MutfakOrdan Burdan

Lezzetli Kahvenin Özellikleri Nelerdir?

Coffe Mag sayfasının verdiği bilgilerle Türkiye'de en çok hangi kahve tüketiliyor? Lezzetli kahvenin sırları nelerdir? hepsini öğreneceğiz...

Kavuran da, baristası da, içeni de kahve konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Bir kahveyi değerlendirirken, o kahvede olması gereken özellikler ile karşılaştırılarak değerlendirilir.

Türkiye’de En Çok Hangi Kahve Tüketiliyor?

Ülkemizde en çok Brezilya üretimi kahve kullanılıyor. Yeşil kahvenin kavrulup, çok ince olarak öğütü­lerek cezve (imbik) ile demlen­mesiyle ortaya konulan Türk kahvesi ülkemizdeki en çok tercih edilen kahve türü. İkinci olarak da İnstant kahve (hazır kahve) tüketilmektedir.

Türkiye’de Hangi Kahve Nasıl Tüketiliyor?

Türk kahve tüketicisi, en fazla Türk kahvesi tüketiyor. Dünya hazır kahve sektörünün gelişimiyle birlikte instant kahveyle tanıştık. Türk insanı artık filtre kahve, espresso, cappuccino, macchiato, cafe latte, americano, gibi yeni bir kahve demleme sistemi ile kahve tüketmektedir.

Son zamanda eski demleme yöntemi olan mırra, timenni ve menengiç kahvesi gibi farklı tatların tekrar canlandırıl­maya başladığını görüyoruz. Türkiye’de kahve sektörünün gelişimi yeni başlamıştır.

Lezzetli Kahvenin Özellikleri Nelerdir?

Bu sorunun en yalın cevabı; beğendiğiniz kahvedir. Severek ve zevk alarak içtiğiniz kahve şüphesiz en lezzetli kahvedir çünkü kahve bir zevk ve tutku meselesi, bir alışkanlıktır. Filtre kahve seven bir kişiye, Türk kahvesi konusunda ısrar etmek yanlıştır. Şekerli bir Türk kahvesi içen kişiye de sade kahve konusunda ısrar etmek yanlış olur. Ya da koyu kavrulmuş bir Türk kahvesi içen kişiye, acık renkte kavrulmuş bir kahveyi sunmak da hatadır. Brezilya’da üretilen bir yeşil kah­veden yapılan Türk kahvesi ile, Yemen de üretilen bir yeşil kahveden yapılan Türk kahvesi de faklı lezzettedir.

Öncelikle hangi tip kahve demleme şeklini sev­diğimizi tespit etmemiz gereklidir. Sonrasında ise aynı standartlarda yapılmış bir kahveyi, lezzet açısın dan değerlendirebiliriz. Kısacası kavurmacı veya barista kendi isteğine göre değil, müşterinin isteğine göre kahveyi kavurmak veya demlemek zorundadır. Müşteri ise kendi beğendiği lezzet dışında, yeni denemeler yaparak kahveyi keşfetmeyi sürdürmeli, yeni lezzetlere ulaşmalıdır.

Kaliteli Kahve Üretiminde Dikkat Edilecek Noktalar

Kaliteli bir kahve denilince, önce şunu sormak gerekir. Yeşil kahveyi mi, kavrulmuş kahveyi mi, öğütülmüş kahveyi mi, yoksa farlı demleme usulleri ile yapılmış bir kahveyi mi kastediyorsunuz?

Tüm bu kahve çeşitlerinde kalite deni­lince faklı konular aranılır. Genel olarak her biri kendine has özellikleri vardır. Her birini değer­lendirirken bu özellikleri ararız. Mevcut ise, o kahve ürünü kali­telidir. 3.nesil kahve akımının ortaya çıkmasının nedeni de budur. Kahveyi kavuran da, barista da, kahveyi tüketen de kahve konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Bir kahveyi değerlendirirken, o kahvede olması gereken özellikler ile karşılaştırılarak değerlendirilir. Yüksek aroma veren, limon kokusunu andıran bir kahvede bu özellikler yoksa, o kahvede sorun vardır. O kahve iddia edilen kahve değildir ya kahve düzgün kav­rulmamıştır ya da iyi demlenme­miştir.

Türk Kahvesi Nasıl Saklanmalıdır?

Türk Kahvesi Nasıl Saklanmalıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu