Sağlık

Melisa Çayının Böyle Bir Özelliği Olduğunu Biliyor muydunuz?

Gün içinde oradan oraya koşuştururken, öyle bir şey olsun ki; "Gün içindeki stresimi alsın, dinlendirsin, aynı zamanda hem ruhuma hem bedenime iyi gelsin" diyorsanız melisa çayını denemenizi tavsiye ediyoruz.

Seyahatler,  toplantılar, seminerler derken gün içinde hep bir koşuşturma içindeyiz. Durum böyle olunca elinizde rahatlatıcı bitki çayları hep sizinle olmalı. Çünkü o koşuşturmalar sırasında kişinin konsantrasyonunu toplaması, olaylara odaklanması oldukça güç… İşte tam bu noktada, gün içinde kalori içermeyen, bir yandan da enerjinizi yükseltebilecek içecekleri önemseyin. Bazen bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağıyla Türk kahvesi bazen ise bitki çayları. Son zamanların favorilerinden biri de melisa çayı. Sizler için Dilara Koçak’tan Melisa Çayı hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

Stresin Etkilerini Azaltabilir

Günlük yaşantımızın olmazsa olmazı stres, hatta neredeyse hayatımızı ele geçiriyor diyebiliriz. Stresin artması demek, vücutta bir çok soruna sebep olabilen serbest radikallerin de artması demek. Ek olarak, çevre kirliliği, ağır metaller, sigara dumanı, radyasyona maruz kalma, ilaç kullanımı gibi faktörler vücudumuzda serbest radikallerin açığa çıkmasına neden oluyor.

Sevindirici bir haber ki;  2014 yılında yayınlanan bir çalışmada, bitki çaylarının antioksidan kapasitesi incelenirken, eklenen bal ilavesinin vücudumuzdaki serbest radikaller üzerindeki etkine bakılmış. Çalışma sonucunda, 1 bardak çaya eşdeğer 100 ml çay için en yüksek antioksidan değeri melisa çayında,daha sonrasında siyah çay ve beyaz çayda gözlenmiş ve özellikle melisa çayına çam balı ilave edilmesinin antioksidan aktivitesini daha da artırdığı ortaya çıkmış. 

Radyasyonun Etkilerini Azaltmak İçin Günde 1 Bardak Melisa Çayı

Gün içinde bütün işlerimizi telefonlardan, tabletlerden kısacası dijital cihazlardan hallediyoruz. Evet, günlük işlerimizi en pratik haliyle çözüyor; fakat çoğu zaman maruz kaldığımız radyasyonu hesaba katmıyoruz. Yapılan bir çalışmada, melisa çayı tüketiminin radyasyonun etkilerini azaltabildiği bulunmuş. Hem radyasyon etkilerini azaltması hem de dinlendirici etkisi sebebiyle yatmadan önce içeceğiniz şekersiz limonlu bir melisa çayı, rahat bir uyku ve günün yorgunluğunu alması açısından faydalı olabilir.

Tüketirken Kimler Dikkat Etmeli?

Melisa çayının birçok faydasının yanı sıra, tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da var. Birçok ilaçla beraber kullanımında melisa çayının yan etkileri gözlemlenebiliyor. Bunlardan bazıları; sedatif etkili ilaçlar, duygu durum bozukluğunda kullanılan ilaçlar ve tiroit ilaçları. Bu sebepten dolayı, kullanmadan önce hekiminize danışın. Ayrıca, melisa çayının hamilelik ve emzirme döneminde kullanımının güvenliliğiyle ilgili bilgiler eksik olduğu için bu süreçte kullanmamanızı tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu