Yaşam

Macar Kadın Judit Polgar’ın Satranç Şampiyonluğu Hikayesi

Büyük satranç ustası Garry Kasparov, bir zamanlar “sirk kuklası“ dediği Macar kadın satranç oyuncusu Judit Polgar’a 42 hamlede yenik düşmüştü. Kasparov, Polgar için “o satrancı bıraksın, çocuk doğursun…“ demişti.

1989’da da Kasparov bir röportajında kadınların satrançta zayıf olduklarını ve görevlerinin kocalarını desteklemek olduğunu söylemiştir. 2002’de 26 yaşındaki genç kız onu ve onun gibi tüm dünya şampiyonlarını yenmiştir. Macar kadın Judit Polgar’ın satranç şampiyonluğu hikayesi….

Macar Kadın Judit Polgar’ın Satranç Şampiyonluğu Hikayesi

“Kazanmak güzeldi, bana inanmayan tüm bu adamları yenmek daha iyiydi. Ama bu kadar çok kadına ilham vermek en güzeliydi.“

23 Temmuz 1976, Budapeşte doğan Macar satranç oyuncusu ve şampiyonu Judit Polgar, tarihin en güçlü kadın satranç oyuncusudur. Judith’in annesi Klara ve babası László, öğretmenlik yapan idealist bir çifttir. Judith’in babası László, satranç aşığı biri olduğundan kızlarını da öyle yetiştirmek istiyordu. Zaten László, dehanın dâhiliğin yaratılıştan değil, kazanılacak bir şey olduğunu düşünüyordu. Bunu kanıtlamak için ise kızları Susan, Sofia ve Judit kardeşleri okula göndermedi ve eğitimlerini kendisi verdi. Doğru eğitim ve uzmanlaşma ile hayatta ve satrançta kızlarının erkek çocuklarla aynı sonuçları alabileceğini biliyordu ve bunu herkes görsün istedi.

Böylece erken yaşta eğitimi ve satranç serüveni başlamış olan Judit ve kız kardeşleri isimlerini satranç dünyasında duyurmaya başladılar. Judit zamanla başarılarını katladı ve henüz 12 yaşındayken ilk dünya şampiyonluğunu kazandı. Daha sonra Polgár, 1991 yılında, 15 yaşında iken, daha önce eski Dünya Şampiyonu Bobby Fischer tarafından yapılan rekoru kırarak Grandmaster unvanını elde eden en genç satranç oyuncusu olmuştur. Maçtan önce Bobby Fischer, kadınlarla ilgili baskın ideolojiyi benimser ve kadınların iyi satranç oynayamayacağını şöyle ifade eder: “Dünyanın en iyi kadın satranç oyuncusunu getirin, bir at eksik oynarım.” demişti. Polgar her seferinde erkek rakiplerini zorluyordu. Kazandığı maçlar da rakipleri genelde Polgar’ın elini sıkıp tebrik etmek istemiyordu. Çünkü onlar için bir kadına yenilmek erkeğe yenilmekten daha kötüydü.

Günde belirli bir saat aralığında ve disiplinli bir şekilde çalışmalarını sürdüren Polgar, bunun cinsiyet değil ilgi, odak konusu olduğunu daha çocuk yaşlarında kanıtladı ve başarını her geçen gün artırdı. Şampiyonluklarıyla dünyanın en iyi kadın satranç oyuncusu kabul edilen Judit Polgár, unvanını emekli olana kadar (25 yıl) korudu. Artık Macaristan Milli Takımı’nın baş antrenörlüğüne geçti.

Aziz Stephen Nişanı…

Judit Ocak 1989’da henüz 12 yaşındayken FIDE Top 100 oyuncu değerlendirme listesine 55. sıradan girerek bugüne kadarki en genç oyuncu olmuştur. 2005 yılında, Dünya Şampiyonası turnuvasına katılan tek kadın oyuncu olmuştur. 13 Ağustos 2014 tarihinde satrançtan artık emekli olduğunu duyuran judit Palgor, Haziran 2015 yılında Macar ulusal Erkek Takımı’nın yeni kaptanı ve baş antrenörü olarak seçilmiştir. Judit, 20 Ağustos 2015 tarihinde Macaristan’ın en yüksek nişanı olan, Macaristan Aziz Stephen Nişanını almıştır.

Judit Polgar, dünyanın bir numaralı tek kadın oyuncusu olarak hızlı ya da klasik satranç oyununda mevcut ya da eski dünya şampiyonlarını yenmiştir. Bu kişiler: Magnus Carlsen, Anatoli Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Boris Spassky, Vasili Smislov, Veselin Topalov, Viswanathan Anand, Ruslan Ponomariov, Aleksandr Halifman ve Rustam Kasimdzhanov.

Boston Maratonu’nda Bir Kadın: Kathrine Switzer

Tarihte Kadınların Katili Olan 4 Moda Akımı

Tarihin Akışını Değiştiren Kadın: Theodora

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu