Ordan BurdanYaşam

Bayram Temizliği Nasıl Yapılır?

Sık sık temizlik yapılsa dahi bayrama olan temizliğin daha özenli olması her bayramların olmazsa olmazlarından biridir.

Bayram geliyor, hazırlıklar her geçen gün hız kazanıyor. Bayramın olmazsa olmazı elbette ki ailelerin toplandığı geniş sofralar, ağırlanan misafirler. Peki, eviniz bunun için hazır mı?

Bayram temizliğinde her yerin tertemiz olması, adeta temizlikten parlaması için bazı püf noktalarını bilmek yeterlidir. Bu konuda biraz programlı olmak ve temizliği kendi içinde kategorilere ayırmak günlerce uğraşılacak bayram temizliğinin bir günde bitirilmesini sağlar.

Bayram Temizliği Nasıl Yapılır?

Evinizin alanlarını bir temizlik sırasına koymak, temizlik yaparken daha planlı olmanızı sağlar ve işinizi kolaylaştırır. İlk olarak, temizledikten sonra girmeyeceğiniz ve dolayısıyla dağılmayacak alanları temizlemeyi tercih etmelisiniz. Yatak odanız, varsa çalışma odanız temizleyeceğiniz ilk yerler olabilir. Banyo ise kesinlikle temizlemeniz gereken son yer olmalı. Bu arada halılarınızı kısa süre önce yıkatmadıysanız bayram temizliğine halı yıkatmayı da dâhil edebilirsiniz.

İlk Önce Dağınıklığın Toplanması Gerekir

Etkili ve verimli bir bayram temizliği için ilk etapta ortalıktaki dağınıklığın toplanması gerekir. Çocuklu evlerde oyuncakların kutularına yerleştirilmesi, kanepe üzerinde kalmış olan kişisel bakım eşyaları ve kitap gibi birçok dağınıklık yerin bulduğunda temizlik yapması daha kolay olacaktır. Tüm evin temizleneceği günlerde evin tüm odalarını aynı anda temizlemeye çalışmak yerine belli bir sıraya koymak, büyük ölçüde vakitten tasarruf edilmesini sağlar.

Tüm İşler Sıraya Konmalıdır

Temizlik için yeterli düzene kavuşmuş olan evlerde bayram temizliği için gerekli ekipmanlar eşliğinde temizlik oldukça keyifli olacaktır. Bayram temizliğinin vazgeçilmezi olan cam silme işini ilk sıralara koymak yorucu olan bu aşamada daha etkili temizlik yapılmasını sağlar. Cam silerken camların her zamankinden daha fazla parlaması için silme suyuna tuz karıştırılması uzun süre silinmemiş ve aşırı kirli camların çok daha kolay temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda tuzun camlara vereceği parlaklık sayesinde bayram boyunca tüm misafirler camların ışıldamasına hayran kalacaktır.

Şimdi Odalarda Bayram Temizliği Zamanı!

Artık bayram öncesi temizlik için hazırsınız! O halde şimdi, bayram temizliği yapmanın püf noktalarını geçelim.

  • Tüm odalarınızdaki tül ve perdeleri çıkarın ve yıkamaya atın.
  • Perdeleriniz yıkanırken camları silin.
  • Siz, evinizin tüm camlarını silene kadar, yıkama programı da yüksek ihtimalle bitecektir. Tüllerinizi ve perdelerinizi asabilirsiniz. Eğer perdelerinizin ütülenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız hızlıca ütü yapabilirsiniz.
  • Koltuk temizliği de es geçmemeniz gereken bir konu. Eğer koltuk ve minder kılıfları çıkıyorsa çamaşır makinenizde kılıfları yıkayabilirsiniz. Kılıflar çıkmıyorsa ılık su içerisine koyduğunuz sıvı sabunu eritip koltukları silebilir, ardından duru suya batırılmış bir bezle üstünden geçebilirsiniz.
  • Sırada evinizi süpürmek var. Bu işlemi yaparken tüm mobilya ve beyaz eşyayı çekip arkalarını ve altlarını temizlemeyi es geçmemelisiniz. Siz farkında olmasanız da aslında bu noktalar da oldukça kirli.
  • Toz alma zamanı! Ama bu sefer, her zamankinden biraz daha uzun sürebilir, şimdiden uyaralım. Toz alma işleminin püf noktası, yukarıdan aşağıya olacak şekilde toz almaktır. Bu sayede toz aldığınız noktaların temizlik sırasında yeniden tozlanmasının önüne büyük ölçüde geçebilirsiniz.
  • Bayram temizliği büyük bir temizlik. Sadece mobilyaların dışını değil, içini de temizlemelisiniz. Fazlalıkları atmak ya da kullanılabilecek durumdakileri ihtiyacı olanlara vermek, evinizi daha ferah kılabilir. Bu arada vitrin ve ünitelerin içerisinde bulunan ve bayramda kullanacağınız misafirlik takımlarını da mutfağa götürüp kısa programda yıkayabilir, bayrama hazırlayabilirsiniz.
  • Toz alma işlemini bitirdikten sonra alanı bir kez daha süpürün. Ardından zeminleri silebilirsiniz.
  • Evinizin tüm odalarını temizlerken bu sıralamayı takip edebilirsiniz.

Bayram Öncesi Mutfak Temizliği

Oda temizlikleri bittikten sonra sırada mutfak temizliği var.

  • Önceliği cam temizliğine verebilirsiniz.
  • Sonrasında mutfak temizliğine tezgâhınızı temizleyerek devam edebilirsiniz. Çünkü bu noktanın temiz olması, mutfağınızda yapacağınız temizliğin kalitesini belirleyecektir. Ne de olsa temiz olarak koyduğunuz tabakların durduk yere kirlenmesini istemezsiniz.
  • Tezgâhı temizledikten sonra mutfak temizliğine, buzdolabı ve fırın gibi beyaz eşya kategorisindeki ürünleri temizleyerek devam edebilirsiniz.
  • Buzdolabının ardından yapmanız gereken, mutfak dolaplarının içini ve dışını silmek.
  • Tezgâhı, duvar seramiklerini ve ocağınızı yeniden temizledikten sonra süpürme ve silme işlemini gerçekleştirin. İşte, bu kadar!

Bayram Öncesi Banyo Temizliği

Banyo, temizlik sırasında en çok kullandığınız alanlardan biri olduğu için temizliği en sona bırakmak oldukça sağlıklı olacaktır.

  • Öncelikle banyo dolaplarınızı temizleyerek işe başlayın.
  • Klozet, lavabo, duş kabini ve zeminleri temizleyici ürünler yardımıyla temizleyin.
  • Özellikle banyo ve tuvaletlerinizin temizliğinde mikropları yok etmek amacıyla temizlik ürünlerini fazlaca kullandığınızı biliyoruz.
  • Fakat ihtiyaçtan fazla temizlik ürünü kullanmak, özellikle çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi farklı kimyasal temizlik ürünlerini karıştırmak hayati solunum yolu sorunlarına neden olabilir.

Perde Nasıl Yıkanır? Evde Perde Temizleme Yöntemleri

Evleri Tertemiz Olmadan Rahat Etmeyen Anneler Sizler İçin Temizliğinin Püf Noktaları!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu