Sağlık

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havuç kökü toprağın altında yetişen bitkilerden bir tanesidir. Halk arasında göz sağlığı için iyi olduğu bilinmektedir. Fakat havucun, bilmediğimiz birden fazla faydası bulunmaktadır.

Pek çok kişi meyve olarak bilse de gerçekten havuç bir meyve değildir. Havuç özellikle salata ve yemeklerde çok fazla kullanılır. Peki, havucun faydaları nelerdir?

Havuç maydanozgiller familyasından anavatanı Güneybatı Asya ve Avrupa olan konik şekilli kökü sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Doğrudan tohum ile üretilen İki yıllık otsu bir bitki olan havuçta ilk yıl sebze olarak kullanılan kazık kök oluşur. Kökün tohumluk olarak dikilmesi ile ikinci yıl sap oluşturan bitki çiçek açıp tohumlarını verir. Ülkemizde kışlık sebze olarak kullanılan havuç doğrudan veya salatalarda çiğ olarak; çeşitli sıcak yemek, çorba ve pilavlarda pişmiş olarak tüketilir. A vitamini ve karotenoidler bakımından çok zengin bir sebze olan havuç göz sağlığına çok faydalıdır.

Geleneksel turuncu renkli havuçlar parlak renklerini, vücutta A vitaminine dönüşen bir antioksidan olan betakarotenden alırlar. Havuç bitkisi içerdiği vitaminler bakımından son derece faydalıdır. İçerdiği A, C, K vitaminleri sayesinde bünyeye kuvvet verir. Eksilmiş olan mineralleri yerine koyar. Cilde, gözlere ve kansızlığa iyi gelir. Kansızlık sorunu olanlarda hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır. Gaz söktürücü ve idrar arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Özellikle sindirim problemleri yaşayanların tüketmeleri gereken en önemli bitkilerdendir. Bağırsakları yumuşatır. İçindeki yüksek lif yapısı nedeniyle kabızlık sorunları olanlara iyi gelir.

Sağlık açısından ele aldığımızda insan vücuduna olan faydalarını şu şekildedir;

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havucun faydalarının listesi
Yeşil Saplı Havuç

Havucun Gözlere Faydası

Havucun faydaları arasında gözlere iyi gelmesi de bulunmakta. İçerdiği A vitamini sayesinde yaşlılık kaynaklı göz sorunlarının yanında katarakt olma riskini de en aza indirir. Eğer gün içinde iş ortamı gibi yerlerde tüketme konusunda sıkıntılarınız olursa bir blender yardımıyla parçalara ayırıp sıvı olarak da tüketebilirsiniz. Çocukların havuç tüketmesi ilerleyen yaşlarda olası göz bozulmalarının ve göz hastalıklarının da önüne geçecektir.

Havucun Dişlere Faydası

Havucun önemli özelliklerinden bir tanesi de ağızdaki bakterileri temizleyerek, karşılaşılabilecek olası diş hastalıklarında karşı koruyucu bir etkisinin bulunmasıdır. Günümüzde diş macunu yapımında da kullanılan havucu tüketirken dişlerinizi fırça ile fırçalıyormuş gibi olursunuz. Bununla birlikte çocukların süt dişlerinin dökülmesinden itibaren yeni çıkacak olan tüm dişleri havuç tüketilmesi durumunda olması gerekenden çok daha sağlam bir şekilde çıkacaktır.

Havucun Cilde Faydası

Havucun en büyük özelliklerinden bir tanesi cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korumasıdır. Yüzde çıkan siyah noktaları ve sivilceleri azaltır ve tırnaklarla saçların güçlenmesini sağlar.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir

Havuç, bilinenin aksine sadece turuncu renkte yetişmiyor. Birçok rengi bulunan havucun siyah olanı ise kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor ve bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir
Havuç Çeşitleri

Diyabet Kontrolü Sağlar

Havuçtaki antioksidanlar ve fitokimyasallar kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Havuçta bulunan karbonhidratın dörtte biri şekerdir, ancak karbonhidrat miktarı nispeten azdır. Harvard Health’e göre, havucun glisemik indeksi 39, yani kan şekeri üzerindeki etkisi nispeten düşüktür.

Kan Basıncını Dengeler

Sağlık yetkilileri, insanlara günde en fazla 2,300 mg sodyum tüketmeleri gerektiğini söylüyor. Önerilen potasyum alımı 4.700 mg’dır. Amerikan Kalp Derneği (AHA) yüksek kan basıncına ve kalp hastalığına karşı korunmak için sodyum alımını azaltarak lif açısından zengin bir diyet ve artan potasyum tüketilmesini önerir. Havuç bu besin maddelerinin iyi bir dengesini sunar.

Bağışıklığı Artırır

Havuçlar, antioksidan olan C vitamini içerirler. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur. C vitamini, soğuk algınlığının şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olabilir.

Düzenli Olarak Havuç Suyu İçmek;

Düzenli Olarak Havuç Suyu İçmek
Havuç Suyu

Düzenli olarak havuç suyu içmeye başladığınızda ilk olarak sindirim sisteminizin hızlandığını ve sık sık tuvalete çıktığınızı görürsünüz. İçerisinde bulunan lifler sayesinde tokluk hissi oluşturan mucizevi meyve zayıflamanıza da yardımcıdır.

A Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu