Ordan BurdanYaşam

Perde Nasıl Yıkanır? Evde Perde Temizleme Yöntemleri

Tül perde yıkama herkesin zahmetle yaptığı bir iştir. Hem yıkaması, hem kurutması hem de kuruma sonrası ütüleme aşamaları...

Perde temizleme yöntemleri, perdenin malzemesine göre değişiklik göstermektedir. Akla gelen ilk yöntem olan perde yıkama, en kolay gelen yöntem gibi görünse de uzun vadede perdelerinizin dokusunun bozulmasına yol açabilir. Perdeleri yıkamayı tercih edersen, hassas yıkama programında ve düşük ısıda yıkaman gerektiğini unutmamalısın.

Genelde bahar temizliklerinde yıkanan perdeler görüntüsüyle evi yaza hazırlamaktadır. Perde yıkama denince ilk akla gelen temizleyicilerden olan, özel deterjanlar ve perde beyazlatıcı ürünleri kullanarak perdelerin daha beyaz ve parlak görünmesini sağlayabilirsin.

Perde Nasıl Yıkanır? Evde Perde Temizleme Yöntemleri

Perdeler, yemek kokuları ve sigara dumanı gibi evdeki kokuları içine çekme eğilimindedir. Bu durum perdelerin tazeliğini yitirmesine ve hafif renk solmalarına neden olabilir. Lekeler, özellikle açık renkli veya hassas perdeler üzerinde çok belirgindir. Perdeler her açılıp kapandığında, toz ve diğer döküntüler havaya karışır. Özellikle alerjik reaksiyonlara karşı hassas kişiler için perdeleri düzenli olarak temizlemek, kapalı alandaki alerji semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Peki Perde Nasıl Yıkanır? yumos.com’un verdiği bilgilere göre perde yıkama;

Perdeleri Çamaşır Makinesinde Yıkama

Temizleme yöntemleri perde kumaşına göre değişiklik gösterdiğinden, herhangi bir temizlik işleminden önce kumaş türünü dikkate almanız gerekir. Pratikte birçok kumaş türü çamaşır makinesinde yıkanabilir. Öte yandan, konu perdeler gibi büyük kumaş parçaları olduğunda makinede yıkamak için en iyi perde türü, hafif malzemelerden üretilmiş perdelerdir. Pamuk oranı yüksek hassas kumaşlar, yüksek sıcaklıkta yıkandığında kolayca çekebilir. Kadife gibi suyu tutacak ağır malzemelerden yapılmış perdelerin, elde ya da kuru temizlemede temizlenmesi gerekebilir. Herhangi bir perdeyi yıkamadan önce etiketini ya da kumaş özelliklerini kontrol ettiğinizden emin olun ve aşağıdaki adımları takip edin.

  1. Perdeleri kornişten çıkarın.
  2. Mümkünse perdeyi yıkamadan önce yumuşak fırçalı bir başlıkla süpürün ya da açık havada havalandırın.
  3. Yıkama esnasında ruletlerin kumaşa zarar vermemesi için, perdeleri düzgün bir şekilde katlayıp çamaşır makinesine yerleştirin.
  4. Çamaşır makinenizin hassas yıkama programını seçtiğinizden emin olun. Aksi takdirde soğuk yıkama ve yavaş sıkma ayarını manuel olarak seçin.
  5. Uygun miktarda deterjan ekleyip çamaşır makinesini çalıştırın. Perdelerinizin kırışmaması ve uzun süre mis gibi kokması için yumuşatıcı ilave etmeyi unutmayın.
  6. Yıkama işlemi bittikten sonra perdelerinizin kırışmaması için vakit kaybetmeden yerine asın.
  7. Perdelerin asılı konumda doğal olarak kurumasına izin verin. Perdeleri asarak kurutmak, kırışıklıkların açılmasını kolaylaştırır ve ütülü gibi görünmesini sağlar.
  8. Perdelerin çekmesi konusunda özellikle endişe duyuyorsanız, çamaşır makinesinde yıkama riskini almayın ve bunun yerine elde yıkamayı ya da kuru temizlemeyi tercih edin.

Perdeleri Elde Yıkama

Hassas kumaşlar ve hassas desenlere sahip perdeler, yüksek devirli makinelerde yıkandığında hem çekme hem de ruletler nedeniyle hasar görebilir. Perdeleri elde yıkamak; çekme ve hasar görme riskini azaltmaya yardımcı olur. Elde yıkama, özellikle %100 pamuk gibi narin perdeler için iyi bir seçimdir. Öte yandan kadife gibi hassas ancak ağır kumaşları elde yıkamak zor olabilir. Sıkma zorluğu ve kuruma süresinin uzunluğu nedeniyle, ağır kumaşlarda kuru temizleme gerektirebilir.

  1. Elde yıkama için formüle edilmiş bir deterjan kullanın.
  2. Hassas kumaşa zarar vermemek için yumuşak bir deterjan kullandığınızdan emin olun.
  3. Farklı ürünler farklı miktarda deterjan kullanmayı gerektirebileceğinden, deterjanın etiketinde yer alan kullanma talimatlarını izleyin.
  4. Fazla suyu sıktıktan sonra, doğrudan güneş almayan ve havadar bir alanda asarak kurutun.

En basit perde yıkama tekniğinden kısaca bahsettik, şimdi daha farklı temizleme yöntemlerini inceleyelim. Temizleme yöntemleri perde malzemenize göre değişiklik gösterdiğinden, devam etmeden önce perde malzemenizi tanımanız gerekir. Emin değilseniz, kalıcı hasarı önlemek için bakım temizleme talimatlarına uymalısınız.

Stor Perde Temizliği

Stor perde yıkama en zahmetli olan perde temizleme yöntemlerinden biridir. Stor perdenizi çok sık yıkayamayacağınızdan dolayı, belirli periyotlarla elektrik süpürgesinin küçük başlığı ile süpürerek tozlarından arınmasını sağlayabilirsiniz. Ardından nemli bir bezle ince tozlarını alarak daha uzun temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

Not: Bu noktada stor perdelerinizi uzmanına temizletmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Zebra Perde Temizliği

Zebra perdeler ise hemen hemen her evde bulunan, hem kullanışlı hem de şık görünümlü perdelerdir. Fakat konu temizliğine geldiğinde aklımızda bir takım soru işaretleri beliriyor. Zebra perde temizliği denilince akla ilk olarak süpürge ile temizlemek veya ıslak bez ile temizlemek geliyor. Fakat bu yöntemler perdenizin kalıcı olarak lekelenmesine ve kırışmasına sebep olabilir. Bu sebeple stor perdelerde olduğu gibi zebra perde temizliğini de uzmanlarına yaptırmak gerekmektedir.

Fon Perde Temizliği

Genel olarak bakıldığında fon perdeler çok fazla kirlenen ya da kir tutan perdelerden değildir. Bu yüzden yılda ortalama 1 ya da 2 kez temizlenmeleri ya da yıkanmaları yeterli olacaktır. Fon perde temizliği ise aşağıdaki gibi yapılır;

  • Öncelikle fon perde sökülür ve çok sert olmayacak bir şekilde silkelenir.
  • Silkeleme işleminin hemen ardından perde çamaşır makinesine yerleştirilir.
  • Bekletmemek karışmayı önlemek için önemli bir aşamadır.
  • Yıkama sırasında çamaşır makinesi 30 dereceye ayarlanmalıdır. Daha yüksek derecede yıkamak perdeye zarar verebilir. (fon perdeyi yalnız yıkamalısınız)
  • Yıkama işleminin hemen ardından çoğu zaman ütülemeye gerek yoktur ve direkt olarak asılarak ufak kırışıklıkların kendiliğinden açılması sağlanır.

Not: Diğer yandan perde üzerinde pul ya da sim gibi ek aksesuarlar var ise çamaşır makinesinde yerine küvette yıkanmak daha uygun olacaktır.

Not; Fon perdenizin çok kirli olduğunu düşünüyorsanız yıkama işlemine geçmeden önce ılık su ayarlayarak perdeyi bu suyun içinde 1 saat bekletin. Daha temiz yıkanacağını göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu