Yaşam

Doğal Afetlerin Psikolojimize Etkisi

Ülkemizin pek çok bölgesinde çıkan orman yangınlarına hepimizi derinden üzdü. Bu kadar üzücü haberler karşısında hemen hemen birçoğumuzun, birbirinden farklı duygulara kapılması gayet normal ve insani bir durumdur.

Yaşamış olduğumuz bu doğal afetler sonucunda oluşan travma, bizlerin güvenlik ve kontrol algısını etkiledi. Öncesinde olduğu gibi tehlikelerden uzak olduğumuza, her şeyin kontrolümüz altında olacağına, yaşamış olduğumuz bu travmalardan dolayı ne yazık ki inanmakta zorlanır olduk. Bu duruma da bağlı olarak hissetmiş olduğumuz endişe ve korku gibi duygular her zaman negatif duygular olarak görülmemeli. Bu duygular bazen bizlerin sağlıklı adımlar atması için teşvik edici rol oynamaktadır.

Bu gibi durumlarda özellikle, edindiğimiz bilgileri güvenilir ve bildiğimiz kaynaklardan almaya büyük özen göstermeliyiz. Doğal afet zamanları, manevi desteğin önemli olduğu zamanlardır. Karşımızda doğal afet sebebiyle hasar gören kişinin, acısını dinlemek, kendimizi onun yerine koymak, yalnız olmadığını göstermek, bizim başımıza böyle bir durum gelse bizler karşı taraftan nasıl bir tutum beklerdik şeklinde bir algı ile ilerlersek karşılıklı bir iyileşme elde etmek mümkün olur.

Eğer bu gibi durumlarda kaygınız çok yüksekse, evde çocuklarınız varsa haberleri takip etme sıklığınızı düşürebilirsiniz. Baş edemediğiniz durumda ise bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

Psikolog Sena Çetiner

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu