Sağlık

Anne Sütünde Mikroplastik Bulundu!

İtalyan bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucu anne sütünde mikroplastik bulundu! İtalya’nın Roma kentinde yapılan araştırmada; yeni doğum yapmış 34 tane sağlıklı anneden süt örnekleri alınmıştır. Doğumdan bir hafta sonra alınan anne sütlerinden korkutan haber ise gecikmedi. İtalyan araştırmacılar anne sütünde ilk kez anne mikroplastiğe rastladıklarını açıkladılar.

Anne Sütünde Mikroplastik Bulundu!

Yapılan araştırmada 34 sağlıklı anneden alınan süt örnekleri sonucunun yüzde 75’inde mikroplastik tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları Polymers araştırma dergisinde yayımlanmıştır.

Mikroplastikler üzerine daha önce yapılan araştırmalarda, insan hücrelerinde, laboratuvar hayvanlarında ve vahşi deniz canlılarında yarattığı kötü etkileri açıklanmıştır. Ancak anne sütüne kadar etkili olacağı ve bebekleri etkileyeceği konusunda hiç kimsenin bir fikri yoktu. Araştırmayı yürüten bilim insanları, annelerin plastik paketlerdeki hijyen ürünlerini, yiyecek ve içeceklerle deniz ürünü tükettiklerini ifade etse de bununla mikroplastikler arasında doğrudan bir bağ bulamadığından konuyla ilgili net bir açıklama yapamamışlardır. Ancak insanların çevreye yayılmış olan mikroplastiklere maruz kaldığı ve bu durumun anne sütüne kadar etki ettiği düşünülmektedir.

Dr. Valentina Notarstefano açıkladı…

Geleceğimiz olan bebeklerimizde kimyasal içeriğe karşı daha hassas olsalar da hala emzirmek onları beslemek için en iyi seçenektir. Guardian gazetesine konuşan Marche Politeknik Üniversitesi’nden Dr. Valentina Notarstefano; “Anne sütünde mikroplastik bulunmasının çok daha hassas olan bebeklerle ilgili endişeleri artırmıştır. Öte yandan anne sütünün avantajlarının, mikroplastiklerin dezavantajından çok daha büyük olduğunu dile getiren Notarstefano, bu çeşit araştırmaların anne sütü kullanımını azaltmaması gerektiğine vurgu yaptı.”

Ancak tüm bunların yanında mikroplastik kullanımını azaltmak için kamu farkındalığı yaratılması gerektiğini belirten Notarstefano ayrıca kadınlara; plastik içinde bulunan yiyecek ve içecek tüketirken, kozmetik ürünler ve diş macunu kullanırken, sentetik kumaştan kıyafetler giyerken dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Tüm bunların yanı sıra anne sütü bebek açısından oldukça önemli bir gıdadır. Bebeğin büyüyüp gelişmesini sağlayan anne sütü içerisinde bebeğe yararlı bütün vitamin ve mineralleri barındırır. Emziren annelerin bebeklerini emzirirken mutlaka bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli bilgiler vardır. Bu bilgilere Emziren Annelerin Öğrenmesi Gereken Önemli Bilgiler yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu