Ordan Burdan

Turkovac Nedir? Turkovac İsmi Nereden Gelmektedir?

Kovid-19 salgınına karşı yürütülen mücadelenin en önemli silahı olan aşı üretiminde Türkiye, yerli imkanlarıyla ürettiği Turkovac aşısını duyurdu. Peki Turkovac nedir? Turkovac ismi nereden gelmektedir?

Turkovac Nedir?

İlk olarak 2019 yılının Aralık ayında duyulmaya başlayan koronavirüs hastalığı tüm dünyada salgına neden oldu. 2020 yılının Mart ayından itibaren ülkemizde de görülmeye başlanan salgını atlatmak için sokağa çıkma kısıtlamaları ve tam kapanma uygulamaları gerçekleştirildi. Salgının engellenmesi için iş saatleri yeniden düzenlendi. Evden çalışma modeline geçiş yapıldı. Dezanfektan ve maske kullanımı yaygınlaştı. İnsanlar arasındaki mesafelere dikkat edildi.

Salgını önlemek için verilen bir diğer mücadele ise aşı üretimi oldu. ABD başta olmak üzere bir çok ülkede aşı çalışmaları yapıldı. Üretilen aşılar tüm dünyada insanlara vurulmaya başladı. Dünya devlerinin içerisinde bulunduğu aşı üretiminde Türkiye’de geri kalmadı ve yerli aşı üretimini gerçekleştirdi.

Ankara Şehir Hastanesinde faz 3 çalışmaları devam eden aşının ismi açıklandı ve başarı durumu hakkında kamuoyu bilgilendirildi. Aşının isminin Turkovac olduğu duyuruldu.

Turkovac İsmi Nereden Gelmektedir?

Yerli aşının adı ”Turco” ve ”Vac” kelimelerinden oluşuyor. Bazı dillerde Türk kelimesinin karşılığı olarak kullanılan ”Turco” sözcüğü ile İngilizcede aşı anlamına gelen ”vaccine” sözcüğünden ilhamla Turkovac ismi oluşturuldu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu