Yaşam

Türkiye’nin Gururu Serbest Dalış Dünya Rekortmeni “Şahika Ercümen”den Anlamlı Dalış

3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, Türk Bilimsel Araştırma Kampının açılışına özel dalış gerçekleştirdi.

Türkiye’nin Gururu Serbest Dalış Dünya Rekortmeni “Şahika Ercümen”den Anlamlı Dalış

3. Ulusal Antartika Bilim Seferi kapsamında Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu. Serbest dalış rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen’de Türkiye’nin kıtadaki geçici üssü olan kampın kurulum çalışmalarına destek vermek amaçlı özel dalış gerçekleştirdi. 

Şahika Ercümen, dalışı Türkiye Bilimsel Araştırma Kampı‘nın kurulmasının ardından Horseshoe Adası açıklarında yaptı. Özel bir kıyafetle dalışı yapan milli sporcu, dalışın oldukça keyifli olduğunu söyledi. Antarktika’da tüpsüz dalan ilk Türk kadın sporcu oldu.

Şahika Ercümen Kimdir?

Şahika Ercümen  16 Ocak 1985 Çanakkale doğumludur. Türk serbest dalış ve sualtı hokeyi oyuncusu. Serbest dalışta Türkiye rekorunu elinde bulundurmaktadır. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunudur ve aynı zamanda Başkent Üniversitesi‘nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

“Tüm zorluklara rağmen gerçekten istediğinizde, sonuna kadar inandığınızda ve bunun için tam gücünüz, kalbiniz ile çalıştığınızda önünüzde hiçbir zorluk duramaz.” (Şahika Ercüman)

Şahika Ercümen

2013 itibarıyla serbest dalış alanında 4 adet resmi dünya rekoru sahibidir. Dünya rekorlarının yanı sıra 1998’den beri katıldığı yüzme ve sualtı sporları müsabakalarında ulusal ve uluslararası 100’ün üzerinde madalya, çeşitli özel ödüller, kupalar, birçok Türkiye Rekoru elde etmiştir. Şahika suya karşı olan tutkusu ve minnettarlığı ile sualtı ile ilgili birçok sosyal sorumluluk projesini de gönüllü olarak yürütmektedir.

Kariyeri;

  • 2006’da, İspanya’nın Tenerife kentinde düzenlenen Serbest Dalış Dünya Şampiyonası‘nda elde ettiği dereceyle Türkiye rekoru kırdı. 26-27 Mayıs 2007 tarihlerinde, Ankara ODTÜ kapalı yüzme havuzunda düzenlenen dinamik apnea (serbest dalışın havuzda yapılan branşlarından biri) Türkiye Şampiyonası’nda tek nefesle havuzda 145,35 metre giderek Türkiye rekoru kırdı.
  • 2008 yılında, Türkiye Sualtı Hokeyi Millî Takımı ile Avrupa üçüncüsü, Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası’nda geçirdiği sakatlığa rağmen Avrupa dördüncüsü oldu. 2009 yılında serbest dalış alanında Türkiye şampiyonluğu elde etti. 2010 yılında Türkiye rekoru ve dünya rekoruna en yakın derecenin (-65 metre) sahibi oldu.
  • 11 Şubat 2011 tarihinde Avusturya’nın Weissensee bölgesinde buz altında tek nefeste 110 metrelik bir mesafeyi katetmiş hem erkekler hem de kadınlarda Buzaltı Yatay Dalış dünya rekorunu kırmıştır. Daha önceki rekor kadınlarda 70 erkeklerde ise 108 metre idi. 10 Kasım 2011 tarihinde Mısır’ın Dahab kentinde sabit ağırlıkla dikey dalış kategorisinde 70 metreye ulaşarak bu daldaki dünya rekorunun sahibi olmuştur. Aynı gün paletsiz olarak da 60 metreye dalarak bir rekor daha kırmıştır.
  • 22 Temmuz 2014 tarihinde Antalya’nın Kaş ilçesinde paletsiz değişken ağırlıkla yaptığı dalışta 91 metreye ulaşarak dünya rekorunun sahibi olmuştur. Paletsiz değişken ağırlıkla kırdığı dünya rekorundan bir gün sonra paletsiz ip destekli serbest dalış kategorisinde 72 metrelik derecesiyle yeni bir dünya rekorunun sahibi olmuştur.
  • 19 Ocak 2015 tarihinde Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen “61. Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri”nde Ercümen 2014 yılının sporcusu ödülünün sahibi olmuştur.

2015

  • Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılında şehitleri anmak amacıyla 24 metre derinlikteki İngiliz savaş gemisi Majestic’e dalarak şehitlerin anısına çelenk bıraktı. Yine Çanakkale boğazında Anzak Gününde Avustralyalı ve Yeni Zelandalı sporcularla dalış yaparak su altından barış mesajı verdi. Ercümen 2015 yılının Haziran ayında 125 yıl önce Japonya’nın Kushimoto kenti yakınlarında batan Osmanlı gemisi Ertuğrul‘a saygı dalışı gerçekleştirdi.
  • Ercümen, Antalya’nın Kaş ilçesinde düzenlenen Serbest Dalış Türkiye Şampiyonası’nda paletli sabit ağırlık ip destekli dalış kategorisinde 72 metreye ulaşarak kendine ait 70 metrelik Türkiye rekorunu kırdı ve birinciliği elde etti.
  • 22 Ekim 2016 tarihinde Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarında Değişken Ağırlıklı Paletli alanında 110 metreye dalarak CMAS onaylı yeni bir dünya rekoru kırmıştır. Bu rekorunu “Şehitler İçin Tek Nefes Tek Yürek” pankartı açarak şehitlerimize adamış, şehit çocuklarına destek projesi “Turkuazın Çocukları Projesi”ne desteğini açıklamıştır. Bu rekorla su altında en derine inen insan unvanını almıştır. Ardından; 24 Ekim 2016’da, Kaş-Hidayet Koyu‘nda Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. yılına ithafen Değişken Ağırlıklı Paletsiz alanında 93 metre dalarak iki gün arayla ikinci bir rekora imza atmıştır.
  • 21 Ocak 2017 yılında yayınlanan 2017 Survivor kadrosuna alınmış ve Ünlüler takımında yarışmaktadır. 26 Nisan 2017 tarihinde Survivor’dan elendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu