Sağlık

Osteomalazi (Kemik Yumuşaması) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Osteomalazi, kemik yumuşaması anlamına gelen ve genellikle D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kemik dokusunda yapısal bozulmalar ve deformasyonların söz konusu olduğu bir hastalık türüdür.

Osteomalazi (Kemik Yumuşaması) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Kemik yumuşaması anlamına gelen ve genellikle D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Osteomalazi kemik dokusunda yapısal bozulmalar ve deformasyonların söz konusu olduğu bir hastalık türüdür.

Osteomalazi (Kemik Yumuşaması) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Osteomalazi (Kemik Yumuşaması) Nedir?

Osteomalazi, D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kemik yumuşaması hastalığıdır. Normal şartlarda kemik dokusu sürekli olarak yapım ve yıkım faaliyetleri ile bir döngü içerisinde yaşamını devam ettirmektedir. Kemik dokusu ağırlıklı olarak kalsiyum ve fosfor minerallerinden oluşan bir kabuk dokusu (korteks) ve daha yumuşak bir doku olan kollajen liflerinin oluşturduğu bir iç ağdan meydana gelmektedir.

Kemiğin oluşumu sırasında içerisinde bulunan lifler minerallerle kaplanır ve kemiğin gücü bu dokuları kaplayan mineral miktarına bağlıdır. Mineral miktarı azaldıkça kemik yumuşamaya ve güçsüzleşmeye başlar. Kemik yumuşaması hastalarında kemiklerde bulunan mineralize olamamış kollajen lifleri nedeniyle kemikler yumuşar ve buna bağlı olarak bükülebilir, çatlayabilir, şiddetli ağrılara neden olabilir.

"<yoastmark

Osteomalazi Belirtileri Nelerdir?

Erken dönemlerde herhangi bir belirti vermemektedir. Fakat osteomalazi ilerleyerek şiddetini arttırdıkça kemik ağrıları ve kas zayıflığı sorunları ortaya çıkmaya başlar. Özellikle bel, pelvis, bacaklar, kalça ve kaburga kemiklerinde donuk ağrılar meydana gelir. En yaygın görülen osteomalazi belirtileri şunlardır:

  • Kemiklerin kolayca kırılması ve çatlaması
  • Sürekli yorgunluk hissi
  • Kemik ağrıları
  • Oturma, yürüme ve merdiven çıkma gibi eylemleri yapmakta zorluk çekme
  • Kol ve bacak kaslarının güçsüzleşmesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu