Sağlık

Trabzon (Cennet) Hurmasının Faydaları Nelerdir?

Bir çok farklı isimle anılan cennet hurmasının faydaları nelerdir?

Trabzon hurması, cennet hurması, japon hurması, çin eriği gibi birçok farklı isimle adlandırılır. A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra birçok mineral madde içerir. Kansere karşı koruma sağlaması, hipertansiyona iyi gelmesi ve erken yaşlamayı engellemesi trabzon hurması faydaları arasındadır.

Ana vatanı Çin ve Japonya’dır. Ülkemizde Karadeniz kıyılarında ve Hatay, Adana bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

C VİTAMİNİ KAYNAĞI

Önemli bir C vitamini kaynağı olup vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve vücut direncini arttırır. Bu bakımdan Trabzon hurması oldukça yararlı bir besindir.

BAKIR DEPOSU

Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan cennet hurmasının faydaları bunlarla da bitmiyor. İçerdiği bakır sebebi ile bağışıklık sistemini güçlendirir, savunma sistemini kuvvetlendirir. Yani vücudu savunan mekanizmaların çalışmasına yardımcı olur. Bakır bileşeni de en az mangan kadar bağışıklığı güçlendirir ve kırmızı kan hücrelerinin yapımını sağlar.

ŞEKER HASTALIĞINA FAYDA SAĞLAR.

Şeker hastalığı olan kişiler sık sık açlık hissi yaşayabilir. Az ve sık yemek yeme isteği duyabilirler. Zengin lif içermesi sayesinde açlığı bastırır. Tokluk hissi veren bir meyve olarak bilinir. Kandaki şeker seviyesini dengelemesi trabzon hurmasının faydaları arasındadır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR.

İyi bir C vitamini kaynağıdır. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında neredeyse en yüksek askorbik asit oranına sahiptir. Günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak % 80’ini karşılar. Düzenli tüketimiyle vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Böylece grip, soğuk algınlığı ve nezle rahatsızlıklarına fayda sağlar. Çeşitli akciğer enfeksiyonlarına karşı bir kalkan görevi görür. Toksinlere ve enfeksiyonlara karşı vücudu savunan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır.

KANSERLE SAVAŞMAYA YARDIM EDER!

Zengin antioksidan içeriği sayesinde vücuttaki serbest radikalleri azaltır. Serbest radikaller azaltılmazsa hücrelere zarar vererek kanseri tetikleyebilir. Antioksidan maddelerin yanı sıra A vitamini, C vitamini ve çeşitli yararlı asitler sayesinde birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Aynı zamanda tümör gelişimini engeller.

YÜKSEK TANSİYONU DENGELER.

Vücuttaki sodyum seviyesi yükseldiğinde hipertansiyon görülebilir. Cennet hurması düşük sodyum seviyesine sahip olduğu için hipertansiyonu düşürür. Kan basıncını dengeler. Yüksek tansiyon sebebiyle ortaya çıkan kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını azaltır.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATIR.

Lifler bağırsak hareketleri için gereklidir. Lif içeriği yüksek besinler sindirim sistemi ve bağırsakları rahatlatır. Hazımsızlığı önler. Trabzon hurmasının içinde bulunan tanenler bol miktarda lif içerir. Bu sayede sindirim sistemi rahatlayarak bağırsak hareketleri düzenlenir. İshal ve kabızlığı önleyici özelliği vardır.

KIRMIZI KAN HÜCRELERİNİN ÜRETİMİNİ ARTTIRIR.

İçeriğindeki bakır minerali, demir emilimini arttırır. Bunun sonucunda kırmızı kan hücrelerinin üretimi artar.

ERKEN YAŞLANMAYI ÖNLER

A vitamini, beta karoten, likopen, lutein açısından zengindir. Bu vitamin ve mineraller sayesinde yaşlılık lekeleri, kırışıklık, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, görme kaybı, alzheimer hastalığı gibi yaşlılık ile birlikte ortaya çıkan rahatsızlıkların oluşumunu azaltır.

BASURA İYİ GELİR.

Hemoroidin kanamasını engeller. Anti hemoroid özelliği vardır. Basur oluşumuna yarar sağlar. Hemorid ile ilgili bitkisel tedavi yöntemi arıyorsanız, hemoroid bitkisel tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz.

KARACİĞERE YARAR SAĞLAR.

İçeriğindeki antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizler. Toksin maddelerin etkisini azaltarak hücre hasarını önler. Tüm bunların sonucunda karaciğer sağlığını korur.

ÖDEM OLUŞUMUNU AZALTIR.

Doğal bir idrar söktürücüdür. Bu sayede vücutta su tutulmasını ve ödem oluşmasını azaltır. İdrar miktarını arttırır.

GÖZ SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR.

İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde gece körlüğü ve katarakt hastalıklarına iyi gelir.

ENERJİ VERİR.

İçeriğindeki yüksek potasyum ve şeker sayesinde enerji verir. Yorgunluk, halsizlik ve stresin giderilmesine yardımcı olur. Gün içinde yapılması gereken aktiviteler için gerekli enerjiyi sağlar.

KAN DOLAŞIMINI DÜZENLER.

Yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlayan bakır elementini içerir. Bu sayede hücresel büyümeyi arttırır. Trabzon hurması yaraların kolay kapanmasına yardım eder.

Trabzon Hurması Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşırı tüketildiğinde karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ayrıca kronik hastalığı olan kişilerin uzmanlara danışarak bu meyveyi tüketmesi gerekmektedir.

Doğal Antibiyotik Kaynağı Soğanın 4 Farklı Kullanım Alanı

Kabak Tatlısı Tarifi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu