Seyahat

Ihlamur Kasrı

Osmanlı Devleti döneminde padişahların günübirlik dinlenme amacıyla kullandıkları biniş kasırlarından olan Ihlamur Kasrı. Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Mesiresi’ndeki Ihlamur Kasırları; 24.727 m2 yüzölçümündeki bir alanda; üç havuzu, bir su terazisi, bir kuyusu ve aydınlatma elemanları ile değerli ağaçlar arasında yer alan yapılardan oluşmaktadır. İstanbul’daki kasırların en küçük örneklerinden olun bu kasır; küfeki taşı ve mermerden, XIX. yüzyıl mimarisinin özelliği gereği barok ağırlıklı eklektik (karma) üslûpta inşa edilmiştir.

Ihlamur Kasrı

Padişahların mesire alanı ve bir biniş kasrı

1849-1855 yılları arasında Sultan Abdülmecid tarafından, meşhur Balyan ailesinden, Nikoğos Balyan’a yaptırılan Ihlamur Kasrı; dinlenme, biniş ve av kasrı olarak yaptırılmıştır. XIX. yüzyıl Osmanlı yapılarının en zarif örnekleri arasında yer alan Ihlamur Kasrı’nın tarihi ise şu şekildedir;

İlk olarak Tersane Emini Hacı Hüseyin Ağa’ya ait olduğu için Hacı Hüseyin Bağları ismiyle anılan Ihlamur Kasrı; XVIII. yüzyılın başlarında Hüseyin Ağa’nın idam edildikten sonra malları devlet tarafından müsadere edilmiştir. Bağların bulunduğu alan padişah bahçesi olarak korunmuş ve burada padişahların dinlenmesi için ahşap bir köşk yaptırılmıştır.

Hacı Hüseyin Bağı Köşkü de denilen ve özellikle I. Abdülhamid, III. Selim, II. Mahmud tarafından av partileriyle ok tâlimlerinde dinlenme evi olarak kullanılmıştır. Ahşap köşkü Abdülmecid de kullanmış, daha sonra bu binayı yıktırarak Nüzhetiye adını verdiği mesirede; biri kendisi, diğeri maiyeti için iki köşk yaptırmıştır. Bunlardan Ihlamur Kasrı adıyla bilineni, padişah adına yapıldığı için daha gösterişli olan ve sonraları Merasim Köşkü de denilen binadır.

“Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasırlarından Merasim Köşkü, asıl Ihlamur Kasrı’dır. Merasim Köşkü’nün biraz ilerisinde bulunan Maiyet Köşkü ise daha sade bir yapıdadır. Kasır; Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı adlı üç bölümden meydana gelmektedir.

Sultan Abdülmecid dinlendiği, zaman zaman avlandığı, özel misafirlerini ağırladığı Ihlamur Kasrı’nda vefat etmiş (1861) ondan sonra gelen padişahlar da bu yapıyı kullanmışlardır.

Merasim Köşkü

Kasrın içerisinde bulunan en gösterişli ve en büyük yapı olan Merasim köşkü; girişindeki çift kollu büyük merdiveni Barok izler taşımaktadır. Ana malzeme olarak kesme taş ve mermer kullanılmış ve kasrın cephesi gösterişli bezemelerle süslenmiştir.

Maiyet Köşkü

Aynı bahçe içerisinde yer alan daha küçük ve sade yapıdaki Maiyet Köşkü; Merasim Köşkü’ne göre daha sade ve geleneksel bir anlayışla tasarlanmıştır. Merasim köşkünde olduğu gibi; girişinde çift kollu büyük merdiveni vardır ancak daha sade bir biçimde tasarlanmıştır. Yapının üst kat duvarları yapımı zor ve pahalı olan Avusturya stükosu ile kaplanmıştır.

Sultan Abdülmecid’in vefatından sonra tahta geçen kardeşi Sultan Abdülaziz döneminde, Ihlamur Kasrı’nın bulunduğu bölgede; çeşitli eğlenceler ile pehlivan güreşlerinin de düzenlendiği bilinmektedir. Takip eden yıllarda da padişah ve maiyetinin sıklıkla ziyaret ettikleri Ihlamur Kasrı; 3 Mart 1924 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlanmıştır. 1951 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımına tahsis edilmiş, 1966 yılında ise Milli Saraylar’a devredilmiştir. 1985 yılında müze-saray olarak ziyarete açılan yapılar; bugünkü görünümlerine 1987 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından ulaşmıştır.

Ihlamur Kasrında Neler Var?

Ihlamur Kasrı’nın içinde;

  • Biri kafeterya diğeri müze olmak üzere iki tane köşk,
  • 3 adet süs havuzu
  • Yaz aylarında hizmet veren bir yaz bahçesi kafeteryası,
  • Havuzlu Ihlamur Mahalli
  • Muhabbet Bahçesi
  • Hacı Hüseyin Bağı

Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ana Bahçeye Giriş: 5 TL
Kasrın İçerisine Giriş: Tam 30 TL İndirimli: 15 TL
Ziyaret Saatleri: Açılış: 09.00 Kapanış: Korona sebebiyle 17.00

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu