Seyahat

Kral Kaya Mezarları – Amasya

Kral Kaya Mezarları, Pontus krallarına ait olan Amasya Kalesinin eteklerinde kalker kayalara oyularak yapılmıştır. Amasya'da bulunana Kral Kaya Mezarlarının tarihçesi...

Kral Kaya Mezarları, Amasya’nın merkezinde bulunan mezarlardır. Pontus krallarına ait olan Amasya Kalesinin eteklerinde kalker kayalara oyularak yapılmıştır. Amasya’da bulunan Kral Kaya Mezarlarının tarihçesi…

Kral Kaya Mezarları – Amasya

Pontus Krallığı,  MÖ 302 yılında I. Mithridates tarafından kurulmuş ve Amasya başkent olarak seçilmiştir. Helenistik Dönemin MÖ 302 -160 yılları arasında hüküm süren beş kralının mezarları bu Kral Kaya Mezarlığında bulunur. Kral Kaya Mezarları, Harşena Dağı’nın güneyinde kalker kayalara oyulmuş mezarlardır. Krallar Vadisi olarak bilinen bu bölgede toplam 21 kaya mezarı bulunur. Kral Kaya Mezarları, ana kayadan galerilerle ayrılarak U biçiminde oyulmuşlardır. Kaya mezarlarının arkalarında geçitler bulunmaktadır. Mezarların yapısı şehre hakim olacak bir konumdadır. 1075 yılında Melik Ahmed Danişmend Gazi Amasya’yı fethettikten sonra Kral kaya mezarlarının içerisinde ki gömüleri kaldırtmıştır.

Kral Kaya Mezarları - Amasya
Kral Kaya Mezarları – Amasya

Kral Kaya Mezarları, 2015 yılında UNESCO “Dünya Mirası Geçici Listesi”ne eklenmiştir. Dünyada anıt mezar geleneğinin en seçkin örneklerindendir.

Kral Kaya Mezarlarına Nasıl Gidilir?

Amasya’nın merkezinin kuzey kısmında kalan Kral Kaya Mezarlarına Hatuniye Mahallesinde bulunan tren hattından başlayan merdivenlerden çıkılmaktadır.

Kral Kaya Mezarları - Amasya
Kral Kaya Mezarları – Amasya
Kral Kaya Mezarları - Amasya
Kral Kaya Mezarları – Amasya

Antalya’nın En Güzel 5 Plajı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu