Seyahat

Kocaeli’de Gezilecek Yerler

Tarihi ve doğal güzellikleriyle dolu bir şehir olan Kocaeli'ni gelin birlikte gezelim.

Kocaeli, Marmara Bölgesinde bulunan Gebze ve İzmit gibi bilinen büyük ilçelerinin olduğu 2 milyonluk nüfusu olan en kalabalık şehirlerimizden biridir. Marmara Bölgesi’nde bulunan Kocaeli ilinde gezilecek yerleri sizler için derledik. Tarih, müze ve tabiat güzellikleriyle dolu bu şehrin mutlaka görülmesi gereken yerlerini gelin birlikte öğrenelim…

Osman Hamdi Bey Müzesi

Osman Hamdi Bey 1842 yılında İstanbul’da doğmuştur. İbrahim Ethem Paşa’nın evlatlık oğludur. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilir. En usta ressamlardan olan Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi eseri en bilinen eserlerinden biridir.

1884 yılında planları kendisi tarafından çizilen Fransız mimarisi özellikleri taşıyan Gebze’nin Eskihisar köyünde bulunan köşkü yaptırmıştır. 26 yıl boyunca burada en özel tablolarını çizmiştir.

Osman Hamdi Bey müzesinde sergilenmek üzere kişisel eşyaları, aile resimleri ve kendi çizdiği resimler sergilenmektedir.

Gayret Gemi Müzesi

Gayret Gemi Müzesi, Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunur. 1946 yılında ABD tarafından yapılmıştır. Gayret Gemi, Kore ve Vietnam savaşlarında katılmış bir gemidir. 1973 yılında bir çok limana uğrayarak Türk Donanma Komutanlığı’na geçmiş ve burada TCG Gayret Gemi adını almıştır. Gayret Gemi, 1975-95 yılları arasında bir çok tatbikata katılmıştır. 5 Mayıs 1995 yılında ise hizmeti bitirilerek Poyraz Limanı’na alınıp muhafaza edilmiştir. 1997 yılının Ağustos ayında Yüzer Sanatlar Galerisi ve Müze haline getirilmiştir.

Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi

Günümüze ulaşan yapı Sultan Abdülaziz Dönemi’nde (1861 – 1876) yapılmış olsa da ilk kez 4. Murat Dönemi’de yapılan bir yapıdır. İlk yapıldığında ahşap temeller üzerine yapılan yapı yangın ve depremler nedeniyle yıkıldığı için tekrar inşa edilmiştir. Saray bazı Osmanlı Padişahlarına ve önemli şahsiyetlere hizmet vermiştir. Kasr-ı Hümayun Saray Müzesinde toplam 5 oda bulunmaktadır. Atatürk odası, Dinlenme odası, Yatak odası, Kabul odası ve Hünkar hamamıdır. Odaların hepsinde el işçiliğiyle üretilmiş bir çok eşyaya ve Osmanlı sarayında kullanılan bazı eserlere yer verilmektedir. Restorasyonu tamamlanan saray 2007 yılında ziyarete açılmıştır.

Kocaeli Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi eserleri sergilenmektedir. 1873-1910 yılları arasında Tarihi Gar Binaları restore edilerek müze haline çevrilmiştir. 2007 yılından beri müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Maşukiye

Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Maşukiye doğal güzellikleriyle aşık olacağınız bir yer. Maşukiye’de gezebileceğiniz bir sürü yer var. Kuzu yaylası, Kiraz yaylası, Aygır deresi, Seyir terası bunlar sadece Kocaeli’nin doğal güzelliklerinin birazı.

Seka Kağıt Müzesi

Türkiye’de ki ilk kağıt müzesi olan Seka Kağıt Fabrikası 1936 senesinde üretim yapmaya başlamış olup 1997 yılında özelleştirilerek kapatılmıştır. 12 bin metre karelik alanı kaplayan fabrikada bu zamana kadar kullanılan bütün üretim makinaları ve kağıttan üretilen her şey sergileniyor.

Saatçi Ali Efendi Konağı Etnografya Müzesi

1. Abdülhamit zamanında bir aile tarafından inşa ettirilip kullanılan bina sonradan saatçi Ali Efendiye satılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından 1987 yılında kamulaştırılıp Etnografya müzesine çevrilmiştir.

Hereke Halı Ve İpekli Dokuma Fabrikası

Hereke Fabrika-i Hümayun adıyla 1943 senesinde kurulmuştur. Sarayların döşemelik halı ve perde ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmaya başlamıştır. Osmanlı’nın ipek dokuma alanında kurduğu en detaylı fabrikadır.

Kocaeli saymakla bitmeyecek güzelliklerle dolu. İster doğasını solumak için ister tarihi yerlerini gezmek için eşinizle, dostunuzla bir hafta sonu kaçamağıyla gidebileceğiniz doğru bir adres..

Eskişehir – Sivrihisar’da Gezilecek Yerler

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu