Ordan BurdanYaşam

Gül Renklerinin Ve Sayılarının Anlamları Nelerdir?

İnsanlar gibi çiçeklerin de kendine özgü bir karakteri ve dili vardır. Çiçeklerin anlamı ve verdiği mesajlar da genelde türlerine göre farklılık gösterir.

Gül aşkı en özel duygularla ifade etmenin en etkili yoludur. Peki hangi gül neyi ifade eder? İnsanlar gibi çiçeklerin de kendine özgü bir karakteri ve dili vardır. Çiçeklerin anlamı ve verdiği mesajlar da genelde türlerine göre farklılık gösterir.

Kendi tarihimizde de Osmanlı’da çiçeklerin anlamı üzerine yazılı kayıtların olduğu ve bunların bir kısmının günümüze kadar ulaştığı bilinmektedir.

Resmi olarak çiçeklerin dili ilk kez 1600’lü yıllarda İstanbul’da oluşturulmaya başlanmıştır. 1716 yılında eşiyle birlikte İstanbul’da yaşayan İngiliz Lady Mary Wortley Montagu tarafından bir araya getirilen bu çiçeklerin anlamları İngiltere’ye götürülmüştür.

Montagu, 1716 yılında Türkiye’de yaşadığı sırada yazdığı bir mektupta;

“Parmaklarınızı oynatmadan, çiçeklerle tartışabilir, azarlayabilir, dostluk, aşk, nezaket mektupları ve hatta haber bile gönderebilirsiniz.” demiştir. 

Gül Renklerinin Ve Sayılarının Anlamları Nelerdir?

İşte o birbirinden güzel güllerinin renklerinin ve sayılarının anlamları…

Gül Renklerinin Anlamları

Kırmızı Gül – Aşk

Kırmızı gülün gizemi çoğu insan için tarih boyunca ilham kaynağı olmuştur. Bununla birlikte kırmızı gül aşkın sembolüdür ve en çok bu yönüyle tanınır. Kırmızı güller aşkın geleneksel olarak sembolü olmuştur. Modern kırmızı güller 1800’lerde Çin’den Avrupa’ya tanıtılmıştır. Yunan mitolojisinde kırmızı gül aşk tanrıçalarına yakından bağlıdır. Birçok eski kültür kırmızı gülü evlilik seremonilerini süslemek için kullanıyordu.

Kırmızı gül goncası masum bir aşkı veya duyguyu ifade etmek için kullanılır. Alıcının güzelliğine, gençliğine ve saflığına atıfta bulunulur.

  • Tek bir kırmızı gül “Seni seviyorum” demektir.
  • Koyu kırmızı gül kendinden geçmiş güzelliği simgeliyor olabilir.
  • Dikensiz kırmızı gül alıcıya ilk görüşten beri aşık olunduğunun ifadesidir.

Mavi Gül – İmkansız Ve Gizemli Duygular

Göz alıcı ve çekici bir çiçek olan mavi gül, gizem anlamına gelmektedir. Aslında sırrı, gizemli olmasıdır. Bir nevi “sır içinde sır” da denilebilir. Esrarengiz ve anlaşılmaz olan kimseler mavi güle benzetilir. Bu çiçeği birisi size göndermiş ise size ne kadar esrarengiz olduğunuzu anlatmak istemiştir. Ortaya çıkarılamayan sır ve baş döndüren güzellik mavi gül ile sembolize edilmektedir.  Ya da;

Elde edilemeyen ve imkansızlıkların zirvesi, çaresizliğin sembolü olan mavi gül, doğada nadir olarak bulunduğu için verilen kişinin elde edilmesinin zor olduğu anlamlarını da ifade eder. Bu sebeple mavi gül, bazen imkansız aşktır. Bazen bir tutku. Bazen elde edilmesi zorlu bir süreç. Bazen de imkansız olan bir hayal ürününü ifade eder. Mavi gülü veren kişi bu duyguları bünyesinde barındırır.

Siyah Gül – Umut Ve Ölüm

Siyahın hem olumlu hem de olumsuz şeyleri çağrıştırma gibi bir özelliği vardır. Belki doğal olmayan görünüşü ilgimizi çekiyor, belki de derin anlamları. İki durumda da siyah gül tarih boyunca en popüler çiçeklerden biri olmuştur.

Olumsuz:
Siyah rengi her zaman ölüm ve yasla eş tutulmuştur. Çünkü siyah üzüntünün ve vedanın rengidir. Bu yüzden, birçok insan siyah güllerin büyük bir kaybı, kederi ve ölümü sembolize ettiğini düşünür. Tarih boyunca siyah gül bir ilişkinin bitimini, sevilen birini kaybetmeyi veya sonu olan başka bir şeyi simgelemiştir. Ama ölümün olduğu yerde yeni bir hayat başlar, değil mi?

Olumlu:
Daha pozitif bir anlamı da vardır siyah gülün. Evet, siyah ölümün rengidir. Ama ölüm her zaman mateme sebep olmaz. Ölüm aynı zamanda yeni şeylerin başlangıcıdır, keşfedilmemiş bölgelere bir yolculuktur. Siyah gül ölümü ve bu dünyadan göçüp gitmeyi simgelediği için, ayrıca gelecekteki büyük bir değişikliğe veya devrime de işaret eder. Bu açıdan bakıldığında siyah gül ayrıca eski alışkanlıkların ve eski düzenin ölmesi anlamına gelir. Umudun ve neşenin yeni çağının doğuşunu işaret ederek güven ve heves verir.

Beyaz Gül – Masumluk

Saflığın, temizliğin ve beraberinde masumiyetin sembolü olarak karşılık bulan beyaz gül. Beyaz gülün anlamı herkes için aynıdır ve saflığın sembolü olarak vücut bulmaktadır.

Sarı Gül – Sıcak Sevgi Ve Mutluluk

Mutluluk ve önemseme duygularını barındıran ve bu duygulara karşılık gelen sarı gül, sevgiyi ve aşkı da temsil eden güllerden bir tanesidir. En az kırmızı gül kadar değerlidir Sarı gülün anlamı her zaman mutluluk ve önemseme olarak bilinir ancak bir diğer anlamı da yakın dostlar için güçlü arkadaşlık ifadesidir. Eğer çok sevdiğiniz ve değer verdiğiniz bir arkadaşınız varsa sarı gül ile birlikte sizler de onu mutlu edebilirsiniz.

Pembe Gül – Gönlüm Sende

Aşkın ve minnet duygusunun sembolü olan Pembe Gül minnet duygusu ve sevgi belirtisi olarak nitelendiriliyor. Sevdiğiniz insana olan minnet duygusunu, ona teşekkürünüzü ve sevginiz dilerseniz pembe gül ile birlikte daha doğru şekilde ifade edebilirsiniz.

Gül Sayılarının Anlamları

Çiçekler arasında anlamı en çok bilinen güllerin renkleri kadar sayıları da anlam taşıyor. Güllerin sayılarının ifade ettiği anlamlar şöyle:

Tek Gül; İlk bakışta aşk veya seni hala seviyorum

2 Gül: Karşılıklı duygular

3 Gül: Seni seviyorum

7 Gül: Aklımı başımdan alıyorsun

9 Gül: Sonsuza dek beraberiz

11 Gül: Sen benim kıymetlimsin

12 Gül: Benim ol

13 Gül: Sonsuza dek dost

15 Gül: Gerçekten üzgünüm

21 Gül: Kendimi sana adadım

24 Gül: Daima seninim/günün her saati seni düşünüyorum

25 Gül: Tebrikler

50 Gül: Koşulsuz aşk

99 Gül: Hayatımın her gününde seni seveceğim

108 Gül: Benimle evlenir misin?

365 Gül: Seni her gün düşünüyorum

999 Gül: Ölünceye dek seni seveceğim.

Sanki Bu Dünyaya Ait Olmayan Ülke: JAPONYA Hakkında 27 İnanılmaz Gerçek

Kısa Boylu Kadınlar Nasıl Giyinmeli?

Buzdolabı Nasıl Düzenlenir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu