MutfakSağlık

Yenibahar Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Sağlık açısından oldukça faydalı olan Yenibahar nasıl bir bitkidir. Hangi yemeklerde kullanılabilir?

Yenibahar, Jamaika biberi, mersin biberi ve ya yenibahar  olarak da bilinen şimdilerde dünyanın pek çok ılık yerlerinde yetiştirilen Orta Amerika Antilleri, güney Meksika ve Orta Amerika’ya özgü midcanopy ağacı, kurutulmuş olgunlaşmamış meyvesidir.

Yenibahar bitkisinin faydaları

  • Antiseptik özelliği ile serbest radikallere karşı vücudu koruyan yenibahar, vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı vücudu korur.
  • Hazmı kolaylaştıran yenibahar bitkisinin mide ve bağırsak sorunlarına iyi geldiği bilinir.
  • Kaynatılarak elde edilen yenibahar suyu cilt bakterileri ve enfeksiyonlar nedeni ile cilde oluşan yaraların iyileşmesine karşı kullanılır.
  • Kekik bitkisi gibi kuru öksürük, bronşit ve nezle gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Yenibahar yağının eklem ağrılarına ve damar sertliğine karşı ağrı azaltıcı özelliği vardır. Kesin olmamakla birlikte yenibahar yağının baş ağrılarına ve şiddetli sinüzit ağrılarına karşı faydalı olduğu söylenmektedir.

Yenibahar bitkisinin zararları

Baharat olarak yemeklere eklenen yenibaharın bilinen bir yan etkisi yoktur. Hassas dönemlerde tıbbı amaçla kullanılacak ise eğer doktora danışılarak kullanılması tavsiye edilir. Yenibahar çayı, zayıflama amacı ile tüketilmeden önce yine mutlaka doktora danışılmalı ve yüksek miktarda kullanılmamalıdır.

Yenibaharın tatlılarda kullanımı

Yenibahar tat olarak tarçın, karanfil ve muskatı andırdığı için özellikle tatlılarda bolca kullanılır. Keklerde, kurabiyelerde bolca kullanılır. Ancak kullanırken dikkatli olmak gerekir fazla kaçırmamak gerekir.

Yenibaharın Et Yemeklerinde Kullanımı

Yenibahar sucuk baharat karışımlarının içerisinde bulunan bir baharattır. Et yemeklerinde kullanıldığında sucuk tadı verir. Ayrıca köfte yaparken içerisine yenibahar kullanırsanız sucuk köfte elde edersiniz. Tavuk tarçın, karanfil ve muskat ile birlikte oldukça iyi gittiğinden tavuk yemeklerine de çok yakışır. Bu üç baharat garam masala baharat karışımının en temel baharatları olduğundan sadece yenibahar kullanarak bile aynı etkiyi yaratabilirsiniz.

Yenibaharın Kullanıldığı Diğer Yemekler

Yenibahar iç pilavın içerisine kullanılan bir baharattır. Doldurulmuş tavuk yemeklerine, hindi dolmasında, asma pilavına ya da sadece pilava ekleyerekte tüketebilirsiniz.

Midye dolması içerisinde de yenibahar kullanılır. Eğer midye dolmayı seviyorsanız ve midye dolma bulamıyorsanız iç pilav içerisine yeni bahar ekleyerek aynı sonuca ulaşabilirsiniz.

Disleksi Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dumlupınar Denizaltı Şehitlerinin Hikayesi

Piyaz Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu