Ordan BurdanSağlık

Grip Ve Nezle Aynı Hastalık Değildir! Grip Ve Nezlenin Farkı Nedir?

Soğuk kış günlerinin başlamasıyla grip ve nezle hastalıkları sezonu da açılmış oldu. Peki grip mi yoksa nezle mi olduğunuzu nasıl anlarsınız ? iki hastalık arasındaki farklar ve korunma yolları nelerdir?

Havaların bir soğumasıyla pek çoğumuzda burun akıntısı, hapşırık, baş ağrısı, kırgınlık da kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Eğer sizde de bu belirtiler varsa, hemen ‘grip oluyorum’ diye düşünmeyin. Çünkü bunlar soğuk algınlığı (nezle) belirtileri. Grip ise çok daha ağır seyreden bir rahatsızlık. Anca pek çok kişi bu iki hastalık arasındaki farkı bilmiyor ve çoğu kez birbirine karıştırabiliyor.

Nezle ve grip farklı virüslerin oluşturduğu farklı sağlık sorunlarıdır. Soğuk algınlığı yani nezleye yol açan virüsler daha ziyade rinovirüsler. Grip ise influenza virüsleri olarak bilinen, her yıl bukalemunlar gibi başka bir kılığa giren virüslerin eseri.

Genellikle kış aylarında yakalandığımız soğuk algınlığı ve grip, birbirine karıştırılabiliyor. Oysa ikisi birbirinden çok farklı. Dolayısıyla ikisini de yakından tanımak ve tabii ki hasta olmamak için önlem almak şart. Alınacak en büyük önlem ise öncelikli olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek. Bunun için de iyi beslenmek, bol bol uyumak ve spor yapmak çok önemli.

Grip Ve Nezle Aynı Hastalık Değildir! Grip Ve Nezlenin Farkı Nedir?

Evet, soğuk algınlığı ve nezle aynı şey ama grip bunlardan çok farklı bir hastalık. Soğuk algınlığı ve grip virüsü tamamen farklı virüsler. Biz soğuk algınlığına grip diyoruz; oysa grip çok ağır geçebilir, çok ciddi ölümcül vakalar yaşanabilir ama soğuk algınlığı bu kadar ağır bir tabloda seyretmez. Yani virüsler ve klinik semptomlar ikisinde oldukça farklı.
(Bayındır Sağlık Grubu)

Eğer halsizlik, kırıklık, kas ve eklem ağrıları gibi şikâyetler, yoğun hapşırma, burun tıkanıklığı, boğazda, burunda, gözde sulanma gibi belirtilerle birlikteyse aklınıza öncelikle “nezle” yani “soğuk algınlığı” gelmelidir.

Eğer o sorunlara yüksek ateş (özellikle titremelerle yükselen ateş atakları) şiddetli baş ağrısı, ağır bir bitkinlik ve tükenmişlik hali öksürük hatta göğüs ağrısı gibi yakınmalar eklenmişse problemin soğuk algınlığı (nezle) değil de, bir influenza enfeksiyonu, yani grip olduğunu düşünün.

Soğuk algınlığı (Nezle) nedir?

medicalpark.com’un verdiği bilgilere göre…

Nezle virüsler tarafından meydana getirilen bir burun, boğaz hastalığıdır. 200’den fazla virüsün nezleye yol açtığı anlaşılmıştır. Hastalığın diğer adı ise soğuk algınlığıdır. Hastalığı meydana getiren başlıca virüsler; rinovirüsler, coronavirüsler, adenovirüsler ve RSV’dir. Hastalık sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Hastalığın kuluçka süresi 24 – 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir. Nezle sıklıkla grip hastalığı ile karıştırılır. Ancak nezle gribe göre daha hafif seyreden bir hastalıktır. Nezle ile grip arasındaki en büyük fark gripte burun akıntısı olmamasıdır. 

Soğuk algınlığı (Nezle) Nasıl Bulaşır?

Nezle hasta insanların burun boğaz salgılarının damlacık yoluyla etrafa saçılması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bulaşılıcılığın artmasını sağlayan başlıca faktörler:

  • Hijyen yetersizliği (el yıkamada yetersizlik, hasta insanın eşyaları ile temas etme, kreşlerde oyuncakların temizliği),
  • Soğuk algınlığı geçiren insanlarla yakın temas,
  • Sigara içmek veya sigara içilen ortamlarda bulunmak,
  • Yetersiz uyku,
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması,
  • Kalabalık ve iyi havalanmayan ortamlar, toplu taşıma araçları,
  • Kreş, okul, yuva gibi toplu yaşanılan yerler.

Soğuk algınlığı (Nezle) Belirtileri Nelerdir?

Soğuk algınlığının başlıca belirtileri şunlardır: 

  • Ateş (fazla yüksek olmaz),
  • Boğaz ağrısı, boğazda yanma,
  • Burun akıntısı, burunda tıkanıklık,
  • Hapşırma,
  • Kuru öksürme,
  • Gözlerde sulanma ve yanma hissi,
  • Kulaklarda dolgunluk,
  • Baş ağrısı,
  • Halsizlik ve yorgunluk.

Soğuk Algınlığına (Nezle) Ne İyi Gelir?

Grip Nedir?

Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır. Grip kış aylarında yaklaşık 6-8 hafta kadar etkili olur. Etken influenza virüsü A, B, ve C tiplerine sahiptir. C tipi insanlarda hastalık yapmaz. İnfluenza A, daha hafif seyreder. Tip B ise daha çok çocukları etkiler. Grip virüsü bazı yıllarda büyük salgınlar yapabilir. Hastalığın bulaşma yolu hasta insanların solunum salgılarının sağlam insanlara bulaşması şeklindedir. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür.

Grip hastaları hastalık belirtileri başlamadan bir gün önce hastalığı bulaştırmaya başlar, bulaşıcılık 5 gün daha devam eder. Çocuklarda bu süre 10 gün kadar daha uzun olabilir.

Grip Belirtileri Nelerdir?

  • Ateş: 38-39
  • Baş ağrısı
  • Genel vücut ağrısı
  • 2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik
  • Burun tıkanıklığı
  • Boğaz ağrısı
  • Sıklıkla öksürük

Grip hastalığına bağlı komplikasyonlar; zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve miyokardittir (kalp zarı iltihabı). Grip hastalığından sonra ölüm görülebilir. Ancak ölüm nedeni genellikle komplikasyonlardır.

Grip Tanısı Nasıl Konur?

Grip hastalığının belirtileri sıklıkla soğuk algınlığı belirtileri ile karıştırılır. Grip hastalığının kesin tanısı hastalığın ilk 3 gününde burundan alınan bir sürüntü yardımı ile konur.

Gribe İyi Gelen Besinler Nelerdir?

 grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.

Gripten Nasıl Korunabiliriz?

Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek gereklidir. Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir. Kış mevsiminde öpüşmek ve tokalaşmaktan kaçınmak faydalıdır.  Aşı yaptırmak korunmada birinci sırada etkilidir.

Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri

Nazlı Ali’ye Aşık Oluyor! Mucize Doktor 16.Bölüm Fragmanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu