Ordan BurdanYaşam

Maymun Yüzlü Çiçek “Dracula Simia” Nasıl Bakılır?

Drakula simia bir diğer adıyla maymun orkidesi genellikle ekvatorun dağlık bölgelerinde yetişir.

Drakula simia bir diğer adıyla maymun orkidesi çiçekleri bir maymun suratına benzediği için bu ismi almıştır. Hatta bazı türleri neredeyse küçük birer maymun kafası ile aynı görünümdedir. Ekvator’un dağlık bölgelerinde ve Ekvator ile Peru arasındaki ormanlık bölgede yetiştiği bilinen Maymun Yüzlü Orkide (Dracula Simia), Brezilya, Şili ve Bolivya’nın yüksek rakımlı alanlarında da görülebiliyor. Tropikal iklimden hoşlanan dracula simia sık karşılaşabilecek bir tür olmamasına karşın söylenene göre portakala benzer bir kokuya sahipmiş.

Maymun Yüzlü Çiçek “Dracula Simia” Nasıl Bakılır?

Maymun yüzlü orkide (dracula simia), çevrenizde, bahçelerde ya da ormanlarda görmek pek mümkün değildir. Bilhassa ülkemizde henüz yetiştirilebilmesi pek mümkün değildir, yetiştirilebilmesi için özel iklimlendirme çalışmaları yapılması gerekmektedir. Özel yetiştirme alanlarında, nem dengesinin korunabildiği seralarda bu çiçeği yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Maymun yüzlü çiçeğin (dracula simia) istediği iklim şartları ise şöyle anlatılabilir:

Sıcaklık:

  • Tropikal bir bitki büyütülürken, ortamın ona uygun sıcaklıkta olması gerekmektedir. Her bitkinin istediği ısı farklı olduğu gibi maymun yüzlü çiçek (dracula dimia)’da yüksek sıcaklıktan hoşlanır ama güneş ile direkt temas etmeyi sevmez.

Işık:

  • Maymun yüzlü çiçek (dracula dimia) ışık ister yani mümkün olduğunca parlak bir ortamdır ihtiyacı olan. Ancak bununla birlikte parlak alanların gölge kısımlarında konumlanmayı sever. Bunun anlamı bol ışık alan ama güneşe direkt bakmayan yerleri tercih etmeniz gerektiğidir.

Nem:

  • Bu orkide çeşidinin anavatanının tropikal topraklar olduğu düşünüldüğünde nemin yüksek olması gerekmektedir. O sebeple yaratılan yapay ortamın da nem dengesini koruması lazım.

Sulama:

  • Bitkinin kurumasına müsaade edilmemeli ve aynı zamanda çiçek çözünmüş tuzlara ve kirece karşı da hassastır o yüzden sulama yapılan suyun kalitesi ve sağlığı da önem taşır.

Gübreleme:

  • Bitkinin doğal ortamında olmaması onun toprağının iyi beslenmesi ve orijinal ortamına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Her hafta güçlü bir gübreleme yapılmalı ve toprakta biriken tuzları engellemek için gübre iyice yıkanmalıdır. Çünkü bu bitkininin tuza hiçbir toleransı bulunmuyor.

Toprak ve saksılama:

  • Dracula Simia’nın bazı türleri sarkan forma sahiptir bunlar için sepet formdaki saksılar tercih edilebilir. Diğer türler için de standart orkide saksıları kullanılabilir. Toprak karılımı olarak da Sphagnum yosunu, ağaç eğreltiotu lifi ve perlit karışımı bir toprak kullanılabilir.

Evde Bakılması En Kolay 8 Bitki

Evde Bakılması En Kolay 8 Bitki

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu