Teknoloji

Telegram’ın Yaratıcısı, Rusya’nın Mark Zuckerberg’i: Pavel Durov

Avrupa’nın en başarılı sosyal ağlarından biri olan VK’nın ve şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Rus milyarder iş adamıdır. Son dönemlerde Whatsapp’ın sunduğu sözleşme nedeniyle birçok kişisinin geçiş yaptığı Telegram uygulamasının nasıl kurulduğunu biliyor musunuz? Rus girişimci ve milyarder Pavel Durov’a dair bilmek istediğiniz her şey…

Telegram’ın Yaratıcısı, Rusya’nın Mark Zuckerberg’i: Pavel Durov

Pavel Durov’un Telegram’ı yaratmasında Swat özel timinin nasıl katkısı oldu? Peki neden Rusya devlet başanı gibi gömleksiz poz vermektedir? Son olarak neden ülkesini terk edip kendi kurduğu sosyal ağ olan VK’de vaz geçti?

10 Ekim 1984 yılında Sovyetler birliğinde dünyaya gelen Pavel Durov, çocukluğunun büyük bölümünü İtalya’da geçirmiştir. Babası filoloji doktorası yaptığından dolayı İtalya’da uzun süre yaşamışlardır. Durov’un ailesi ülkelerine döndüklerinde artık Sovyetler Birliği yoktu.

Pavel Durov çocuk yaştayken ileri düzeyde bilgisayar bilgisi vardı. İlk olarak okulunun bilgisayar ağını hacklediği bilinmektedir. Ancak Pavel Durov diplomasını hiçbir zaman almamıştır. Genel olarak milyarder iş adamlarının yaptığı gibi Pavel Durov’da hep siyah giyinmektedir. Aynı zamanda özel hayatına dair de hiçbir bilgi bulunmamaktadır.

Pavel Durov okuduğu dönemlerde 22 yaşındayken sosyal iletişim ağı olan, kontak anlamına gelen VK’i kurmuştur. Facebook’un Rus versiyonu gibi görünen VK’den sonra Pavel Durov Telegram’ı kurmuştur. Tam o dönemde de Mark Zuckerberg Whatsapp’ı satın almıştır. Birkaç yıl içinde aniden popülaritesi yükselen VK’in fazla ilgi görmesi Pavel Durov’u devlet başkanı Putin ile sıkıntıya girmesine neden oldu. Nedeni ise 2011 yılında bu internet ağı üzerinden Putin’e karşı yoğun protestolar ortaya çıktı. Putin yeniden devlet başkanı olacağını ilan etmişti. Rus bakanlar bu hareketi engellemek amacıyla Durov’a çağrıda bulunarak muhalif grupları VK’den silmesini talep ettiler. Durov’un yanıtı ise herkesin görebileceği şekilde sosyal medya üzerinden Hayır cevabını verdi.

Bunun sonucu olarak birkaç yıl sonra kendi firmasından uzaklaştırıldı. VK’i ise Putin’in müttefikleri satın almıştır. Pavel Durov ise geri kalan hisselerini satarak 2014 yılında Rusya’dan kaçmıştır. Drov’un Rus bakanlarıyla anlaşamadığı dönemlerde Swat özel timi kapısına dayanmıştı. İçeri dalacaklarından korkan Pavel, abisine ulaşmaya çalıştı. Abisi ile güvenli bir iletişim imkanı olmadığını anlayan Pavel için Telegram’ın hikayesi de başlamış oldu. Peki devamı nasıl gelişmiştir? İşte ayrıntıları…

Telegram’ın Kuruluş Hikayesi

Whatsapp’a Alternatif Yerli Uygulamalar: Bip, Laff ve Dedi

Whatsapp’a Neler Oluyor!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu