Ordan BurdanSağlık

Koşarken Ya Da Spor Yaparken Nasıl Nefes Alınır?

Spor yapmak kadar önemli olan bir diğer husus da, spor yaparken ya da koşarken nasıl nefes almamız gerektiğidir.

Doğru nefes ritmine sahip olmak demek, koşudan daha fazla verim almak, nefesinizi daha etkili kullanmak ve yorulmadan daha uzun süre spora devam edebilmek anlamına geliyor. Peki doğru nefes alımı nasıl olmalıdır?

Koşarken Ya Da Spor Yaparken Nasıl Nefes Alınır?

Nefes ritmi herkes için farklı bir kimya içeriyor. Bazılarının doğal nefes ritmi kendiliğinden gelişirken, kimlerinin de kendisini ayarlaması gerekebiliyor. Ancak şunun altını çizelim ki, nefes ritmi kesinlikle herkes tarafından kolayca elde edilebilecek bir kazanımdır. Bunun için aşağıdaki adımları izlemenizde fayda var:

  • Adımlarınızın hızını nefes alış verişinize göre belirlemelisiniz. Şöyle ki; bir tam nefes alışınız da 3 adım koşmalı, bu nefesi verirken de 2 adım koşmalısınız. Yani tam olarak bir nefes alıp verme sizin 5 adımlık koşunuz olmalı.
  • Öncelikle koşmaya başlarken sol ayağı ilk kez yere bastığınızda nefesinizi almaya başlayın. Sonrasında solu indirip sağı kaldırdınız, ardından sağı indirip sol ayağınızı kaldırdınız. İşte bu üç ayak hareketi boyunca nefes aldınız.
  • Tam dördüncü hareket olarak sağ ayağınızı kaldırırken nefesinizi vermeye başlayın. Sağı indirin, solu kaldırın hala nefesinizi veriyorsunuz. Tekrar sol ayağınızı bastınız, sağı kaldırdığınız anda yeniden nefes almaya başlayın.

Nefes ritmini, tutturmanız, buna alışmanız için birkaç gün uygulamanız yeterlidir. Sonrasında bünyeniz alışacak ve bu sayede hem koşudan aldığınız verim artacak hem daha az yorulacaksınız hem de daha uzun süre koşacak gücünüz kalacaktır. Ancak bunun için nefes ritmi ayarlama alıştırmalarına yürüyerek başlayın, sonrasında yürüyüş temponuzu artırarak ritmi tutturun.

Nefes ritminizi ayarlarken uygulayacağınız 3X2, yani 3 adım koşarken nefes al, sonraki 2 adımda nefes ver taktiği genelde pek çok kişiye uyan bir metottur. Ancak herkesin ciğer kapasitesi aynı olmayacağından bazılarınız için 3X3 uygunken, kimileri içinse 2X2 sistemi daha iyi olabilir. bu bakımdan siz kendi nefes ritminizi deneyerek bulabilir, en çok rahat edeceğiniz nefes ritmini yakalayabilirsiniz.

Koşarken doğru nefes almak neden önemlidir?

Koşarken vücudumuzda karbondioksit oluşur. Bu karbondioksiti vücuttan atabilmek ve kaslarınızda enerji üretimi yapabilmeniz için gereken oksijeni tam olarak alabilmek için doğru ve kaliteli nefes almanız gerekiyor. Aksi halde yeterli oksijen alamayıp, oluşan karbondioksiti vücuttan atamadığınız için koşuya devam etmeniz güçleşir, koşudan istediğiniz verimi alamaz, hatta bazı nefes sorunları yaşayabilirsiniz.

Koşmak düzgün, düzenli çalışan bir mekanik iştir. Aslında bu bakımından koşarken ayaklarımızın, kollarımızın hangi sistemle hareket edeceği, etmesi gerektiği, hangi tempoda ne kadar mesafenin, ne kadar süre içinde koşulacağı, hangi hızla nasıl nefes alıp verileceği aslında belli bir sistem dahilindedir. Siz de “koşmak” işinin, eyleminin matematiğini oturtabilir, “nasıl daha sağlıklı bir şekilde koşabilirim” sorusunun yanıtını kendi bünyenize uygun hale getirip uygularsanız her şey çok daha kolay ve “doğru” olacaktır.

Kaynak: aysetolga.com

Foam Roller Nedir? Nasıl Kullanılır?

Spora “Devam Etmek” İçin Yapmanız Gereken 7 Şey!

Ekşi Maya Tarifi (Mayanı Kendin Yap)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu