Yaşam

Bilime Kadın Eli Değdi

Canan Dağdeviren, Harvard Üniversite'sine Genç Akademi Üyesi olarak seçilen ilk Türk bilim insanıdır. Genç yaşına rağmen bir çok keşfe imzasını atmıştır. 

Canan Dağdeviren, genç yaşına rağmen bir çok keşfe imzasını atmış, Harvard Üniversite’sine Genç Akademi Üyesi olarak seçilen ilk Türk bilim insanıdır.

Bilime Kadın Eli Değdi

Canan Dağdeviren Kimdir?

Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 3 kardeşin en büyüğüdür. İlk okul ve orta eğitimini Kocaeli’nde lise eğitimini ise Adana’da görmüştür. Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden 2007 yılında mezun olmuştur. 2009 yılında Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktorasını yapmıştır.

Bilime Kadın Eli Değdi
Canan Dağdeviren

Bilime Kadın Eli Değdi “Canan Dağdeviren”

Canan Dağdeviren doktora yaptığı sırada fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren, esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne yapıştırılan veya giyilebilir elektronik aletler üretme çalışmaları yapmıştır.

Bu doğrultuda ilerleyen Canan Dağdeviren, 5 yaşındayken dedesinin 28 yaşında kalp yetmezliğinden vefat ettiğini öğrenince daha o yaşlarında kalp hastalarına faydalı bir şey yapması gerektiğini kafasına koymuştur. 20li yaşlarındayken pilsiz giyilebilir kalp çipi icat etmiştir. İcat edilen kalp çipi kalbin, akciğerin ve diyaframın hareketi ile kendi enerjisini üretebilmektedir. Katlanıp bükülebilen bu malzeme giyilebilmesinin yanında çok ince olmasıyla da dikkat çekiyor. Bu kalp çipi insana yakın olan bir çok hayvan üzerinde deney yapılarak olumlu sonuçlar kazanmıştır.

Canan Dağdeviren’in icat ettiği bir diğer cihaz ise Vücut / deri mekanik özelliklerini tespit eden cihazdır. Bu cihaz için annesinin fikri olduğunu belirtmiştir. Deri özelliklerini tespit eden bu cihaz deri kanserlerine yakalanma riski olan insanların yardımına koşuyor.

Canan Dağdeviren, yaptığı ve yapacağı bütün icatlar için durmadan ve yorulmadan çalışan bir bilim insanıdır. Bu zamana kadar bir çok icat yapmış ve ödüller kazanmıştır.

Dünya Rekorunu Kıran Serbest Dalışçı Fatma Uruk’un Başarı Hikayesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu