beş kez dünya rekoru kırmıştır. Pyeongchang Olimpiyatı’nda ise rakibi Evgenia Medvedeva’nın 81,61 puanla kırdığı dünya rekorunu aynı gün içerisinde 82,92 puan alarak tekrar kırmıştır. Kişisel hayatında çizim ve evcil hayvanlarıyla ilgilenen Alina Zagitova genç yaşta edindiği başarılı kariyeriyle şaşırtan örnek bir kadındır.

2.Evgenia Medvedeva

Evgenia Medvedeva
Evgenia Medvedeva Kış Olimpiyatlarında

Evgenia Armanova Medvedeva, 19 Kasım 1999 tarihinde Moskova, Rusya’da doğdu. PyeongChang Kış Olimpiyatları’na katıldığında henüz 19 yaşında olan Medvedeva Nocturne No. 20 ile sunduğu Short Dance performansında 81,61 puanla dünya rekoru kırmıştır. Anna Karenina film müziği eşliğindeki Free Dance performansında ise 156,65 puan kazanmış ve totalde 238,26 puan alarak gümüş madalya kazanmaya hak kazanmıştır. Olimpiyat
dışındaki kariyerinde ise 16 yaşında 2001’den beri Dünya Gençler Şampiyonası’nda altın madalya kazandıktan sonra Dünya Şampiyonalığı’nda da altın madalya kazanan ilk kadın buz patencisi seçilmiştir. Evgenia, ISU Puanlama Sistemi’ne göre de 13 kez dünya rekoru kırmış ve short dance’te 80 puan üzerinde alan ilk kadın buz patencisi seçilmiştir. Katıldığı müsabakalarda toplamda 8 altın, 4 gümüş, 3 de bronz madalya kazanan Medvedeva günlük hayatında anime izlemeyi seviyor ve dijital çizimle ilgileniyor. Ayrıca anadili olan Rusça dışında İngilizce ve Japonca’yı oldukça iyi konuşabiliyor.

3. Keatlyn Osmond

Keatlyn Osmond
Keatlyn Osmond Kış Olimpiyatlarında

5 Aralık 1995 Newfoundland, Kanada doğumlu Kaetlyn Osmond, 22 yaşında Pyeongchang Kış Olimpiyat’nda bronz madalyaya sahip oldu. Sous Le Cel De Paris şarkısıyla yaptığı Short Dance performansında 78,87, Swan Lake eşliğindeki Free Dance performansında ise 152,15 puan kazanarak totalde 231,02 puanla olimpiyat üçüncülüğüne yerleşti. Osmond; 2014 Sochi Kış Olimpiyatları’nda gümüş, 2017-18 Grand Prix Final’da bronz, 2017 Dünya Şampiyonalığı’nda gümüş ve 2018 Dünya Şampiyonalığı’nda altın madalya kazanmıştır. Keatlyn 2018 Dünya Şampiyonalığı başarısıyla Kanada’nın son 45 yıldır Dünya Şampiyonalığı’nda, Solo Kadınlar disiplininde altın madalya kazanan ilk kadını olmuştur. Birçok başarısının ardından doğmuş olduğu kent Marystown, 2014’te yerel buz pistinin adını Keatlyn Osmond Arena olarak değiştirmiş ve bir caddeye de başarılı sporcunun ismini vermiştir. Keatlyn, 2010 Vancouver Kış Olimpiyatları’nda bronz medalist olan Joannie Rochette’in kendisi için bir rol model olduğunu belirtmektedir.

4. Tessa Virtue

Tessa Virtue
Tessa Virtue Kış Olimpiyatlarında

Tessa Virtue, 17 Mayız 1989 tarihinde Ontorio, Kanada’da doğdu. 22 yıllık partneri Scott Moir ile birlikte geçirdikleri buz dansı kariyerleri boyunca birçok rekor kırmış ve büyük başarılara imza atmışlardır. Pyeongchang Kış Olimpiyatları’nda the Eagles şarkısı eşliğinde gösterdikleri Short Dance performansında 83,76 puan alıp kendi rekorlarını kırdırlar. Moulin Rouge eşliğinde sundukları Free Dance performanslarında ise 122,40 puan alarak totalde 206,07 puanla aynı gün içerisinde rakipleri Gabriella Papadakis ve Guillaume Cizeron’nun 205,28 total puanını geçerek olimpiyat rekoru kırdılar ve altın madalya kazanmaya hak kazandılar. Pyeongchang’te gösterdikleri bu başarı onlara ‘’Dünyanın en uyumlu buz dansçıları ‘’ ünvanını kazandırdı. Daha önceki olimpiyat deneyimlerinde ise 2010 Vancover Kış Olimpiyatları’nda da altın madalya kazanmış ve katıldıkları ilk olimpiyat müsabakasında altın madalya kazanan ilk çift olmuşlardır. 2014 Sochi Kış Olimpiyatları’nda ise gümüş madalya kazanmışlardır. 9 yaşında kaymaya başlayan Virtue küçük yaşlarında jimnastik ve tracking gibi sporları da deneyimlemiştir. Buz dansında profesyonelleşen Tessa, kariyeri sürecinde belli başlı sakatlanmalar ve okul gibi faktörler dolayısıyla spora ufak aralar vermiş fakat hiçbir zaman azim ve çalışkanlığından ödünç vermemiştir.

5. Gabriella Papadakis

Gabriella Papadakis
Gabriella Papadakis Kış Olimpiyatlarında

Gabriella Papadakis 10 Mayıs 1995 tarihinde Clermont-Ferrand, Fransa’da doğmuştur. Bir buz pateni koçu olan annesi Catherine Papadakis tarafından buz dansına başlatılmıştır. Partneri Guillaume Cizeron ile 16 yıllık ve hala devam etmekte olan buz dansı kariyerlerinde büyük bir başarı sergilemişlerdir. Katıldıkları ilk olimpiyat olan Pyeongchang’te ise Shape of You ile sundukları Short Dance performanslarında 81,93 puan ve Moonlight Sonata eşliğindeki Free Dance performanslarında 123.35 puan alarak totalde 205.28 puanla olimpiyat rekoru kırmışlar ve gümüş madalya ile olimpiyat ikincisi olmuşlardır. Kariyerleri boyunca 29 kez dünya rekoru kırmışlardır. En yakın rekorları ise 2019 NHK Trophy’de totalde 226,61 puanla kırılan dünya rekorudur. Son iki yılda katıldıkları 9 müsabakanın 8’inde altın madalya kazanarak birinci olmuşlardır. Gabriella Papadakis, partneri ile gösterdikleri başarıyla hayran olunası bir sporcudur.

6. Aljona Savchenko

Aljona Savchenko
Aljona Savchenko Kış Olimpiyatlarında

Asıl adıyla Olena Valentynivna Savchenko 19 Ocak 1984 tarihinde Ukrayna’da dünyaya gelmiştir. Birçok müsabakada birinciliği olan sporcu Almanya’yı temsilen yarıştığı Pyeongchang’te partneri Bruno Massot ile Short Dance performanslarında That Man şarkısıyla 76,59 puan, La Terre vue du Ciel eşliğindeki Free Dance performanslarında da 159,31 alarak totalde 235,90 puanla altın madalya kazandılar. Katılmış olduğu 2014 Sochi Kış Olimpiyatları ve 2010 Vancover Kış Olmpiyatları’nda bronz madalya kazanmıştır. Kariyeri boyunca 2 olimpik bronz madalya, 1 olimpik altın madalya; 2 gümüş Avrupa Şampiyonalığı madalyası kazanmış ve 6 kez dünya şampiyonu, 5 kez Grand Prix Final şampiyonu olmuştur. Özel hayatına değinecek olursak Aljona, Galina Efremenko’nun vaftiz annesidir. 2015 yılında Liam Cross ile evlenmiş ve 7 Eylül 2019 doğumlu Amillia isimli bir kızı vardır.

Hurşîd Bânu Nâtavân Kimdir?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu