MutfakOrdan BurdanSağlık

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Seyahatler, toplantılar, seminerler derken gün içinde hep bir koşuşturma içindeyiz. Durum böyle olunca elinizde rahatlatıcı bitki çayları hep sizinle olmalı.

Gün içinde oradan oraya koşuştururken, öyle bir şey olsun ki; “Gün içindeki stresimi alsın, dinlendirsin, aynı zamanda hem ruhuma hem bedenime iyi gelsin” diyorsanız melisa çayını denemenizi tavsiye ediyoruz.

Hemen herkes gün içinde bir fincan bitki çayı içiyor, özellikle de mevsim değişikliklerinde, soğuk havalarda bitki çaylarının rahatlatıcı ve iyileştirici etkisinden faydalanıyor. Bizler için şifa kaynağı olan bu çaylardan birisi de melisa çayıdır. Melisa ya da Melissa officinalis olarak bilinen bitki; anksiyete, uyku bozuklukları, hazımsızlık gibi sağlık sorunlarının giderilmesinde ve yaraların tedavi edilmesinde yüzyıllardır tüm dünya genelinde kullanılan bir bitkidir. Asıl olarak nane ailesine ait bir bitki olan melisa, çay olarak demlenip içilebilir, melisa çayı ile cilt temizlenebilir.

Sadece 1 tatlı kaşığı kadar kuru melisayı bir bardak sıcak suyun içinde demleyerek çay günde 2 fincan melisa çayı içmek pek çok soruna iyi gelir. Taze olarak demlenen melisa çayına, pamuk batırarak cildi temizlemek de cilt sağlığı için çok önemlidir. Melisa bitkisi genel olarak sakinleştirici özelliği ile bilinmekte, melisa çayının stres ve kaygıyı azalttığı, uyku düzenini sağladığı, rahatlatarak iştah açtığı düşünülmektedir. Kullanım geçmişi Orta Çağ’a, hatta daha önceki dönemlere dayanan melisanın şifalı etkilerinden yararlanmak, pek çok sağlık sorununu önlemek için melisa çayı içmek önerilir.

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Melisa çayının hazırlanışı klasik bir bitki çayının hazırlanışı gibidir. Öncelikle 2 su bardağı su kaynatılır, ateşin üzerinden alındıktan sonra 1 tatlı kaşığı kurutulmuş melisa bitkisi suyun içine alınır. Ağzı kapalı bir şekilde 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Çay ılık hale geldikten sonra melisa çayı içilir. Günlük olarak hazırlanan 2 fincan melisa çayı gün içinde tüketilir.

Uzmanların melisa çayı tüketimine dair günlük doz önerisi 1.5 – 4 gram, yani 1 – 3 çay kaşığı arası, 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş melisadır.

Melisa Çayının Böyle Bir Özelliği Olduğunu Biliyor muydunuz?

Metabolizmayı Hızlandıran 5 Çay Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu