Dizi / FilmOrdan Burdan

Son Yılların En İyi Filmleri

Bu listemizde size son birkaç senenin en iyi filmlerini toparladık. Çoğu festivallerde ödül rekormeni ya da Oscar adayı olmuş hatta Oscar kazanmış filmler arasından seçtiklerimiz.

Sinemanın altın çağının 1990’lar ve 2000’lerde kaldığını düşünenler çok. Nerede o eski Matrix’ler, Fight Club’lar? Dizi çılgınlığının sinema sektörünü sarstığı doğru ancak seyircinin beğenisini kazanmış güncel filmler de var. Bu listemizde size son birkaç senenin en iyi filmlerini toparladık. Çoğu festivallerde ödül rekormeni ya da Oscar adayı olmuş hatta Oscar kazanmış filmler arasından seçtiklerimiz.

Son Yılların En İyi Filmleri

1. Inception (IMDb: 8.8)

Konusu:

Inception yani Başlangıç, çok sevdiğimiz yönetmen Christopher Nolan’ın, Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page, Cillian Murphy, Ken Watanabe, Michael Caine, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy gibi izlemeye doyamadığımız bütün oyuncuları bünyesinde barındıran ve seyirciden oldukça iyi notlar almış filmi. Elbette Christopher Nolan filmografisinin çoğunda karşımıza çıkan ve bizi filmin içine çeken Hans Zimmer müziklerini de unutmamak gerekir. Film, insanların rüyalarına girerek onların bilinçaltından bazı sırları çalan veya onların zihinlerine bazı komutlar veren bir ekibi konu alıyor. Oldukça sürükleyici ve ilginç bir senaryosu var. Hala izlememiş olanlara duyurulur. Filmin, 8 Oscar adaylığına rağmen En İyi Sinematografi, Görsel Efekt, Ses Montajı ve Ses Miksajı olmak üzere toplam 4 ödülü bulunuyor.

Süre: 2 Saat 28 dakika
Tür: Bilim Kurgu, Dram
Netflix: Var
IMDb: 8.8 Rotten Tomatoes: %91 Google: %92

2. Interstellar (IMDb: 8.6)

Konusu:

Bilim Kurgu ve dramı çok başarılı bir şekilde harmanlayan Christopher Nolan’dan bir modern klasik daha. Kendisi bu kez izleyicileri bir uzay macerasının içine sokuyor. Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain ve Michael Caine’in başrollerinde olduğu filmde, iklimsel değişiklikler nedeniyle artan kuraklık sebebiyle dünyanın ciddi tehlike altında olduğu bir yakın gelecekte geçiyor. Bir grup uzay kaşifi, yeni keşfedilen bir solucan deliğini kullanarak yıldızlararası bir yolculuk yapıyor. Filmin, Hans Zimmer imzalı müzikleri de müthiş. Filmin, 5 Oscar adaylığı olmasına rağmen sadece En İyi Görsel Efekt ödülü bulunuyor.

Süre: 2 Saat 49 dakika
Tür: Bilim Kurgu, Dram
Netflix: Var
IMDb: 8.6 Rotten Tomatoes: %85 Google: %95

3. Parasite (IMDb: 8.6)

Konusu:

Parasite için Oscar tarihinin ilklerine imza atan film diyebiliriz. Şu güne kadar, En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Güney Koreli ilk yönetmen olan Bong Joon-ho’nun filmi, 92. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film dahil dört dalda Oscar kazanmakla kalmadı bir de üstüne Oscar tarihinde, İngilizce dışında bir dilde (Korece) çekilmiş ve en iyi film seçilmiş ilk film oldu. Filmde gerilim, dram, komedi, aksiyon ne ararsanız var. 2 saat boyunca temposu bir an olsun düşmüyor ve sizi moddan moda sokuyor. Kendinizi bir an gülerken, bir an ağlarken bir an da korkarken bulabiliyorsunuz. Filmin konusu ise temelde, Güney Kore’de sınıf farklılıklarının yol açtığı sonuçlar. Daha fazla spoiler vermek istemiyoruz o yüzden burada kesiyoruz.

Süre: 2 saat 12 dakika
Tür: Gerilim, Dram, Komedi
Netflix: Yok
IMDb: 8.6 Rotten Tomatoes: %90 Google: %90

4. The Departed (IMDb: 8.5)

Konusu:

The Departed, 2006 Oscar’larında, yılın en iyi filmi ve en iyi yönetmeni seçilerek Martin Scorsese‘yi Oscar’a kavuşturan film. Aslen Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson ve Mark Wahlberg’ün başrolde olduğu, Güney Kore sinemasından Hollywood’a uyarlanmış bir casus hikayesi. Boston’da geçen filmde, Boston’da yeraltı dünyasını elinde tutan İrlanda çetelerine sızmış bir polis köstebek ve polis teşkilatına sızmış çete üyesi köstebeğin kedi fare oyununu izliyoruz.

Süre: 2 saat 31 dakika
Tür: Suç, Gerilim
Netflix: Yok
IMDb: 8.5 Rotten Tomatoes: %94 Google: %92

5. Joker (IMDb: 8.5)

Konusu:

Her ne kadar ödülü Parasite almış olsa da 2020 Oscar’larına gerçekten damgasını vuran yapımı bizce Joker. Her zaman iyilerin tarafında olan süper kahraman filmlerini izlemeye alışkın olduğumuz sinemada bu sefer Batman filmleri ve çizgi romanlarının en ünlü kötüsü Joker’i izledik. En İyi Erkek Oyuncu dalında Joaquin Phoenix’e heykelciği getiren filmde, kötülerin kötüsü Joker’in doğuşuna ve onu Joker yapan nedenlere tanık oluyoruz. Filmin, İzlandalı besteci ve çellist, Oscarlı Hildur Guðnadóttir imzalı müzikleri de şahane.

Süre: 2 saat 2 dakika
Tür: Dram, Suç
Netflix: Yok
IMDb: 8.5 Rotten Tomatoes: %88 Google: %92

6. For Sama (IMDb: 8.5)

Konusu:

2019 BAFTA Ödülleri’nde, En İyi Yönetmen, En İyi Film ve En İyi Belgesel ödüllerini kazanan For Sama / Sama İçin, Suriye İç Savaşı’nda, Esed rejiminin kuşatma altına aldığı Halep’teki yaşamı, hem Suriyeli bir yönetmen, hem gazeteci hem de bir anne olan Waad Al-Kateab ve kızı üzerinden konu alan bir belgesel.

Süre: 1 saat 40 dakika
Tür: Belgesel
Netflix: Yok
IMDb: 8.5 Rotten Tomatoes: %93 Google: %92

7. A Separation (IMDb: 8.3)

Konusu:

İran’ın Oscar ödüllü yönetmeni Asghar Farhadi’nin Salesman / Satıcı’dan önceki filmi A Separation / Bir Ayrılık adından da anlaşılacağı üzere, tek kızları ile İran’ın modern bölgesinde yaşayan, bir çiftin boşanma davasını konu alıyor. Çift, İran’ı terk edip etmemek konusunda anlaşmaya varamıyor, üstüne üstlük başları bir de evde çalışan genç kadın ile derde giriyor. Ortada suç var mı yok mu? Tüm diyalogları gözünüzü kırpmadan izleyeceğiniz bir film.

Süre: 2 saat 3 dakika
Tür: Dram
Netflix: Yok
IMDb: 8.3 Rotten Tomatoes: %92 Google: %93

8. 1917 (IMDb: 8.3)

Konusu:

1917, Sam Mendes’in tamamı iki uzun planda çekilmiş gibi görünen, I. Dünya Savaşı esnasındaki tek bir günü ele alan, En İyi Sinematografi, Ses Miksajı ve Görsel Efekt dalında 3 Oscar ödüllü 2019 yapımı filmi. Film, kendilerine bir birikten diğerine mesaj iletme görevi verilen iki askerin, bu görevi en kısa zamanda başarıyla yerine getirmek için çıktıkları yolculuğun hikayesini konu alıyor. Saving Private Ryan’ı sevdiyseniz bunu da seversiniz.

Süre: 1 saat 59 dakika
Tür: Savaş, Dram
Netflix: Yok
IMDb: 8.3 Rotten Tomatoes: %89 Google: %91

9. The Act of Killing (IMDb: 8.2)

https://youtu.be/tQhIRBxbchU

Konusu:

Act Of Killing yani Öldürme Eylemi, Endonezya’da karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının oluşturduğu çetenin, daha sonra 1965’da meydana gelecek askeri darbe süresince, Komünist milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu olacak aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini konu alan, izlemesi zor fakat tarihin utanç sayfalarından birini, gerçek karakterlerin ağzından dinlediğimiz hikayelerle aydınlatan bir belgesel.

Süre: 2 saat 46 dakika
Tür: Belgesel
Netflix: Yok
IMDb: 8.2 Rotten Tomatoes: %85 Google: %84

10. 12 Years a Slave (IMDb: 8.1)

Konusu:

12 Years a Slave, Steve McQueen’in yönettiği, 2014 Oscar Ödülleri’nde 9 dalga adaylığı bulunan ve bunlardan En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Lupita Nyong’o ) ödüllerinin sahibi olan tarihi drama. Film, ABD tarihinin en büyük utançlarından biri olan kölelik kurumunu, Solomon Northup’ın gerçek anıları üzerinden konu alıyor. Özgür bir New Yorklu olan Solomon Northup, bir seyahatinde köle tacirlerince yaklanıp bir çiftlikte 12 yıl köle olarak esarete mahkum ediliyor. Filmin oyuncu kadrosunda, başrolde Chiwetel Ejiofor ve Michael Fassbender yardımcı rollerde ise Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Sarah Paulson gibi isimler bulunuyor.

Süre: 2 saat 14 dakika
Tür: Dram, Biyografi
Netflix: Var
IMDb: 8.1 Rotten Tomatoes: %90 Google: %93

“Yarına Tek Bilet” 19 Haziran’da Netflix’te Yayında

Karantina Günlerinde İyi Gidecek Komedi Filmleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu