MutfakSağlık

Kış Aylarının Vazgeçilmez Çayı “Ihlamur” Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında çiçeklenen ıhlamur ağaçları etrafa nefis kokular saçmaya başlar ve toplanan ıhlamur çiçekleri, kış boyunca lezzetli ve şifalı çaylar demlemek için kurutularak saklanır.

Mevsim geçişi ve kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve hastalıklara karşı bünyemizi korumak için ıhlamur en doğal kaynaktır. Yüzyıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılan ıhlamur bitkisinin tek meziyeti öksürüğü geçirmek değil. Ihlamur, vücuttaki mikropların atılmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Solunum yollarınızda ki tahrişin en aza inmesine yardımcı olur. Sakinleştirici özelliğiyle stresinizin azalmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminizi düzenler.

Kış ayları geldiğinde soğuk algınlığı ve grip insanlarda görülmeye başlar. İşte bu soğuk algınlığının ve gribin en büyük düşmanı ıhlamurdur. Ihlamurun soğuk algınlığı ve grip üzerindeki etkileri herkes tarafından bilinmektedir. Ancak ıhlamuru demlerken bir çok hata da yapılmaktadır.

Sağlığa birçok faydası bulunan ıhlamur, uzun süreler boyunca kaynatıldığında şifalı etkisini kaybedebilir. Ihlamurdan en etkili faydayı sağlayabilmek için, ıhlamur çiçeklerini doğru bir şekilde demlemelisiniz. Bizde sizler için Kış Aylarının Vazgeçilmez Çayı “Ihlamur” Nasıl Yapılır? onu araştırdık…

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Kış Aylarının Vazgeçilmez Çayı “Ihlamur” Nasıl Yapılır?

Bir bardak için tepeleme 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur kullanabilirsiniz. Ihlamur çayı yapımında öncelikle ıhlamuru tozunun akması için süzgeç üzerinde yıkayın. Sonrasında yıkanmış ıhlamuru kullanmaya devam etmelisiniz.

Tarif 1

Ihlamuru Çay Gibi Demleme

Bir tutam ıhlamurun üzerine yeteri miktarda sıcak su eklenip 5 dakika bekletilir. (Ihlamuru ocakta kaynatmayın) Dilerseniz içine limon yada tarçın çubuğu koyarakta içebilirsiniz.

Arzunuza göre tarçın, limon, elma, karanfil veya ayva ilave ederek çayınızı tatlandırabilirsiniz.

Tarif 2

Bol Bol Terlemek İçin

Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ıhlamur, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

Tarif 3

Sakinleştirici ve Dinlendirici Olarak

Eşit miktarda ıhlamur,mürver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.

Not: Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ıhlamur bitkisi kaynatılmamasıdır. Ihlamuru kaynatırsak yapısındaki etken maddeler azalır ve bozulur. Ayrıca demlenme süresini de aştığımız taktirde yine ıhlamurun yapısındaki etken maddeler bozulur. Bu sebeple ıhlamurun kaynamış su ile uygun sürede demlenmesi yeterlidir.

Ne Kadar Tüketmeliyiz?

Ihlamur çayı günde 2-3 kupa tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Rahatlatıcı, sakinleştirici, stres azaltıcı etkisinden dolayı sadece hastalık halinde değil, düzenli rutin içinde keyif çayı olarak tüketilmesi önerilir. Dikkat edilmesi gereken tek husus bitki çayını temin ettiğimiz yer.

Avokado Salatası

Göz Seğirmesi Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu