Ordan BurdanSağlık

Acai Üzümü Nedir? Faydaları Nelerdir?

Brezilya'nın yerli halkı tarafından tüketilmeye başlanan Acai Üzümü nedir ?

Yüzyıllar öncesinde Brezilya’nın yerli halkı tarafından gıda olarak tüketilmeye başlanan Acai üzümü daha sonraları sayısız faydasının olduğu görülerek çeşitli hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Acai üzümü beraberinde insanların akıllarına çeşitli sorular getirmektedir. İşte o sorular şunlardır; Acai üzümü nedir?

Acai Üzümü Nedir?

Acai Üzümü Euterpe ailesinden, geniş ve büyük üzüm salkımları şeklinde yaban mersinine benzeyen, mor renkli meyveler veren bir tür palmiye ağacıdır. Acai üzümü Güney Amerika Kıtasına özgü tropikal iklimlerde yetişen, son yıllarda tanınmaya ve popüler olmaya başlayan bir meyvedir. Henüz yeni yeni tanınmasının en büyük nedeni bu ağacın Brezilya’nın kuzey bölgelerinde ve özellikle Amazon nehri ve diğer nehirlerin kıyılarında doğal olarak yetişmesidir. Brezilya’nın bu bölgelerinde yaşayan yerli halk tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde yüzyıllar öncesinden beri kullanılmakta olan Acai Üzümü adını da yerli halkın söylediği şekliyle dünyaya duyurmuştur. Hatta “Acai” adının eski bir kabile şefinin kızının ismi olduğuna dair bir efsaneden de söz edilmektedir. Günümüzde Acai üzümününen yaygın olarak Amerika kıtasında kullanılmaktadır. Gıda olarak tüketilmesinin yanı sıra çeşitli kozmetik ürünlerine de ilave edilerek özelliklerinden faydalanılmaktadır.

Acai Üzümünün Faydaları Nelerdir?

Yüzyıllar öncesinde Brezilya’nın yerli halkı tarafından gıda olarak tüketilmeye başlananAcai üzümü daha sonraları sayısız faydasının olduğu görülerek çeşitli hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Brezilya yerli halkı tarafından geleneksel tıp alanında ishal tedavisindeyüksek ateşli hastalıklarda ateşin düşürülmesindeyüksek kanamaların durdurulmasındaülser tedavisinde,parazit enfeksiyonlarının önlenmesinde kullanılmıştır.

1. Antioksidan Kapasitesi Yüksek Bir Meyvedir

Acai üzümü meyveler arasında kuşburnu ile birlikte en yüksek ORAC değerine yani antioksidan kapasitesine sahip meyvedir. Bu iki meyveyi takip eden ve en yüksek üçüncüORAC değerine sahip meyve Siyah Ahududu’dur ve ORAC değeri yalnızca19.220’dir. Antioksidan maddeler çeşitli yollarla vücudumuza giren ve sağlığımız için olumsuz etkilere neden olan serbest radikal ismi verilen toksin maddelerin vücuttan atılabilmesi için en önemli ve en gerekli maddelerdir. Başka bir ifade ile vücudumuza detoks yapmamıza imkan sağlayan maddelerdir ve Acai üzümü en iyi detoks yapma imkanı sağlayan meyvedir.

2. Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Acai üzümü içeriğinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde damar çeperlerinde meydana gelen tıkanıkların ve kanın pıhtılaşmasının önlenmesinde oldukça etkilidir. Damar sağlığı üzerine göstermiş olduğu bu olumlu etki ile kalbin sağlıklı bir şekilde tüm vücuda kan pompalamasına yardımcı olurken kalp ritminin ve kalp kapakçıklarının da korunmasına büyük yardımcıdır.

3. Kilo Vermeye Yardımcıdır, Obeziteyi Önler 

Acai üzümü yüksek lif içeriğine sahiptir. Yüksek lif içerikli gıdaların sindirimi bağırsaklarda uzun sürdükleri için tokluk hissi verirler. Böylece sık yemek yeme alışkanlığının önüne geçilebilmektedir. Bu özelliği nedeniyle de son yıllarda ABD’de kilo vermek isteyen kişiler arasında oldukça popüler bir gıda olmuştur.

4. Kanseri Önler

Acai üzümü birçok bilimsel araştırmaya konu olmuş bir meyvedir. Bu araştırmalar arasında kanser de bulunmaktadır. Deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmalarda Acai üzümünün mesane kanserine neden olan kanserli hücrelerin gelişimini engellediği ispatlanmıştır.

5. Enerji Verir

Acai üzümü vücuda enerji sağlamasına karşın şeker oranı düşük bir gıda maddesidir vevücuda vermiş olduğu enerji şekerden gelmez.

6. Cinsel Performansı Arttırır 

Acai üzümü yüksek antioksidan içeriği ile damar sağlığını korurken, kalbin de sağlıklı bir şekilde kan pompalamasına dolayısıyla erkek bireylerde ereksiyon bozukluğunun düzeltilmesine yardımcı olmaktadır.

7. Soğuk algınlığı, Grip ve Nezleyi Önler

Acai üzümü yüksek antioksidan madde kapasitesi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine ciddi katkı sağlamaktadır.

8. Hücre Sağlığını Güçlendirir, Yaşlanmayı Geciktirir

Acai üzümü yapısında bulunan antioksidanlar vücudumuzun yapı taşları olan hücrelerin genel sağlığının korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olur.

9. Kolesterolü Düşürür 

Acai üzümü Omega 3 yağ asidi içeren tek meyve olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Omega 3 doymamış bir yağ asididir ve kalp ve damar sağlığının korunması için çok önemlidir.

10. Cilt Sağlığı İçin Önemlidir

Acai üzümünün yüksek antioksidan içeriği son yıllarda kozmetik sektörü tarafından da fark edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Yüksek antioksidan içeriği ile Acai üzümü cildinve cilt hürelerinin sağlığının gelişimine katkı sağlar.

Şizandra Üzümü Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu