Sağlık

Limenin (Misket Limon) Faydaları Nelerdir?

Misket limon nedir? Bir çok hastalığa iyi gelen misket limonun faydaları nelerdir?

Kalp Sağlığınızı Geliştirir

Kalp hastalığı dünyadaki önemli bir sorundur. Önde gelen ölüm nedeni olarak, 2013 yılında dünya genelindeki tüm ölümlerin tahmini yüzde 31,5’inden sorumludur.

Çalışmalar, misket limonu meyvesi tüketmenin birkaç kalp hastalığının risk faktörlerini azaltabileceğini ve kalp sağlığınızı daha iyi bir seviyeye çıkarmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Örneğin İran’da yapılan bir hayvan çalışması, tavşanların misket limonu suyu ve kabuklarıyla işlemden geçirilmesinin, arter duvarlarında plak birikimi olan aterosklerozun ilerlemesinin yavaşlamasına yardımcı olduğunu gösterdi.

Misket limonu ayrıca kalp hastalığına karşı koruyucu olabilecek önemli bir besin C vitamini ile yüklüdür. Annual Medicine of Internal Medicine’de yayınlanan bir çalışma, 126 ila 339 yetişkinin, 8 ila 14 yıllık bir süre zarfındaki beslenme rutinlerine baktı ve her bir meyve ve sebze servisinin koroner kalp hastalığı riskini % 4 azalttığını buldu. Araştırmacılar aynı zamanda yapraklı yeşil sebzelerin ve misket limonu gibi C vitamini bakımından zengin meyvelerin en büyük etkiye sahip olduğunu kaydetti. Kalp sağlığı söz konusu olduğunda en iyi sonuçları elde etmek için, misket limonlarını dengeli bir diyetin parçası olarak ekleyin ve sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli fiziksel aktivite ile birleştirin.

Kansere Karşı Mücadeleye Yardım Eder

En etkileyici misket limonu faydalarından biri, vücuttaki kanser hücreleriyle savaşabilme yeteneğidir. Bunun nedeni, misket limonunun hücre hasarına ve kronik hastalığa neden olabilecek zararlı serbest radikallere karşı mücadele eden antioksidanlarla dolu olmasıdır.
Misket limonu, flavonoidler, flavonlar, triterpenoid ve limonoid gibi çok güçlü fitokimyasalların konsantre bir dozunu içerir.

Misket limonunda bulunan bileşiklerin birçoğunun güçlü kanser mücadele özellikleri olduğu gösterilmiştir. Bitki Medica’da yayınlanan bir test tüpü çalışmasında, misket limonu özünden bir bileşim izole edildi ve sadece 72 saat sonra kolon kanseri hücrelerinin büyümesini % 67 oranında engellediği bulundu. Diğer test tüpleri çalışmaları, misket limonunun meme kanseri ve pankreas kanseri dahil diğer kanser türlerine karşı da etkili olabileceğini göstermiştir.

Kilo Kaybına Yardım Eder

Birçok kişi sade suya karşı serinletici bir alternatif olarak misket limonu sıkılmış soğuk bir bardak suyun tadını çıkarıyor. Evet misket limonu suyunun kilo verdirici sağlık yararlarından biri olabileceğini biliyor muydunuz?

Düzenli olarak kola veya şekerli içecekler içmek yerine misket limonu suyu içmek kilo kaybına neden olabilir. Örneğin, bir kutu kola 136 kalori, 35 gram karbonhidrat ve 33 gram şeker barındırıyor. Öte yandan, su kalorilerden, karbonhidratlardan ve şekerden arınmış ve tüm misket limonunda sadece 20 kalori ve 7 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Bir bardak kola yerine günde bir bardak misket limonu suyu içmek, bir yıl boyunca 12 kiloluk bir artışı engelleyebilir.

Ayrıca misket limonunun bazı faydalı kilo verdirme özelliklerine sahip olduğu gösterilmiştir. Örneğin, İran’da yapılan bir hayvan araştırması, misket limonundan elde edilen öz yağın farelerde hem vücut ağırlığını hem de gıda tüketimini azaltabileceğini buldu. Meyve ve sebzelerden oluşan, besleyici bir diyete misket limonu ekleyin, ultra işlenmiş gıdaların alımını sınırlayın ve en iyi sonucu görmek için haftada birkaç kez misket limonu sıkmaya başlayın.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Misket limonu, mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Aslında, yalnızca bir misket limonu, bütün gün için C vitamini ihtiyaçlarının neredeyse üçte birini karşılamaktadır. Beslenmenizde yeterli miktarda C vitamini almak, sağlığın pek çok yönü için önemlidir, ancak bağışıklık konusunda özellikle önemlidir.

Beslenme ve Metabolizma Yıllıkları’nda yayınlanan bir derlemede, C vitamini gereksinimlerinin karşılanmasının solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve şiddetini azaltmasına yardımcı olabileceği ve sıtma, diyare ve pnömoni sonuçlarını önlemesine yardımcı olacağı bulundu.

Misket limonu ayrıca bol miktarda antioksidan içerir. Bu yararlı bileşikler, bağışıklık hücrelerini koruyan ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan zararlı serbest radikalleri nötralize ederek bağışıklığı teşvik eder. Birkaç diğer doğal bağışıklık sistemini güçlendirici maddeler arasında mürver, zencefil, ginseng ve kekik bulunur.

Böbrek Taşının Önlenmesine Destek Verir

Birkaç porsiyon limon veya misket limonunun diyetinize dahil etmek, böbrek taşlarına tekmeyi basmanın en kolay yollarından biridir. Limonlarda olduğu gibi, misket limonu da idrar hacmi artırılarak böbrek taşlarının engellenmesine yardımcı olabilen asit türü olan iyi bir sitrik asit kaynağıdır.

Misket limonunun böbrek taşlarına olan etkilerini spesifik olarak araştıran sınırlı araştırma olmasına rağmen, sitrik asit alımını artırmanın böbrek taşının önlenmesinde faydalı olabileceğini gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. Örneğin bir araştırma, limonata tedavisi gören hastaların neredeyse dört yılda tedavi edilmesinin, böbrek taşının oluşumunun yılda ortalama bir taştan yılda sadece 0,13’e düştüğünü gösterdi. Böbrek taşlarını sıvı alımını artırarak, bol miktarda magnezyumdan zengin yiyecekler yiyerek ve bitki temelli bir diyet izleyerek önleyebilirsiniz.

Demir Emilimini Artırır

Demir çok önemli bir mineraldir. Kan üretiminde bulunur ve hemoglobinin ana bileşenlerinden biri olup, vücuda ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlar. Bu önemli mineralin eksikliği, baş dönmesi, kırılgan tırnaklar, saç dökülmesi ve yorgunluk gibi semptomlar içeren demir eksikliği anemisine neden olabilir. Anemi gelişimi açısından daha yüksek risk altında olan birkaç grup vardır. Örneğin vejetaryen olmak; demir eksikliği riskini artıran vücut tarafından emilemeyen demir tüketiliyor demektir. Buna ek olarak, menstrüasyon sırasında kan kaybı nedeniyle kadınlar da daha yüksek bir risk altındadır.

Misket limonunda bulunan C vitamini, aslında demir eksikliği anemisini önlemek için demir emilimini artırmaya yardımcı olabilir. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada, 100 miligram C vitamininin bir yemekle tüketilmesinin demir emiliminde % 67 artış sağladığını buldu.

Demir emilimini en üst düzeye çıkarmak için öğünlerinizin, et, mercimek ve ıspanak gibi demirden zengin gıdalar ile misket limonu gibi bol miktarda C vitamini içeren gıdalarından oluşan iyi bir karışım içerdiğinden emin olun.

Kaynak : Ayşetolga.com

 

İğne Oyası Havlu Kenarı Lale Modeli Yapılışı

Bebeğimi Kaç Saatte Bir Emzirmeliyim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu