Mutfak

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sağlıklı kalmak istiyorsak doğadan kopmadan, doğal olandan ayrılmadan beslenmek, doğal yaşamak durumundayız.

Zencefili tanımayan, bilmeyen yok diyebiliriz, hiç tadını bilmeyen, kullanmayan varsa da faydalarını öğrendikten sonra kesinlikle mutfağının başköşesine koyacaktır. Hem modern tıbbın hem geleneksel tıbbın zaman zaman kullandığı, faydalandığı zencefil, tam anlamıyla dünya üzerinde bilinen en sağlıklı bitkilerden birisidir.

Yemeklere farklı bir aroma, tat katmak isteyen, sağlıklı bir kış çayı içmek isteyen, midesi bulanan, soğuk algınlığı sorunu yaşayan, kulak, burun boğaz enfeksiyonundan mustarip olan, sindirim sorunları, öksürük ve balgam problemleri olan kişiler bu süper bitkiden faydalanmalılar.

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

Zencefili her gün her yemeğe katarak tüketmek çok da mümkün değil. Çünkü her yemekte zencefilin tadı ve aroması iyi olmayabilir. Ancak özellikle de kışın her gün zencefilin koruyucu ve iyileştirici etkilerinden faydalanabilmek için zencefil çayı içmek çok doğru olur. Zencefil çayı derken, sadece zencefil kökünün demlendiği çay da olabilir, diğer bitki çaylarının içine bir parça zencefil katarak içmek de gayet faydalı olabilir.

En basit şekilde her akşam ya da her sabah içilen bitki çayının içine minik bir zencefil kökü ya da bir fiske zencefil baharatı eklemek yeterli olacaktır. Toz halinde satılan zencefili çaya katmak veya taze zencefili sıcak su da bekletip sabah suyunu içmek veya içeceğin zaman taze olarak sıcak suda demleyip içmek bu çok faydalı zencefili en kolay tüketme yollarıdır. Bu zencefil çayını daha da faydalı hale getirmek için içine çeyrek ya da yarım limon sıkmak önerilir.

Ayrıca Zencefil;

  • Zencefilin kan şekerini dengeleyici özelliği bulunduğu için kişide iştah kontrolüne yardımcı olarak kilo verme sürecini destekler.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Vücutta kalori yakımına destek oldur.

Zencefil Çayı Tarifi

1. Sade zencefil çayı

Bir parça zencefil, bir bardak kaynamış suyun içine atılır ve en fazla 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ateşten alınır. Ardından 10 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakılır ve ılık olarak tüketilir.

2. Ballı zencefil çayı

En doğal öksürük ilacını hazırlamak için 1 diş zencefili 1 su bardağı suyun içinde 5 dakika kaynatıp içmeden önce içine 1 tatlı kaşığı bal eklemek önerilir.

3. Limonlu zencefil çayı

Limon zaten her derde deva bir besin maddesi iken yukarıda faydaları sayılan zencefille birlikte tüketildiğinde çok daha faydalı olmaktadır. Bunun için özellikle sabahları kaynar suyun içine bir parça zencefil ve bir dilim limon atıp 5 dakika kaynattıktan sonra içmek çok faydalı olur.

4. Tarçınlı, limonlu zencefil çayı

Zencefil biraz acımsı tadı olan bir bitkidir. Bu sebeple de zencefil çaylarına genellikle limon ve bal eklenmesi önerilir. Bununla birlikte daha tatlı ve daha faydalı bir zencefil çayı için tarçın, ananas ve limon da katılabilir. Bu çayın içinde vücutta yağ yakımını hızlandırıcı olduğu bilinen neredeyse tüm besinler var, hem de çok lezzetli. Bunun için 2 su bardağı suyun içine 1 dilim ananas, 1 tane çubuk tarçın, 1 çay kaşığı büyüklüğünde 2 dilim taze zencefil ve yarım limon katılır, 10 dakika boyunca kaynatılır. Karışım ateşten alındıktan sonra 10 dakika da demlenmeye bırakılır ve çay ılık olarak tüketilir.

Zencefil Çayı…

Zencefil çayını düzenli olarak tüketerek, özellikle de kışın her akşam tüketerek; sindirim sisteminin hareketlerini düzene sokmak, yediği besinleri daha kolay hazmetmek, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltmak, kan şekerini dengelemek ve zencefilin içindeki bir dizi vitamini, minerali ve faydalı maddeyi düzenli olarak vücuda almak mümkün olacaktır.

Pek çok kişinin sabahları aç karnına limonlu ılık su içme alışkanlığı vardır. Bu şekilde daha kolay zayıflamak, limonun içindeki vitaminleri her gün almak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün olur. İşte bu limonlu suya bir alternatif olarak da sabahları zencefilli su tüketilebilir. Örneğin bir sabah limonlu, diğer sabah zencefilli ılık su içilebilir. Aynı zamanda farklı bitkilerle de karıştırarak zencefil çayı lezzetlendirilebilir daha da faydalı hale getirilebilir.

Vişne Kompostosu Tarifi

Soda ve Maden Suyu Arasındaki Farkları Biliyor Musunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu