Ordan BurdanSağlık

Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?

Kışın soğuk algınlığından korunmak, yılın her günü stresi, kaygıyı, depresyonu azaltmak, rahat bir uyku çekmek için bitki çaylarından medet umarız. Doğa bize faydalı, şifalı sayısız bitki vermiş ve bunların çayları da mutfaklardaki yerlerini almışlardır.

Mis gibi kokan yasemin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen yasemin çayının beyaz çay, siyah çay, yeşil çay ve oolong çayı gibi türleri vardır. Çay kullanılarak demlenen yasemin çayı genellikle oolong çayından yapılmaktadır. Yasemin çayında gevşek çay yaprakları yasemin bitkisinin çiçekleriyle harmanlanır ve karıştığı çaya hafif tatlı ve aromatik bir koku verir. Aslına bakılırsa aslında yasemin çiçeği kokulu bir yeşil çay olduğu için çoğu kişi yasemin çayını bir bitki çayı olarak nitelendirmez. Adı her ne olursa olsun yüksek oranda antioksidan barındırması nedeniyle yasemin çayının sağlığa oldukça faydalı olduğu bilinir.

Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?

Yasemin çayı sağlığa faydalı pek çok özelliği ile her geçen gün daha popüler hale gelmektedir. Bu popülaritesi yasemin çayının sahip olduğu organik çay tomurcuklarının pek çok hastalıklı duruma oldukça faydalı olan besin elementlerini barındırıyor olmasıdır. Düzenli olarak yasemin çayı tüketmek; kateşin ve epikateşin gibi vücudumuzda az bulunan ve oldukça faydalı olan antioksidanları doğal yoldan temin etmek demektir. Bu bağlamda yasemin çayının sahip olduğu yararlı etkiler vücutta geniş bir yelpazede gözlemlenebilmekte, bunların detaylı bir şekilde bilinmesi de önem taşımaktadır.

Stresi yok eder!

Stres, günümüzde küçük, büyük her yaştan kişinin yaşamını ve psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Yeşil çayla karıştırılarak demlenen yasemin çayının kokusu sakinleştirici özelliği sayesinde stresi gidermek için oldukça etkilidir. Bu bitki çayı ile gerginlik ve endişeyi azalır, tüm günün stresi hafifler. Bu bağlamda stresli ya da endişeli anlarda içilecek bir fincan yasemin çayı daha rahatlamış hissetmeye yardımcı olacaktır.

Ağrı kesicidir!

Yasemin çayı ruhsal rahatlamanın yanında fiziksel olarak da rahatlama sağlar. Özellikle eklem ve kasları gevşetir rahatlatır, baş ağrılarını ve kas ağrılarını giderir.  Aşırı fiziksel aktivite ve spor dolayısıyla yoğun geçen günün akşamında ağrıları gidermek için yasemin çayı içmek önerilir. Bu konuda yapılan bazı önemli çalışmalar yasemin çayının kokusunun kalp hızına ve duyulara bir sakinlik getirdiğini ortaya koymaktadır. Uzmanlara göre, yasemin çayının kokusunun 5 dakika teneffüs edilmesi kalp atım hızını azaltır ve kişiyi sakinleştirir.

Güçlü bir antioksidandır!

Yasemin çayının en önemli ve faydalı özelliği yumuşak ve lezzetli tadının içinde bulunan yüksek orandaki antioksidan etkisidir. Kateşinler, yasemin çayının sahip olduğu en önemli antioksidanlardır. Melisa çayıyla en sık olarak kullanılan çay olan yeşil çayın antioksidan özellikleri baz alındığında melisa çayı farklı özellikli antioksidanlar barındırır. Örneğin; siyah çay yüksek oranda theaflavin içerirken, yeşil çay ise yüksek oranda kateşin barındırır. Ancak her iki antioksidanın da vücutta farklı etkileri bulunmaktadır. Antioksidanlar, vücutta hastalığa neden olabilecek zararlı maddeleri ve serbest radikalleri algılayarak yok etmekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu bağlamda kateşinler antioksidanları da yasemin çayının talep görmesinin en önemli nedenidir. Zira kateşinlerin vücutta bazı ciddi hastalıkların önlenmesi açısından çok etkili olduğu bilinir.

Kardiyovasküler sağlığı güçlendirir!

Yasemin çayının kalp ve damar sağlığını güçlendirmede oldukça etkili bir bitki çayı olduğu biliniyor. Zira yasemin çayıiçeriğinde bulunan faydalı maddeler sayesinde kötü kolesterolü (LDL) kolesterolü düşürmekte ve böylece kötü kolesterolün vücutta yol açtığı en riskli durumlardan olan kalp damar sorunları engellenmiş olmaktadır. Kötü kolesterolün düşürülmesiyle vücuttaki kan akışı düzelir, kalp krizi geçirme riski azalır.

Yaşlanmayı geciktirir!

Serbest radikaller, cildin kendi kendini yenileme düzeninin bozulmasına sebep olmakta ve dolayısıyla da kırışıklar, yaşlılık belirtileri ortaya çıkmaktadır. İşte serbest radikallerin düşmanı olan antioksidanların bir başka faydası da yaşlanma sürecini yavaşlatarak erken yaşlanmanın önüne geçmesidir. Antioksidan oranı yüksek olan yasemin çayı, serbest radikaller yüzünden deforme olmuş hücrelerin yeniden yenilenme sürecine girmelerine yardım etmektedir. Yani yasemin çayı yaşlanma karşıtıdır.

Kan dolaşımını düzenler!

Yasemin çayı, vücuttaki kan dolaşımını düzenlemeye, sağlıklı seviyede tutmaya yardımcıdır. Bu özelliği sayesinde yüksek kan basıncı nedeniyle oluşan tromboz, felç, kan pıhtılaşması, beyin hasarı ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları da önleyebilir.

Kan şekerini dengede tutar!

Kan şekerinin yüksek olması, yani diyabet pek çok sağlık sorununun başlıca sebebidir. Sağlıklı olmak için kan şekerinin dengede, normal değerler arasında olması gerekir. Yasemin çayı içerdiği faydalı elementler sayesinde kan şekerini normal değerde tutar ve diyabetin olumsuz etkilerini engeller. Yasemin çayı tüketimi ile hem var olan diyabetin etkileri azalır hem de kan şekeri normal olan kişide şeker hastalığı gelişme riski engellenir.

Kilo vermeye yardımcı olur!

Yasemin çayı kilo vermek isteyenler için çok faydalı ve etkilidir. Çünkü yasemin çayı, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Bununla birlikte yasemin çayı içmek, vücutta daha az yağ depolanması ve kötü kolesterolün daha düşük olması anlamına gelir.

Romatizma ve eklem ağrılarını hafifletir!

Yasemin çayının genel bir ağrı kesici etkisi bulunmakla birlikte, kişinin endişe ve gerginlik gibi problemlerini de azaltmaktadır. Yasemin çayı kasları rahatlatıcı etkisiyle de romatizma nedeniyle hissedilen ağrı ve eklem ağrılarını hafifletir. Yasemin çayının sahip olduğu faydalı elementler; kişinin vücudunda rahatsızlığa neden olan zararlı hücresel oksijenlenme sonucu oluşan ağrıyı ve enfeksiyonu azaltmaya yardımcıdır. Yasemin çayının düzenli olarak tüketimi ile vücuttaki iltihaplanma sorunu azalacağı için eklem ve romatizma ağrıları geçecektir.

Dikkat ve konsantrasyonu güçlendirir!

Yeşil çayın içerdiği kafein sayesinde uyanıklık sağladığı, dikkat ve konsantrasyonu artırdığı bilinmektedir. Yaseminli yeşil çay da bir kafein kaynağıdır. Bu özelliği ile zihinsel farkındalık ve uyanık kalma becerisin, teşvik edici bir etmektedir.

Yasemin Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu