Ordan Burdan

Onur Yürüyüşü Neden Yapılmaktadır? Onur Haftası Nedir?

Onur Yürüyüşü Neden Yapılmaktadır? Onur Haftası Nedir? Dünya genelinde her yıl Haziran ayının sonlarında LGBTİ bireyler ve destekleyenleri tarafından gerçekleştirilen yürüyüş eylemleri ”Onur Yürüyüşü” olarak adlandırılmaktadır. Etkinlik ve törenlerin de yapıldığı bu hafta ”Onur Haftası” olarak lanse edilmektedir. 

Onur Yürüyüşü Neden Yapılmaktadır?

1969 yılında ABD’nin New York şehrinde Stonewall Inn isimli bir barda polisin yaptığı baskın büyük tepkilere neden oldu. Bu baskın eşcinsellere karşı uygulanan baskıcı sisteme karşı eşcinsel hakları hareketinin tetiklenmesini sağladı. İlk gün yapılan protestonun ardından çok daha büyük katılımlı eylemler gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen eylemler LGBTİ bireylerin, haklarını savunmak için daha büyük çaplı organizasyonlara girmesinin önünü açtı. Birkaç yıl içinde ise başta ABD olmak üzere tüm dünyada LGBTİ haklarını savunan dernekler kuruldu. 28 Haziran 1970’te New York şehrinde ayaklanmaların yıldönümünü anan ilk onur yürüyüşleri düzenlendi.

Türkiye’de Onur Yürüyüşü ve Onur Haftası

İlk defa ”Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında 1993 yılında kutlanmak istenmiştir. Ancak gerçekleştirilememiştir. Onur haftası kapsamında genel olarak LGBTİ ile ilgili film ve tiyatro gösterimleri yapılmaktadır. Konserler, paneller ve partiler düzenlenmektedir. Bu etkinliklere Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda LGBTİ birey katılmaktadır.

Her sene düzenlenen onur yürüyüşü, gezi parkı olaylarında en büyük katılımla gerçekleştirilmiştir. bu tarihten itibaren yürüyüşe yönelik engellemeler başlamıştır. Onur yürüyüşleri 2019 yılında ise tamamen yasaklandı.

Onur Haftasına Karşı Tepkiler

Türk halkının, onur yürüyüşlerinin sade bir hak savunuculuğu eylemlerini aştığına dair bir kanaati var. Bu yürüyüşler, hükümete karşı ayaklanma ve darbe tetikçiliğine neden olduğu gerekçesiyle tepki çekmektedir. Ayrıca LGBTİ bireylerinin ve savundukları kavramların masum ve özgürlük arayışı olarak lanse edilmesi kınanmaktadır. Bu ifadelerin aslında gerçekleştirmeye çalıştıkları ahlaksız toplum oluşturma sürecinin üstünü örten birer perde olduğu düşünülmektedir.

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu