Yaşam

Tarihte Kadınların Katili Olan 4 Moda Akımı

Moda, kıyafetler, ayakkabılar, aksesuarlar hatta mobilyalar ve popüler stil için kullanılan bir terimdir. Moda dediğimiz şey zaman içerisinde sürekli değişen ve toplumun belli bir döneminden kullanılan bir algıdır. Şimdi sizlerle tarihte bir moda yolculuğuna çıkacağız. Fakat bu normal bir moda yolculuğu değil. Kadınların güzellik uğruna yaptığı ölümcül moda akımları. Tarihte Kadınların Katili Olan 4 Moda Akımını birlikte inceleyelim.

Tarihte Kadınların Katili Olan 4 Moda Akımı

1. Dev Başlıklar (Fontagne)

Dev başlıklar 17. ve 18. yüzyıllarda kadınlar arasında oldukça popüler olan bir modaydı. Fransa’da kadınlar moda olduğu için başlarına dev başlıklar takıyorlardı. İlk başlarda küçük şapkalar, kurdeleler, tüyler ve aksesuarlarla başlayan bu akım zamanla kontrolden çıkarak devasa boyutlara ulaştı. Tek başlarına masum gözükseler bile o ihtişamlı salonları aydınlatan mum avizeleriyle bir araya geldiğinde tehlikeli bir hal alıyorlardı. Dev şapkaların yapıldığı malzemeler yanmaya elverişli olduğundan birçok yanma vakası gerçekleşiyordu. İşte bu kadınlardan olan Bayan Von Ilten yüzünü ve boynunu bu devasa şapkalar yüzünden yaktığı biliniyor.

kadınların katili dev balıklar

2. Kurşundan Makyaj Malzemesi

Kurşundan makyaj malzemesi olur mu demeyin. Antik Yuna’dan 1920’lere kadar kadınlar kuruşundan yapılmış makyaj malzemelerini kullanıyorlardı. Kurşundan elde edilen bu ürünler hemen öldürmüyor baş ağrısı, iştah kaybı, beyin sistemine zarar ve felç belirtileri gösteriyordu. Kurşun içeren makyaj malzemelerinden ilk ölen ise 1760 yıllarında İrlandalı soylu bir kadın olan Marie Gunning’dir. Çok geçmeden Kitty Fisher ve bu ürünleri satan Madame Rachel kurşun zehirlenmesiyle ölenler arasındadır.

Kadınların ölümüne neden olan kurşundan makyaj

3. Tel Çemberli Kabarık İç Etek

Tel Çemberli Kabarık İç Etekler giymek 19.yüzyılda modaydı. O beli ince popoyu büyük göstermeye yarayan elbiselerinin içinden giydikleri devasa iç etekler tel, at kılı ve ip kullanılarak yapılan “crinoline” denen kadınlar için vazgeçilmez olan bir moda akımıydı. 1863 yılında Santiago, Şili’de meydana gelen bir yangında 3000 kişi  yaşamını yitirmişti. Küçük bir gaz lambası yüzünden çıkan bu yangında kadınların tel çemberli devasa kıyafetleriyle kapıdan çıkmayışları bir çok insanın ölümüne neden olmuştur. Kadınların beline sabitlenmiş bu tel çemberli etekler rüzgarla dolunca kadınların sürüklenerek denize uçup boğulmasına neden oluyorlardı. Tel çemberli kabarık iç eteklerden dolayı ölen birçok kadın olduğu bilinmektedir.

Kadınların ölümüne neden olan tel kabarık etek

4. Korseler

Kadınların bellerini ince gösterdiği için 19. yüzyılda oldukça yaygın bir uygulama olan korseler her ne kadar dışarıdan güzel gösterseler de içeriden bütün vücut fonksiyonlarını bitirmeye hatta insanın ölümüne neden olabiliyorlardı. Kadınları adeta bir kum saatine çeviren korseler iç organları tahrip ederken kaburgaları kırıyor hatta korselerin telleri organlarına geçebiliyordu. 1903 yılında bir kadın fazla sıktığı korsesinin demirleri kalbine saplandığı için hayatını kaybetmiştir. 1912 yılında ise fazla sıktığı korse yüzünden bir taklit sanatçısı olan Joseph Hennella sahnede düşerek yaşamını yitirmiştir.

Kadınların ölümüne neden olan korseler

 

Alfa Kadınların 6 Ortak Özelliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu