Ordan Burdan

Aamir Khan Kimdir?

Hindistan'ın ünlü oyuncu ve yönetmenlerinden olan Aamir Khan kimdir? Dizi ve filmleriyle Aamir Khan'ın hayatı...

Aamir Khan Hayatı

Aamir Khan (14 Mart 1965; Mumbai, Maharashtra), Hint oyuncu, yapımcı ve yönetmendir. Tam adı Mohammed Aamir Hussain Khan’dır.

Aamir Khan başarılı kariyeri boyunca, Hint sinema tarihinin en etkileyici ve popüler aktörü olmuş ve dört Ulusal Film Ödülü ile yedi Filmfare Ödülü kazanmıştır. Bununla birlikte Hindistan Hükümeti tarafından 2003 yılında Padma Shri ve 2010 yılında Padma Bhushan olarak onurlandırılmıştır. 30 Kasım 2011 de UNICEF Ulusal Barış Elçisi seçilmiştir. Ayrıca 2014 yılında 2. Kez Barış Elçisi seçilmiştir.

Sinema kariyerine çocuk yaşta amcası Nasir Hussain’in filmi Yaadon Ki Baaraat(1973) ile adım atan Khan, ilk uzun metrajlı filmi Holi (1984) ve arkasından trajik aşk filmi Qayamat Se Qayamat Tak(Kıyametten Kıyamete) (1988) ile başarısını kanıtlamıştır. Korku filmi olan Raakh (1989)’taki rolü ile Ulusal Film Ödülleri Juri Özel Ödülüne layık görülmüştür. 1990’lı yıllarda yaptığı romantik dram filmi Dil (1990), romans Raja Hindustani (1996) ve ona ilk Filmfare Ödüllerinde En İyi Oyuncu Ödülünü kazandıran dram filmi Sarfarosh(1999) ile Hint Sineması’na öncülük edeceğini kanıtlamıştır. Khan ayrıca Kanada-Hint ortak yapımı Earth (Toprak)(1998) filmindeki rolü ile takdir toplamıştır.

2001 yılında Khan, kendi adını taşıyan film prodüksiyon şirketini kurmuş (Aamir Khan Productions) ve yaptığı ilk filmi Lagaan (2001) ile Akademi Ödüllerinde En İyi Yabancı Dil Film kategorisine aday gösterilmiş ve Ulusal Film Ödüllerinde En Popüler Film ve Filmfare Ödüllerinde En İyi Aktör ve En İyi Film ödüllerini kazanmıştır. Dört yıl aradan sonra 2006 yılında yayınlanan filmleri Fanaa (Kayboluş) ve Rang De Basanti (Onu Sarıya Boya) filmlerindeki rolleri ile büyük beğeni toplamıştır. Bir sonraki yıl yönetmenliğini yaptığı ve rol aldığı Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir) filmindeki başarısı ile Filmfare Ödüllerinde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini almıştır. Khan’ın En büyük ticari başarısı aksiyon – dram filmi Ghajini(2008) ile gelmiş ve bunu komedi-dram filmi 3 idiots (3 Aptal) (2009), macera filmi Dhoom 3 (2013) ve hiciv(yerme) filmi PK (2014) ile Bollywood film tarihinde zirveye oturmuştur.

Bununla birlikte yardımsever kimliği ile tanınan Aamir Khan, Hint toplumunda bazıları politik krize dönüşmüş çeşitli sosyal problemlere çözüm aramaktadır.Bu amaçla hazırladığı televizyon programı Satyamev Jayate (Doğru Her Zaman Kazanır) ile bu sosyal sorunlara çözüm aramaktadır. İlk evliliğini Reena Dutta ile 1986 yılında yapmış ve bu evliliğinden Junaid (oğlu) ve Ira(kızı) isimli iki çocuğu olmuştur. 2002 yılında boşanan Khan 2005 yılında Yönetmen Kiran Rao ile evlenmiş ve bu evliliğinden  Azad (oğlu) isimli çocuğu olmuştur.

Hayatı

Khan 14 Mart 1965 yılında Hindistan’ın Maharashtra eyaletinin başkenti Mumbai (Bombay) şehrinde doğmuş yapımcı Tahir Hussain ve Zeenat Hussain’in oğludur. Amcası,Nasir Hussain yapımcı ve yönetmen olan Khan’ın bazı akrabaları da Hint film sektöründedir.Dört kardeşinin en büyüğü kendisi olup erkek kardeşi Faisal Khan (Aktör), iki kız kardeşi Farhat ve Nikhat Khan’dır. Yeğeni Imran Khan da Hint sinemasının önde gelen aktörlerindendir.

Çocuk yaşta aldığı iki küçük rol ile sinema hayatına başlamıştır. Sekiz yaşında Nasir Hussain’in müzikal filmi Yaadon Ki Baaraat (1973) filminde şarkı söylemiştir. Bir sonraki yıl babasının yapımcılığını yaptığı Madhosh filminde Mahendra Sandhu’sun gençliğini canlandırmıştır.

Khan ilk okula J.B. Petit Okulu’unda başlamış sonra Bandra’da  St. Anne Lisesi’nde 8. sınıfa kadar devam etmiş, 9. ve 10.sınıfı Mahim’de Bombay İskoç Okulu’unda okumuştur. Eyalet şampiyonasında tenis oynamıştır, hatta eğitim hayatından daha başarılı olmuştur. Mumbai’s Narsee Monjee Koleji’nden 12. sınıfı tamamlamıştır.  Khan çocukluğunu babasının yapımcılığını yaptığı filmlerin başarısızlığı sebebiyle yaşadığı finansal problemler sebebiyle “zorlu bir dönem” olarak tanımlamaktadır; “günde en az 30 kez kredi ödemeleri için aranıyorduk.” diyen Khan o günlerde okul taksitlerinin ödenememesi riski ile karşı karşıyaydı.

On altı yaşında okul arkadaşı Aditya Bhattacharya’nın yönetmenliğini yaptığı Paranoia (Paranoya) adlı 40 dakikalık sessiz sinema film çalışmalarına katıldı. Film Aditya Bhattacharya’nın yakını film yapımcısı Shriram Lagoo tarafından birkaç bin Rupi olarak finanse edildi. Khan’ın ailesi yaşadıkları olumsuz tecrübe nedeniyle onun bu film sektörüne girmesine karşı çıkıyorlardı, sinema yerine doktor veya mühendis gibi istikrarlı bir kariyer seçmesini istemişlerdi.  Bu sebeple Paranoia (Paranoya) ‘nın çekimleri gizli sürdürülüyordu. Filmde, Neena Gupta ve Bhattacharya tarafından seslendirilen Victor Banerjee’nin yanı sıra Aamir Khan da başrol oynadı. Bu film tecrübesi onu sinema kariyerinde devam etmesi için yüreklendirmişti.

Sonrasında Avantar isimli bir tiyatro grubuna katılan Khan burada bir yıldan fazla bir süre sahne arkasında görev aldı. İlk sahne rolünü Prithvi Tiyarosu’nda oynanan Gujarati oyununda rol aldı. Khan iki Hintçe oyun ve Takas Merkezi adlı İngilizce oyunla tiyatroya devam etti.Liseyi bitirdikten sonra ailesinin itirazlarına rağmen yüksek okula devam etmemiş bunun yerine amcası Nasir Hussain’in iki Hint filmi Manzil Manzil (1984) ve Zabardast (1985) filmlerinde yardımcı yönetmen olarak görev almıştır.

Filmleri
1973 – Yaadon Ki Baarat – Karakter: Young Ratan
1974 – Madhosh – Karakter:
1985 – Holi – Karakter: Madan Sharma
1988 – Qayamat Se Qayamat Tak (Kıyametin Kıyameti) – Karakter: Raj
1989 – Raakh (Küller) – Karakter: Amir Hussein
1989 – Love Love Love (Gençler Severse) – Karakter: Amit Verma
1990 – Deewana Mujh Sa Nahin (Kahır) – Karakter: Ajay Sharma
1990 – Jawani Zindabad – Karakter: Shashi Sharma
1990 – Tum Mere Ho (Sen Benimsim) – Karakter: Shiva
1990 – Dil (Kalp) – Karakter: Raja
1990 – Awwal Number (Bir Numara) – Karakter: Sunny
1991 – Afsana Pyar Ka (Efsane Aşk) – Karakter: Raj
1991 – Dil Hai Ke Manta Nahin (Kalp Anlamaz) – Karakter: Raghu Jetley
1992 – Parampara (Gelenek) – Karakter: Ranvir Prithvi Singh
1992 – Daulat Ki Jung – Karakter: Rajesh Chaudhry
1992 – Isi Ka Naam Zindagi – Karakter: Chhotu
1992 – Jo Jeeta Wohi Sikandar (Kral İskender Hep Kazanır) – Karakter: Sanjaylal Sharma
1993 – Hum Hain Rahi Pyar Ke (Aşk Yolunun Gezegenleri) – Karakter: Rahul Malhotra
1994 – Andaz Apna Apna (Herkesin Bir Tarzı Vardır) – Karakter: Amar Manohar
1995 – Aatank Hi Aatank – Karakter: Rohan
1995 – Baazi (Bahis) – Karakter: Amar Damjee
1995 – Rangeela (Rengarenk) – Karakter: Munna
1995 – Akele Hum Akele Tum (Ben Yalnızım Sen Yalnız) – Karakter: Rohit Kumar
1996 – Raja Hindustani (Hindistan’ın Kral’ı) – Karakter: Raja Hindustani
1997 – Ishq (Aşk) – Karakter: Raja
1998 – Earth – 1947 (Toprak) – Karakter: Dil Navaz
1998 – Ghulam (Köle) – Karakter: Siddharth Marathe
1999 – Mann (Gönül) – Karakter: Karan Dev Singh
1999 – Sarfarosh (Ülkem İçin) – Karakter: Ajay Singh Rathod
2000 – Mela – Karakter: Kishan Pyare
2001 – Dil Chahta Hai (Kalbin Arzusu) – Karakter: Akash Malhotra
2001 – Lagaan (Vergi) – Karakter: Bhuvan
2005 – The Rising: Ballad Mangal Pandey (İsyan: Mangal Pandey) – Karakter: Mangal Pandey
2006 – Rang De Basanti (Bahar’ın Rengi/Onu Sarıya Boya) – Karakter: Daljeet ‘DJ’ / Chandrashekhar Azad
2006 – Fanaa (Kayboluş) – Karakter: Rehan Qadri
2007 – Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar/Her Çocuk Özeldir) – Karakter: Ram Shankar Nikumbh
2008 – Ghajini – Karakter: Sanjay Singhania / Sachin
2009 – 3 Idiots (3 Aptal) – Karakter: ‘Rancho’ Shamaldas Chanchad
2009 – Luck By Chance – (Misafir Oyuncu)
2010 – Dhobi Ghat (Mumbai Günlükleri) – Karakter: Arun
2011 – Big In Bollywood (Belgesel) – Misafir Oyuncu
2011 – Delhi Belly – (Misafir Oyuncu)
2012 – Talaash (Aranıyor) – Karakter: Surjan Singh Shekhawat
2013 – Bombay Talkies – (Misafir Oyuncu) Karakter: Aamir Khan(Kendisi)
2013 – Dhoom-3 (Kargaşa) – Karakter: Sahir / Samar
2014 – PK (Peekay) – Karakter: PK
2015 – Dil Dhadakne Do (Bırak Kalp Atsın) – Karakter: Pluto (Seslendirme)
2016 – Dangal – Karakter: Mahavir Singh Phogat
2017 – Secret Superstar (Süperstar) – Karakter: Shakti Kumar
2018 – Thugs Of Hindostan (Hindistan’ın Haydutları) – Karakter: Gurdeep (Yapım Aşamasında)

 

İyi Günde Kötü Günde Konusu Nedir? Oyuncu Kadrosunda Kimler Var?

İyi Günde Kötü Günde Konusu Nedir? Oyuncu Kadrosunda Kimler Var?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu