MutfakOrdan BurdanSağlık

Yasemin Çayı Nasıl Hazırlanır?

Doğa bize faydalı, şifalı sayısız bitki vermiş ve bunların çayları da mutfaklardaki yerlerini almışlardır.

Kışın soğuk algınlığından korunmak, yılın her günü stresi, kaygıyı, depresyonu azaltmak, rahat bir uyku çekmek için bitki çaylarından medet umarız. Doğa bize faydalı, şifalı sayısız bitki vermiş ve bunların çayları da mutfaklardaki yerlerini almışlardır. Bu bitki çaylarından birisi de, tropik bölgelerde yetişen çiçekli bir bitki olan yaseminden demlenen çaydır.

Mis gibi kokan yasemin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen yasemin çayının beyaz çay, siyah çay, yeşil çay ve oolong çayı gibi türleri vardır. Çay kullanılarak demlenen yasemin çayı genellikle oolong çayından yapılmaktadır. Yasemin çayında gevşek çay yaprakları yasemin bitkisinin çiçekleriyle harmanlanır ve karıştığı çaya hafif tatlı ve aromatik bir koku verir. Aslına bakılırsa aslında yasemin çiçeği kokulu bir yeşil çay olduğu için çoğu kişi yasemin çayını bir bitki çayı olarak nitelendirmez. Adı her ne olursa olsun yüksek oranda antioksidan barındırması nedeniyle yasemin çayının sağlığa oldukça faydalı olduğu bilinir.

Yasemin Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bitki çayını sağlıklı bir şekilde demleyip tüketmek için öncelikle bitkiyi suyun içinde kaynatmamak, sadece suyu kaynatıp ateşi kapattıktan sonra bitkiyi suyun içine atıp ağzı kapalı bir şekilde demlenmesini beklemektir. Ayrıca soğuk içme suyunu taze bir şekilde kaynatıp bitkiyi içine atmak gerekiyor.

Yasemin çayı için de;

  • Temiz bir çaydanlığın için bir bardak su koyup kaynatılır.
  • Su kaynadığında demliğe çay yaprakları eklenir.
  • Beyaz yasemin çayı için, fincan başına yaklaşık 2 çay kaşığı çay kullanılırken, diğer yasemin çayları için fincan başına sadece 1 tatlı kaşığı çay kullanılır.
  • 5 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakıldıktan sonra ılık olarak tüketilir.

Yasemin Çayı Tüketenler…

Yasemin çayı çok sayıda faydası ile tüm vücut sağlığını güçlendiren bir bitki çayıdır ve bilinen herhangi bir yan etkisi ve zararı yoktur. Ancak yasemin çayının tüm bu faydalarından yararlanabilmek için önerilen dozda ve önerilen sıklıkta tüketmek gerekiyor.

Bu bağlamda günde 1 – 2 fincandan fazla yasemin çayı içilmesi önerilmez.

Yasemin çayı çok fazla tüketildiğinde içerdiği kafein özelliği dikkati artırırken, kişinin uykuya dalmasını zorlaştırır, uyku kalitesini düşürür. Bununla birlikte kafein stres ve uykusuzluk hormonlarını tetiklediği için çok fazla yasemin çayı içmemeye özen göstermek gerekir.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde yasemin çayının etkilerine dair yeterli araştırma sonucu bulunmadığı için bu dönemlerde tüketmemekte fayda var. Herhangi bir hastalığı olan ve tedavi için ilaç kullanması gereken kişiler yasemin çayı tüketmeden önce doktora danışmalılar.

Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu