Yaşam

Dünya Rekorunu Kıran Serbest Dalışçı Fatma Uruk’un Başarı Hikayesi

Rekordan rekora koşan, ülkemizin başarılı kadın sporcularından olan, serbest dalışcı Fatma Uruk'un başarı hikayesi. Fatma Uruk kimdir?

Meksika’da Yucatan Yarımadası’nda 3 günde 3 dünya rekoru kıran, serbest dalışçı Fatma Uruk; ilk gün “Değişken ağırlıklı paletsiz” kategorisinde 72 metrelik derecesiyle yeni dünya rekorunu kırdı. İkinci gün, “Sabit ağırlıklı çift palet” kategorisinde 67 metrelik derecesiyle, 65 metre ile Rus sporcu Olga Davydova’ya ait dünya rekorunu kırmayı başardı. Son gün ise “Değişken ağırlıklı paletsiz” kategorisinde 72 metre ile kendi rekorunu 77 metrelik yeni dalışıyla kırdı.

Rekordan rekora koşan, ülkemizin başarılı kadın sporcularından olan, serbest dalışcı Fatma Uruk’un başarı hikayesi. Fatma Uruk kimdir?

Dünya Rekorunu Kıran Serbest Dalışçı Fatma Uruk Kimdir?

Fatma Uruk, 1988 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. Eğitimini İzmir’de gören Fatma Uruk, üniversite için Ankara’ya gitmiştir. Burada Orta Doğu Teknik Üniversitesi iktisat bölümünde okuyan Fatma Uruk, 2013 yılında mezun olmuştur. Birçok bankada çalışan Uruk, aynı zamanda gönüllü sivil toplum kuruluşlarında yer almaktadır.

Bir Belgesel İle Başlayan Başarı Hikayesi

Fatma Uruk, çok küçük yaşlarda izlediği belgesel ile hayatının kararını vermiştir. Küçükken izlediği serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç belgeselinden sonra bu spora merak salmıştır. Üniversite eğitimi sırasında dalış kulüplerine üye olmuştur. Bunların yanı sıra profesyonel anlamda eğitim almaya başlamıştır. Eğitiminden sonra 2008 yılında Türkiye Şampiyonasına katılan Fatma Uruk, buradan 3.’lük olmuştur ve milli takıma seçilmiştir.

2009 yılında katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda, havuz branşında su altında tek nefesle 101 metre giden Fatma Uruk, yarışmayı 10. olarak tamamlamıştır ve böylece milli sporcu unvanını almıştır. Dünyada ilk 5 dereceleri ve 20’ye yakın ulusa madalyaları olan Fatma Uruk, 2015 yılında ciddi bir kaza geçirerek, vertigo olmuştur. Ancak doktorların tüm uyarılarına rağmen hedefinden bir an bile vazgeçmemiştir. Öyle ki aynı geçirdiği kazaya rağmen yapılan derinlik yarışmasına katılış ve Türkiye ikincisi olmuştur.

Fatma Uruk, 2017 yılında Yunanistan’da yaklaşık 90 sporcunun katıldığı uluslararası turnuva olan Authentic Big Blue’ya katılmıştır. İp destekli sabit ağırlık kategorisinde Türkiye rekoru kıran Fatma Uruk, bu branşta üçüncülük madalyası almıştır.

Dünya Rekorunu Kıran Serbest Dalışçı Fatma Uruk'un Başarı Hikayesi
Fatma Uruk

Kırılan Dünya Rekorları…

2018’de Dünya Şampiyonası’nda katılan Serbest Dalış Milli Takımı’mızdan Fatma Uruk; 1.31 dakikada gerçekleştirdiği 31 metrelik dalışıyla Türkiye üçüncüsü olmuştur. Fatma Uruk, 2019 yılında ise Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen, Serbest Dalış Paletli Sabit Ağırlık ve Küp Apnea Türkiye Şampiyonası’nda Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, 70 metre ile kendisine ait olan Türkiye rekorunu 72 metre ile kırmıştır. F. Uruk ise 40 metre ile ikinciliği almıştır.

Fatma Uruk, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle Meksika’da gerçekleşen 17 Kasım 2020 – 19 kasım 2020 tarihleri arasında 3 gün süren rekor denemelerini tamamlamıştır. Burada 3 kez dünya rekoru kırarak büyük bir başarıya imza atan Fatma Uruk:

İlk gün “Değişken ağırlıklı paletsiz” kategorisinde 72 metrelik derecesiyle dünya rekorunu kırmıştır. Bu alanda bir önceki rekor ise; 70 metreyle Türk sporcu Derya Can Göçen’e aittir. Fatma Uruk, ikinci gün, “Sabit ağırlıklı çift palet” kategorisinde; 67 metrelik derecesiyle, 65 metre ile Rus sporcu Olga Davydova’ya ait dünya rekorunu kırmayı başardı. Üçüncü gün ise; “Değişken ağırlıklı paletsiz” kategorisinde 72 metre ile kendi rekorunu 77 metrelik yeni dalışıyla kırmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu